Maltepe'deki Silahlı Saldırı Davası - Son Dakika
Güncel

Maltepe'deki Silahlı Saldırı Davası

Maltepe\'deki Silahlı Saldırı Davası

Duruşma, kamu güvenliği nedeniyle davanın nakli konusunda Adalet Bakanlığı'na yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine karar verilerek ertelendi.

19.11.2014 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gülsuyu'nda gösteri yapan gruba yönelik silahlı saldırıda Hasan Ferit Gedik'in ölümü, 3 kişinin de yaralanması olayına karıştıkları iddiasıyla 22'si tutuklu 35 kişinin yargılandığı davada, mahkeme heyeti davanın nakli konusunda Adalet Bakanlığı'na yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik ve taraf avukatları katıldı. Tutuklu ve tutuksuz sanıklar ise salona getirilmedi.

Mahkeme heyeti başkanı Şahinder Gündüz, dosyanın bir önceki celse davanın nakli talebiyle Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderildiğini ancak henüz cevabın gelmediğini bildirdi.

Celse arasında bazı sanıkların tutukluluk hallerinin devamına itirazda bulunulduğunu kaydeden Gündüz, celse arasında tutuksuz sanıklardan Yusuf Polat ile Yusuf Turhan'ın savunmalarının alındığı tutanağa geçirdi.

Duruşmada söz alan sanık avukatları, duruşmanın olağan seyrinde gidemediğini savunarak, tutuklu sanıkların tahliyesini talep etti.

Bu sırada, Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, sanık avukatlarına "Sizin evlatlarınızı katletselerdi acaba siz o katillerin avukatlığını yapar mıydınız?" şeklinde bağırdı.

Mahkeme başkanı Gündüz'ün, "Nuray Hanım nerede olduğunuzun farkında mısınız? Her celse bunu yapıyorsunuz. Lütfen" demesi üzerine Gedik, "Katillerin avukatlığını yaptıkları için dayanamıyorum" diye karşılık verdi.

Duruşmada sanık avukatlarının taleplerinin alınmasının ardından söz alan İstanbul Barosu Avukat Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Ömer Kavili, "Davanın nakli konusunda Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne yazı yazıldığı bildirilmiştir. Mahkemece, Bakanlığa giden bu yazının okunmasını istiyorum" dedi.

Mahkeme başkanı Gündüz'ün, "Dosyanın gitmediğine mi inancınız var?" diye sorduğu Kavili, "Benim inancım kimseyi ilgilendirmiyor. Şu anda bu dosyanın nerede olduğuna dair salondaki tüm avukatlara ve taraflara bilgi verilmesini istiyorum" cevabını verdi.

Mahkeme başkanı da 29 klasörlük dosyanın Adalet Bakanlığı'na teslim edildiğine ilişkin 2 sayfalık yazının bulunduğunu belirterek, sadece dosyanın gönderilme gerekçesini okuyacağını söyledi.

Müşteki avukatlarından Ebru Timtik de "Açıkça ayrımcılık yapılıyor. Balyoz davasında, Mehmet Ayvalıtaş'ın ölümüne ilişkin davada konferans salonu tahsis ediliyor. Biz bununla ilgili HSYK'ya şikayette bulunduk. Biz bir an önce yargılamanın başlamasını istiyoruz. Bakın burada içi yanan bir anne ve dede var" ifadelerini kullandı.

Duruşmada görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mustafa Okay da dosyanın Adalet Bakanlığı'ndan dönüşünün beklenmesini ve tutuklu sanıkların tutukluluk gerekçelerinde bir değişiklik olmaması nedeniyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.

Mahkemenin ara kararı

Duruşmada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, kamu güvenliği nedeniyle davanın nakli konusunda Adalet Bakanlığı'na yazılan müzekkerenin cevabının beklenmesine ve akıbetinin sorulması için müzekkere yazılmasına karar verdi.

Tutuklu 22 sanığın bu hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme, duruşma salonundaki ses ve görüntü kayıt cihazlarının çalışır hale getirilmesi için Cumhuriyet Başsavcılığı'na müzekkere yazılmasına hükmederek duruşmayı erteledi.

Gedik: "Davamız burada olsun istiyoruz"

Duruşmanın ardından Hasan Ferit Gedik'in annesi Nuray Gedik, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Oğlum için adalet istiyoruz. Bugün dördüncü duruşmamız oldu ama yargılama yine başlamadı" dedi.

Gedik, şunları kaydetti:

"Bu çeteler hala eylemlerine devam ediyor. Orada da bizi kurşunladılar. Şans eseri kimseye bir şey olmadı. Bu davamızı buradan bizden gizli kaçıracaklar. Biz davamız burada olsun istiyoruz. 23 Kasım Pazar akşamı Ankara'ya Adalet Bakanlığı'na gideceğiz. 'Davanın nakledilmesini istemiyoruz' diyeceğiz."

Gedik ailesinin avukatı Günay Dağ da davanın 4. celsesinde yargılama yapılamadığını belirterek, bir önceki celse dosyanın başka bir ile gönderilmesi için Adalet Bakanlığı'na başvurulduğunu ancak bu konuda henüz bir cevap gelmediğini söyledi.

Dağ, "Bir önceki duruşmadan bu yana geçen 2 aylık süre içerisinde mahkeme bizden habersiz, yargılamanın taraflarından habersiz, 2 sanığın sorgusunu yaptı. Bu mahkeme bize şunu gösterdi, sanıkları yargılamak için ve cezalandırmak için değil, korumak için davranıyor" ifadelerini kullandı.

Bu arada, duruşma öncesi, adliye binasının B blok girişinde polis tarafından yoğun güvenlik önlemi alındı. Duruşma salonunun bulunduğu kata da izleyici girişine izin verilmedi.

Olayın geçmişi

Maltepe'de Gülsuyu Mahallesi'nde 30 Eylül 2013'te gösteri yapan gruba ateş açılması sonucu Hasan Ferit Gedik vurularak hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Olayla ilgili hazırlanan iddianamede, 22's'i tutuklu 35 şüphelinin, 11 ile 269 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılmaları isteniyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Maltepe'deki Silahlı Saldırı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement