Manisa CHP'li Özel Sabuncubeli Tüneli'ni İnceledi - Son Dakika
Güncel

Manisa CHP'li Özel Sabuncubeli Tüneli'ni İnceledi

Manisa CHP\'li Özel Sabuncubeli Tüneli\'ni İnceledi

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yüklenici firmanın iflasını açıklamasının ardından inşası duran Sabuncubeli Tüneli'nde inceleme yaptı.

13.01.2015 13:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, yüklenici firmanın iflasını açıklamasının ardından inşası duran Sabuncubeli Tüneli'nde inceleme yaptı. Paraları ödenmeyen işçileri hatırlatan Özel, "Tünel alttan ve üstten gelen baskılarla her geçen gün birazcık daha daralıyor ve çöküyor. Eğer buraya ya yeni bir ihale ya da devlet eliyle müdahale olmazsa hem işçiler mağdur olacak hem de bu kadar masraf boşa gidecek" dedi. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Manisa- İzmir arasını 15 dakikaya düşürecek Sabuncubeli Tüneli inşaatındaki çalışmalar, yüklenici firmanın ekonomik sıkıntıları nedeniyle iflasını istemesi ve taşeron firmalara para ödeyememesi nedeniyle 1 Kasım 2014 tarihinde durdu. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, son durumu yerinde görmek için çalışmaların durduğu 1500 metreye kadar giderek inceleme yaptı.

ALACAKLI İŞÇİLERİ HATIRLATTI

Sabuncubeli Tüneli'ndeki çalışmaların durmasıyla birlikte iki türlü mağduriyetin olduğunun altını çizen CHP'li Özel, "İlk olarak işçinin mağduriyeti ile karşı karşıyayız. 200 işçinin üç aylık maaşları hala içeride. 20 işçi ise beş aydır maaş alamıyor. Firmanın bütün faaliyetleri durmuş durumda. İşçiler mağdur. Analizlerin doğru yapılmamasından dolayı tünelde 3 kez meydana gelen seri heyelanlardan dolayı çalışmalar aksadı. Firma da maliyetlere katlanamadığı için faaliyetlerini durdurdu. 1 Kasım'dan bu yana çalışmıyorlar. Üç aylık alacakları var" dedi.

HAYAL KIRIKLIĞINA DÖNÜŞTÜĞÜNÜ SÖYLEDİ

Sabuncubeli Tüneli'nin çılgın bir proje olarak değerlendirildiğinin altını çizen CHP'li Özel, "Buraya servet harcandı. Bir kez daha tespit ettiğimiz şudur ki tünelde yer yer çökmeler ve yarılmalar görülüyor. Milli servet kaderine terk edilmiş adeta. Püskürtme beton atılmış, bu nedenle kenarlarda patlama yaşanıyor. Dönemin Başbakanı Tansu Çiller, 25 Aralık 1995'te Manisa'ya geldiğinde 'Bu sabuncunun belini kıralım mı' diye sordu. Manisalılar da 'kıralım' cevabını verdi. Devletin, bu Sabuncunun belini kırma mücadelesi 20 yıldır devam ediyor. Ancak hala kıramadılar. Tüneli 'çılgın proje' olarak söylediler ama maalesef bu çılgın proje büyük bir hayal kırıklığı oldu" diye konuştu.

BİR AN ÖNCE TAMAMLANMASINI İSTEDİ

Tünelin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyleyen, ancak ihale yöntemini eleştiren Özel, "Elbette bu kadar proje yapılmış, para ayrılmışken bu tünelin tamamlanması gerekir. Ama maalesef son zamanlarda çokça gördüğümüz uygulamanın bir benzerini yani kötü planlama, adrese teslim, şeffaf olmayan ihaleler ile burada da karşılaşıyoruz. Örneğin Konak tünellerinde ilerleme başına hakkediş kesiliyordu. Orada da zeminle ilgili sıkıntı çıktı. Ama bir şekilde tamamlandı. Ama Sabuncubeli tünelinde firma ihaleyi götürü usulü almış. Çıkan her aksilikte de firma zarar ettiğini düşünüyor ve en sonunda iflasını veriyor" dedi. Tünelde çalışmanın yapıldığı son noktaya kadar gittiklerini söyleyen Özel, "Şu anda daha yapılacak çok iş var. Tünel alttan ve üstten gelen baskılarla her geçen gün birazcık daha daralıyor ve çöküyor. Eğer buraya ya yeni bir ihale ya da devlet eliyle müdahale olmazsa hem işçiler mağdur olacak hem de bu kadar masraf boşa gidecek" dedi.

CAN KAYBI YAŞANMAMASI MUCİZE YORUMU

Tünelin Manisa kısmında son üç ayda iki defa çökme yaşandığına dikkat çeken CHP'li Özel, "Zeminde sıvılaşma oluşuyor. Tünelin Manisa giriş ağzında son üç ayda iki defa göçük meydana geldi. Çok kısa bir süre sonra tekrar bir göçük oldu. Bugüne kadar can kaybı olmaması ise bir mucize. Bundan sonra yeniden doğru bir etüt yapılıp doğru bir ihale açılarak doğru bir proje ile bu işin hızla tamamlanması gerekiyor. Oradaki işçilerin maaşlarının derhal ödenmesi lazım. Çalışan personelin bir kısmı İş-Kur'a gidip dilekçe vermiş. İş-Kur yetkilileri, 'Alacaklarınızın üç aya kadar olan kısmını İş-Kur ödeme yapabilecek denilmiş'. Ancak ödemenin yapılacağı tarihle ilgili bilgi verilmemiş" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa CHP'li Özel Sabuncubeli Tüneli'ni İnceledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 2023 Yılı Faaliyet Raporunu Meclise'e Sunan İmamoğlu:
    20:06 2023 Yılı Faaliyet Raporunu Meclise'e Sunan İmamoğlu: "5 Yıl Boyunca, Tam 1.019 Teftiş ve İncelemeden Alnımızın Akıyla Çıktık"

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı ‘Faaliyet Raporu Sunumu’nu gerçekleştirdi. Önceki dönem görev süreleri boyunca, belirli kişi ve grupları koruyup, kollama anlayışı içerisinde olmadıklarını, bundan sonra da olmayacaklarını vurgulayan İmamoğlu, “Ne yaptıysak, hukuk ve dürüstlük içerisinde yaptık. O nedenle, 5 yıl boyunca, tam 1.019 teftiş ve incelemeden alnımızın akıyla çıktık. Ülkemizin tarihinde, hiçbir belediyeye karşı böylesine bir teftiş dönemi ve teftiş süreci yaşatılmamıştır. Bu bir rekordur” dedi.

  • Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor
    19:58 Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri Düzce'de devam ediyor

    Gençlik ve Spor Bakanlığı Okul Sporları Dairesi Başkanlığı'nın düzenlediği Okul Sporları Yıldızlar Tenis Türkiye Finalleri müsabakaları, Düzce'de devam ediyor. Türkiye'nin 28 ilinden takımların katıldığı şampiyonada 40 kız ve 40 erkek sporcu ter döküyor. Final müsabakaları ise Pazar günü yapılacak.

  • TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak
    19:48 TBMM 23 Nisan kutlamalarında başarılı çocuklar yer alacak

    TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenecek etkinliklerde, bilimde, eğitimde, sporda ve sanatta başarı elde etmiş çocukların yer alacağını açıkladı. Bu yılki kutlamalarda çocuklar, ödül töreni ve Genel Kurul'da konuşma yapma fırsatı bulacak. Ayrıca, Türk milletinin hikayesini anlatan bir ışık gösterisi ve uzay teması da etkinliklere dahil edilecek.

  • Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi
    19:44 Muş Valisi Avni Çakır Başkanlığında İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Düzenlendi

    Muş Valisi Avni Çakır başkanlığında yapılan 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda kamu yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve koordinasyonun önemi vurgulandı. Muş'ta 2024 yılında planlanan 172 projenin durumu açıklandı. Toplantıda, işlerin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve tüm yatırımların vatandaşın hizmetine sunulması için uyum içinde çalışılacağı belirtildi.

  • Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü
    19:43 Burdur Yeşilova'da çıkan yangın söndürüldü

    Yeşilova ilçesindeki otluk ve kavaklık alanda çıkan yangın, itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek kontrol altına aldı. Yangın sonucunda yaklaşık 40 dönümlük arazideki ağaçlar zarar gördü.

  • Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti
    19:40 Kütahya Hava Er Eğitim Tugayı'nda Sözleşmeli Erler Yemin Etti

    Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığı'nda temel eğitimlerini tamamlayan 289 sözleşmeli er için yemin töreni düzenlendi. Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Baş, törende yaptığı konuşmada Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türk milletinin hizmetinde olduğunu vurguladı. Ant içme törenlerinin milli birlik ve beraberliği güçlendirdiğini belirten Baş, sözleşmeli erlerin yemin etmesiyle tören sona erdi.

  • İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
    19:39 İzmir Buca'da Otomobil Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı

    İzmir'in Buca ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Y.B. (18) idaresindeki otomobil kontrolden çıkarak takla attı. Kazada, araçta bulunan Batuhan Kahraman hayatını kaybederken, sürücü ve araçtaki P.A.G. ağır yaralandı. Yaralılardan P.A.G'nin hayati tehlikesi bulunuyor.

  • Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi
    19:38 Trabzon'un Akçaabat ilçesinde Turizm Haftası etkinlikleri düzenlendi

    Akçaabat Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilçe merkezinde yürüyüş yapıldı ve Atatürk Parkı'nda halı sergisi açıldı. Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim, turizmin ilçenin geleceği olduğunu belirtti.

  • Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı
    19:35 Türkiye Minikler Karate Şampiyonası Gaziantep'te Başladı

    Türkiye Minikler Karate Şampiyonası, Şahinbey Belediyesi'nin ev sahipliğinde Gaziantep'te başladı. Şampiyonaya 1500 sporcu, sporcu ailesi, antrenör ve hakemler katıldı.


Advertisement