Maliye Bakanlığı, 89 Bin Euro'ya Casusluk Programı Aldı - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanlığı, 89 Bin Euro'ya Casusluk Programı Aldı

Maliye Bakanlığı, 89 Bin Euro\'ya Casusluk Programı Aldı

Maliye Bakanlığı, sanal ortamda gerçekleştirilen faaliyetlerin izlenmesi için 89 bin Euro'ya Hollanda'dan program satın aldı.

22.07.2014 08:53  Güncelleme: 15:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanlığı, 'Xenon' adlı dijital casusluk programını 89 bin Euro'ya Hollanda Gelir İdaresi Başkanlığından 2 yıl süreyle satın aldı. Xenon web robotu, 01.01.2014-31.12.2015 tarihleri arasında kullanılacak.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine cevap verdi.

Maliye Bakanlığının 'Xenon' adlı dijital casusluk programını satın alıp almadığına ilişkin soruya Bakan Şimşek, vergi kayıp ve kaçağı ile ilgili gerekli tedbirleri almanın Gelir İdaresi Başkanlığı'nın başlıca görevlerinden olduğunu hatırlattı.

ELEKTRONİK TİCARETTE KAÇAĞI ÖNLEYECEK

Gelir İdaresi Başkanlığı anılan görev çerçevesinde 2009-2013 Stratejik Planı'nda 'Her Türlü Ekonomik Aktiviteyi Geliştirmek, Kavramak ve Gözetlemek' amacı altında 'Vergi Kayıp ve Kaçağının Önlenmesi İçin Gerekli Tedbirleri Almak ve Mücadele Yöntemleri Geliştirmek' hedefine yer verdiğini dile getiren Şimşek, bu hedef kapsamında elektronik ticaret faaliyetlerini kavramak için uluslar arası deneyimlerden faydalanılması ve denetim tekniklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapılmasının planlandığını ifade etti.

İNTERNET ÜZERİNDEKİ TİCARET KAYIT ALTINA ALINACAK

Aynı zamanda 2011-2013 Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planında 'internet üzerinden yapılan ticaretin kayıt altına alınabilmesine yönelik teknik ve hukuki altyapının oluşturulması' adlı 6 nolu eylem altında Gelir İdaresi Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu sorumlu kuruluşlar ve ayrıca Gelir İdaresi Başkanlığı koordinatör kuruluş olarak belirlendiğini anlatan Şimşek, söz konusu politika metinleri kapsamında Gelir İdaresi Başkanlığı 2011 Aralık ayında 'Elektronik Ticaretin İzlenmesi ve Mükellef Uyumunun Sağlanması Projesi'ni başlattığını söyledi.

GELİŞMİŞ BİRÇOK ÜLKE KULLANIYOR

Projenin resmi açılışının 2012 Nisan ayında Türkiye Gelir İdaresi ile Hollanda Gelir ve Gümrük İdaresi tarafından yapıldığını belirten Şimşek, şöyle devam etti: "Proje çerçevesinde, bilgi ve iletişim teknolojileriyle şekillenen ve hızla yaygınlaşan elektronik ticaret faaliyetlerindeki teknik vergi altyapısının oluşturulması, sektördeki faaliyetlerin izlenmesi ve ardından mükellefleri gönüllü uyuma davet ederek kayıtlı ekonomiye geçişin hızlandırılması amaçlanmaktadır. Sanal ortamda gerçekleştirilen bu faaliyetlerin izlenmesi ve denetlenmesi ise bu alanda geliştirilmiş özel bazı programların kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Elektronik ticaret siteleri ile ilgili tarama ve bilgi toplama işlemleri yapan Xenon web robotunun, yazılımı Hollanda ve İngiltere tarafından geliştirilmiş olup Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka ve İsveç Gelir İdareleri tarafından kullanılmaktadır. Bu robot, internet ortamında gerçekleştirilen ticarete ilişkin bilgileri toplamaya ve bunları analiz etmeye yönelik arama motoru mantığında çalışan bir yazılım olup, kullanıcının tanımladığı kelimelere göre internet sitelerini ya da elektronik ağ üzerinde çalışan sayfalan tanımaya yönelik tasarlanmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı uzmanları tarafından kullanılmaya başlayan Xenon web robotu, 89.000 Euro bedelle Hollanda Gelir İdaresi Başkanlığından 2 yıl süreyle satın alınmış olup 01.01.2014-31.12.2015 tarihleri arasında kullanılacaktır."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanlığı, 89 Bin Euro'ya Casusluk Programı Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti
    11:27 TESOB Başkanı Metin Kara, ayakkabı üretim firmasını ziyaret etti

    Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (TESOB) Başkanı Metin Kara, ayakkabıcılık sektörüne yönelik proje çalışmaları kapsamında Mekap Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk İskender'le bir araya geldi. Kara, ayakkabıcılık sektörüne yeni eleman yetiştirilmesi ve Trabzon'da ayakkabı imalatının artırılması için proje fikri oluşturduklarını belirtti. Selçuk İskender ise sektöre destek vereceklerini ifade etti.

  • Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor
    11:18 Türk Turizm Sektörü, Bu Yıl Rus Turist Sayısında Rekor Bekliyor

    Türk turizm sektörü, bu yıl Rus turist sayısında geçen yıl kaydedilen 6 milyon konuk sayısının geride bırakılacağını öngörüyor. Türkiye, özellikle 2000'li yılların başından itibaren Ruslar için en popüler tatil destinasyonu haline geldi. Rusya, geçen yıl 6 milyonu aşkın kişiyle Türkiye'ye en çok turist gönderen ülkeler arasında ilk sırada yer aldı. Türk Hava Yolları gibi firmaların yaptığı sık uçuşlarla ulaşım kolaylığı konusunda da ön plana çıkan Türkiye, turizm için büyük bir pazar olan Rusya'nın ilgisini çekmeye devam ediyor. Turizm sektörü yetkilileri, 2024'ün Türkiye için iyi bir turizm sezonu olacağını ve Alanya'nın öne çıkacağını belirtiyor.

  • Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek
    11:18 Antalya'da eski elektrik santrali restore edilecek

    Antalya'nın Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Antalya Şubesi'ni ziyaretinde, eski elektrik santralini de restore ederek Antalya'ya kazandıracaklarını aktardı.

  • DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu
    11:15 DOSAB ve DOSABSİAD Geleneksel İftar Programında Buluştu

    DOSAB ve DOSABSİAD tarafından düzenlenen geleneksel iftar yemeği programında bölge sanayicileri bir araya geldi. İftar organizasyonunda birlik ve beraberlik vurgusu yapılarak, ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatıldı. DOSAB Başkanı Levent Eski, yapılan faaliyetlerin yanı sıra birlik ve beraberliği güçlendirmenin de önemli olduğunu belirtti.

  • Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında
    11:13 Van Çöreği Ramazan Ayında da Vazgeçilmezler Arasında

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun belli miktarda karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak sofralardaki yerini koruyor. Çörekler, sipariş üzerine pek çok ülkeye de gönderiliyor. Van çöreğinin kalitesi ve lezzetiyle öne çıktığını belirten işletme sahibi Seyfi Duman, çöreğin bağımlılık yaptığını ve müşterilerin yıllar sonra bile tekrar gelip yediğini ifade etti. Ramazan ayında ise çörek talebinin arttığını ve işlerin daha da yoğunlaştığını söyledi.

  • Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı
    11:09 Zorunlu kış lastiği uygulaması sona eriyor, yaz lastiği takma zamanı

    Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, 1 Nisan itibarıyla zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ereceğini belirterek, pazar günü yapılacak seçimler ve Ramazan Bayramı tatili öncesinde özel araçlarıyla yola çıkacak vatandaşların, hem yaz lastiklerini taktırmaları hem de yazlık bakımlarını yaptırmaları gerektiğini ifade etti.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor
    11:08 Antalya Büyükşehir Belediyesi 'Halk Mama' Projesiyle Çocuklara Destek Oluyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, ihtiyaç sahibi ve çocuk besinlerine erişmekte zorluk çeken ailelere destek olmak amacıyla başlattığı 'Halk Mama' projesi kapsamında Alanyalı çocukları da sağlıklı mama ile buluşturmaya devam ediyor.

  • TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli
    11:07 TMO: Nisan ve Mayıs Aylarındaki Yağışlar Hububatın Gelişimi İçin Önemli

    Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), hububatın gelişme dönemine girildiğini ve nisan ve mayıs aylarında alınacak yağışların bitki gelişimi açısından önemli olduğunu bildirdi. Şubat ayında yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 42 azaldı ve Marmara ve Karadeniz bölgeleri son 10 yılın en düşük şubat yağışlarını aldı. İç Anadolu Bölgesi'nde hububatta kardeşlenme dönemine girilirken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sapa kalkma dönemine geçildi. Arpa ve yulafta yazlık ekilişler başlarken, kırmızı mercimekte bitki çıkışları tamamlandı.


Advertisement