Manisa Akhisar'a 5 Bin Kişilik Sığınmacı Kampı -ek Görüntülerle Tekrar - Son Dakika
Güncel

Manisa Akhisar'a 5 Bin Kişilik Sığınmacı Kampı -ek Görüntülerle Tekrar

Manisa Akhisar\'a 5 Bin Kişilik Sığınmacı Kampı -ek Görüntülerle Tekrar

Akhisar'a 5 bin kişilik sığınmacı kampıTürk Kızılayı Manisa Şubesi Başkanı Cengiz Yurdabekçi, Manisa'nın Akhisar İlçesi'ndeki eski TEKEL depolarının olduğu alana 5 bin kişilik sığınmacı kampı kurulacağını açıkladı.

31.03.2016 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akhisar'a 5 bin kişilik sığınmacı kampı

Türk Kızılayı Manisa Şubesi Başkanı Cengiz Yurdabekçi, Manisa'nın Akhisar İlçesi'ndeki eski TEKEL depolarının olduğu alana 5 bin kişilik sığınmacı kampı kurulacağını açıkladı. Açıklama tartışma yarattı.

Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde sığınmacılar için 5 bin kişilik geçici kamp kurulacağı açıklandı. Türk Kızılayı Manisa Şube Başkanı Cengiz Yurdabekçi, kampın eski TEKEL depolarının olduğu alana yapılacağını bildirdi. Yurdabekçi, "Şu anda araştırmalar yapılıyor. TEKEL depolarının olduğu yerde en az 4 bin metrekare bir kapalı alan var diye biliyorum. Ankara'dan ekipler gelerek alanda inceleme yaptı. Tahmin ediyorum bu görev Kızılay'ın Ege Bölge deposuna verilebilir. Burası 5 bin kişilik geçici barınma kampı olacak. Şu anda çadır, konteyner veya TEKEL binalarının depolarından istifade edilmek isteniyor. 4 Nisan'da Kızılay'ın olağan kongresi var. Tahmin ediyorum bu seçimden sonra çalışma başlayacak" dedi.

Kurulacak kampın geçici bir barınma yeri olacağına dikkat çeken Yurdabekçi, "Denizden gitmek isteyenler var. Bodrum'da var, Çeşme'de var. Bunlar toparlanacak, burada geçici ikamet etmeleri sağlanacak. Bütün ihtiyaçları geçici olarak burada görülecek. Daha sonra gerekli yerlere gönderilecekler. Mültecilerin banyosundan, tuvaletine, giyim ihtiyaçlarına kadar karşılanacak. Bununla ilgili yurtdışından, AB'den kaynak geliyor. Gerekli sağlık ihtiyaçları da burada görülecek. Daha sonra ya geldikleri yere ya da büyük kamplara gönderilecekler" diye konuştu.

TARTIŞMA YARATTI

Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde sigara fabrikasının da içinde bulunduğu 1 milyon 200 bin metrekarelik alanın bir bölümü TMSF'ye ait iken, bir kısmı ise yüksekokul yapılması için Celal Bayar Üniversitesi'ne satılmıştı. Ancak ekonomik nedenlerle yapımı bir süredir bekletilen eski tütün depolarının bulunduğu inşaat alanına sığınmacı kampı yapılması tartışmalara neden oldu.

Akhisar'da sığınmacı kampı kurulmasına yönelik çalışmalar yapılması, siyasilerin tepkisini çekti. MHP İl Başkanı Tanju Balatlı, kentin huzurunun bozulacağını savunarak "Manisa'da kamp kurulmasını güvenlik açısından kabullenemiyoruz. Bu insanların belirli bölgelerde tutulması lazım. Şehrin her yerinde dolaşıyorlar. Hangisinin terörist, gizli örgütler tarafından gönderildiğini bilmiyoruz. Manisamız huzurlu bir kent iken huzursuz bir kente çevirmenin manası yok. Bu insanları kendi bölgelerine yakın yerlerde tutmalıyız. Kampın kurulmasına taraftar değiliz. İnsani yönler ayrı, ama belli bir bölgede tutulmaları gerekiyor" dedi. CHP İl Başkanı Halil Tokul ise kamp kurulmasının sosyal açıdan toplumu etkileyeceğini belirterek, "Bunlar mevcut hükümetin geçmişte yaptığı hatalardan kaynaklanan konulardır. Eğer biz komşularımızın iç işlerine bu kadar müdahale edersek bu sonuçlar kaçınılmaz olur. Tabi ki insani olarak katkı vermek gerekiyor. Yurtsuz bir kitle yaratıldı. Bir an önce barış sağlanarak kendi yurtlarına dönmeleri için acil çözüm bulunmalı. Ama kamp kurulması Manisa'daki sosyo ekonomik yaşamı etkileyecektir. Akhisarlılarla bu işi konuşarak çözmek gerekiyor. Daha farklı çözümler bulunmalı. Yetkililerden bu konunun daha akılcı bir şekilde çözülmesini bekliyoruz. Bir tarafta insanı açıdan bakıyoruz. Ama diğer illerde yaşanan sorunları da görüyoruz" diye konuştu.

"ÜLKEMİZDE KALICI OLACAKLAR"

CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu ise AK Parti'nin yanlış dış politikası yüzünden ülkenin her yerinin mülteci kampına döneceğini öne sürdü. 3 milyona yakın Suriyelinin ülkemizde sığınmacı durumunda bulunduğunu belirten Nurlu "Suriye'de 'Emevi Camii'nde namaz kılacağız' diye yola çıkanlar, ne yazık ki camilerimizi sığınmacı merkezi haline getirmişlerdir. Suriye kaynaklı terör örgütlerinin hain saldırıları yüzünden yüzlerce vatandaşımız ve ülkemizde misafir olan turistler hayatını kaybetmiştir. Bunun tek sorumlusu Suriye'deki örgütlere TIR'lar dolusu silah ve bomba gönderen, bu suretle savaşı körükleyen maalesef AKP hükümetidir. Unutulmayalım ki; terör ve şiddet herkese zarar vermektedir. Bu nedenle Suriye'de iç savaşın ve şiddet ortamının son bulması için barışçı çözümler üretilmeli ve yurtlarını terk etmek zorunda kalan sığınmacılar evlerine dönebilmelidir. Suriye sınırına yakın yerler dışında, Manisa, İzmir Kahramanmaraş gibi illere mülteci kampı kurulması, turizm merkezlerine geri kabul merkezleri açılması sığınmacıların, ülkemizde de kalıcı olmalarının yolunu açacaktır. Bu yüzden sığınmacı kamplarının Suriye sınırı dışındaki bölgelere açılması doğru değildir" ifadelerine yer verdi.

HUZUR BOZULUR ENDİŞESİ VAR

Manisalı vatandaşların bir kısmı şehirde huzurun bozulacağı endişesi ile kampa karşı çıkarken, bazıları da zor durumdaki insanlara yardım edilmesi gerektiğini savundu. Manisalı Bektaş Kılınç sığınmacı sorununun ciddi bir hale geldiğini ileri sürerek, "Akhisar'da huzurun bozulması söz konusu olabilir. Ancak onların durumu da çok zor. Bu insanlara yardım etmemiz gerekiyor. Ama bu çözümü üretirken başka mağduriyetlere yol açacak unsurları ortadan kaldırmalıyız. Bin 5 bin kişi nereden gelecek, ne yapacak? Büyük sorunları birlikte getirebilir" dedi. Manisalı esnaf Hülya Karataş ise, "Bizim de başımıza gelebileceğini düşünerek insanlık adına kucak açılması gerekiyor. Artıları ve eksilerini birarada yaşamadan göremeyiz. Biz de başka ülkelere gitmek zorunda kalabiliriz. Özellikle çocuklara kadınlara yardım etmeliyiz" diye konuştu.

Manisalı Hüseyin Güler de, sığınmacı kampına şiddetle karşı olduğunu söyledi. Güler, "Hiçbir şekilde istemiyoruz. Bizim bu kadar sorunumuz varken bu konuları gündeme taşımalarını doğru bulmuyorum. Bu uygulamayı kimler başlatıyorsa bu çalışmaları doğru bulmuyoruz. Bunlarla birlikte bir sürü terörist giriyor. Şiddetle karşıyım, ne Manisamız da ne de çevremizde böyle kamplar olmasın" dedi.

AKHİSARLININ İSTİHDAM KORKUSU

Akhisar'da yaşayan vatandaşlar ise kendi ilçelerinde böyle bir sığınma kampı kurulmasının istihdamı etkileyeceğini düşünerek farklı görüşler dile getirdi. Akhisarlı Remzi Koca "Bizim insanlarımız işsiz, istemiyorum" derken böyle bir kampa karşı olduğunu ifade eden Akhisarlı Rukiye Yürek ise "Bu durum bizim yaşayışımıza balta vurur. Bizim kendi işsizlerimiz var, önce onlara iş bulalım. Suriyelileri napalım?" diye konuştu.

Suriyelilerin belki Akhisar'a iş gücü olarak katkı sağlayabileceğinin altını çizen Akhisarlı Hasan Yemişçi ise "İnsanlar yarar sağlayabilir. Hayırlısı olsun ne yapalım, benden 100 TL gitse ne olacak sanki belki biraz hayrım olur. Çalışırız hep beraber, üşümesinler soğukta kalmasınlar" dedi.

AFAD'A GÖRE GÜNDEMDE YOK

AFAD Manisa Müdürü Bekir Şen ise, böyle bir düşüncenin olduğunu ancak sığınmacı sirkülasyonu olmadığı için vazgeçildiğini söyledi. Şen, "Kamp kurulma çalışması gündeme gelmiş. Ama sayı ve sirkülasyon az olduğu için şuan göç idaresinin ve AFAD'ın böyle bir çalışması yok. Kızılay'ın kamp kurma gibi yetki ve sorumluluğu yoktur. AFAD Başkanlığı ile görüştüm, Göç İdaresi ile görüşüldü. Böyle bir planlama gündeme gelmiş ve sayı, sirkülasyon olmadığı için gündemden düşmüş" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Akhisar'a 5 Bin Kişilik Sığınmacı Kampı -ek Görüntülerle Tekrar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.

  • Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım
    01:13 Murat Kurum: Sandıkları terk etmeyelim, sandık sonuçlarını teslim edene kadar rehavete kapılmayalım

    Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Murat Kurum, sandık güvenliğine dikkati çekerek "Onlar Cumhurbaşkanlığı seçiminde de 'Kazandık, aramızda kalsın öndeyiz, kazanıyoruz.

  • Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın
    01:11 Ümraniye'de iş yerinde korkutan yangın

    Ümraniye Yamanevler Mahallesi Sanayi Caddesi'nde bir iş yerinde çıkan yangın, elektrik kontağından kaynaklandı. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangının söndürülmesinin ardından soğutma çalışmaları yapıldı.


Advertisement