Malkoçoğlu Bali Bey, Karamürsel'de Külliye Yaptırdı - Son Dakika
Güncel

Malkoçoğlu Bali Bey, Karamürsel'de Külliye Yaptırdı

Malkoçoğlu Bali Bey, Karamürsel\'de Külliye Yaptırdı

Kara Mürsel ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nda Malkoçoğlu Bali Bey'in Karamürsel'de içinde caminin de yer aldığı bir külliye yaptırdığı açıklandı.

06.04.2015 17:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 'nin düzenlediği Kara Mürsel Alp ve Kocaeli Tarihi Sempozyumu'nun son gününde Oruç Reis Salonu'nda iki oturum vardır. İlk oturumda Necmettin Erbakan Üniversitesi'nden Prof. Dr. Osman Akandere ''Akbaş Cephaneliği Baskını ve Dramalı Rıza Bey'', Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin ile Bahadır Bozdağ ''Karamürsel- Karabali Camii Hakkında Yeni Bulgular'', Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan Onur Kamiloğlu ''Kazıklı Hacı Hamza Bin İvaz Kervansarayı'' konulu tebliğlerini yayınladı.

SON GÜNDE İKİ OTURUM

Günün ikinci oturumunda ise Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nermin Ersoy ''İzmit Gureba Hastanesinden Kocaeli Devlet Hastanesine'', Harran Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gülşah Eser ''II. Dünya Savaşı Sürecinde Türkiye'de Sıtma İle Mücadele: Kocaeli Örneği'' ve Kocaeli Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Rahime Aydın Er ''Karamürsel Hilal-iAhmer Cemiyeti ve Sağlık Hizmetleri'' konulu sunumlarını yaptı.

YUNANLILAR CAMİYİ YIKTI

''Karamürsel-Karabali Camii Hakkında Yeni Bulgular'' tebliğinde Yrd. Doç. Dr. Selçuk Seçkin, Karamürsel Karabali Camii'nin Malkoçoğlu Bali Bey tarafından yapılmış bir külliyenin parçası olduğunu açıkladı. Seçkin, ''Bali Bey, Osmanlı Devleti'nin kurulduğu ilk dönemlerinden itibaren Osmanlı ordusuna hizmet etmiş Malkoçoğullarından akıncı beyidir. Malkoçoğulları 14.-16. yüzyıllarda Fatih Sultan Mehmet ve II. Beyazıt devirlerinde yaşamış ve özellikle Rumeli'de yaptıkları başarılı akınlarla tanınmışlardır. Bali Bey'in Karamürsel'de 1531-1532 tarihinde kurulan vakfında, cami, hamam, kervansaray, mektep, çeşmeden söz edilmektedir. Bali Bey'in Karamürsel'de yaptırdığı cami, 1920 yılında Yunanlıların tarafından yakılmış ve tahrip olmuş, 1927 yılında ilçe halkının desteğiyle yapı tamamlanmıştır'' bilgisini verdi.

GUREBA'DAN DEVLET HASTANESİNE

Kocaeli Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nermin Ersoy ise İzmit'te ilk halk hastanesinin ait bilgilerin 1892 yılına dayandığını anlattı. Prof. Dr. Ersoy, ''Gureba Hastanesi 1914 yılında açılmıştır. Ancak inşaat, hekim ve masraflar için ödenek yetersizliği nedeniyle 11 Kasım 1920 tarihinde kapatılmıştır. Hastanenin mevcut 25 yataklı pavyonda tüm yoksulluğa rağmen halkın sağlık ihtiyacı giderilmeye çalışılmıştır. Kurtuluş Savaşı sonrası (1924) 25 yataklı bir pavyon daha eklenmiştir. İzmit iyi bir hastaneye Cumhuriyet'i takiben sahip olmuştur. Memleket Hastanesi adıyla anılan bu hastane 1930 yılında güçlükle tamamlanabilmiş, ne yazık ki 1934 yılında çıkan yangında hastanenin ameliyathane ve diğer yerleri yanınca hizmetler aksamıştır. Yeniden inşa edilen hastane 2 Şubat 1943 tarihinde tekrar yanmıştır. 1945 yılında yeni hastane inşasına başlanmış, 1952 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Memleket Hastanesi'nin tamamlanan kısmına eski hastane (Gureba Hastanesi) Verem Hastanesi'yle birlikte taşınmıştır. 1953 yılından sonra SSYB'ye bağlanan hastane İzmit Devlet Hastanesi adını almıştır. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde hasar görmüş olan bina onarılmış ve 2002'de yeni blokların ilavesiyle Kocaeli Devlet Hastanesi adıyla halka hizmet vermeyi sürdürmektedir'' açıklamasını yaptı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Malkoçoğlu Bali Bey, Karamürsel'de Külliye Yaptırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement