Manisa Barosu'ndan Alp Gürkan'a Dava Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Manisa Barosu'ndan Alp Gürkan'a Dava Açıklaması

Manisa Barosu\'ndan Alp Gürkan\'a Dava Açıklaması

Manisa Barosu'ndan Alp Gürkan'a dava açıklamasıMANİSA Barosu Başkanı Ali Arslan, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.

24.11.2016 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Barosu'ndan Alp Gürkan'a dava açıklaması

MANİSA Barosu Başkanı Ali Arslan, 301 madencinin hayatını kaybettiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan ve 4 yöneticiye açılan davanın 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet' vermekten değil, 'olası kasıtla ölüme neden olmak' suçundan açılması gerektiğini savundu.

Manisa'nın Soma ilçesinde 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde şirketin patronu Alp Gürkan ve yönetim kurulu üyeleri Mustafa Yiğit, Haluk Evinç, Hayri Kebapçılar ve Murat Bodur hakkında iddianame hazırlanarak dava açıldı. Bununla ilgili açıklama yapan Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, 46 sanıklı ceza davasından ayrı olarak açılan dava ile Alp Gürkan ve diğer 4 kişiye açılan davanın birleştirilmesini beklediklerini söyledi. Yeni iddianameye değinen Arslan, "İddianamede Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin Soma ilçesinde bulunan Eynez Maden Ocağı'na ilişkin olarak; yeterli yatırım yapmadan ve teknik alt yapı oluşturmaksızın iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin ikinci sıraya atılarak üretimin arttırılması, maden ocağında iş sağlığı ve güvenliği açısından havalandırmanın iyileştirilmesine ilişkin projelerin hayata geçirilmeden maden ocağında ve özellikle maden ocağının S panosunda çok sayıda işçinin istidam edilmesi, bu eksikliklere rağmen maden ocağında çalışan işçilere yönelik fazla üretim yapılması yönünde baskı kurulması, madende çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin olarak gerekli inşa işleri ve teçhiz etme yükümlülüklerine aykırı hareket ettikleri iddia edildi. 15.08.2016 tarihli bilirkişi raporunda belirtilen kusurlu davranışları sonucu olayın meydana geldiği ve bu hususlarda herhangi bir tedbire başvurmayıp hareketsiz kaldıkları belirtilerek 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmaktan' cezalandırılmaları talep edilmiştir. Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca düzenlenen iddianame Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 22 Kasım 2016 tarihinde kabul edilmiştir. Düzenlenen tensiple sanıkların savunmasının alınması için ilgili mahkemelere talimat yazılmıştır. Talimat cevapları geldiğinde dosyanın ana dosya olan Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2015/81 sayılı dosyası ile birleştirilmesi konusunda karar verilecektir" dedi.

TUTUKLANMALARI İSTENDİ

Baro Başkanı Arslan, hakkında iddianame düzenlenen sanıklara bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten değil, ceza davasındaki gibi olası kasıtla ölüme sebebiyet vermekten dava açılması gerektiğini söyledi. Arslan, "Bu doğru değildir, yargılamanın ilerleyen safhalarında bu konuyu gündeme getireceğiz. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'ne bu konuyla ilgili avukatlarımız dilekçelerini yazdı. Tutuklanmalarına karar verilmesi için talepte bulunuldu. Mahkeme bu talebi değerlendirerek karar verecektir. Yeni açılan davayla ilgili duruşma günü verilmedi" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Barosu'ndan Alp Gürkan'a Dava Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement