Manisa'da Bağların Dondan Zarar Görmesi - Son Dakika
Yerel

Manisa'da Bağların Dondan Zarar Görmesi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, geçen hafta zirai dondan etkilenen üzüm bağlarına ilişkin, "Biz çiftçimizin yanındayız, endişe etmesinler, rahat olsunlar.

27.04.2015 18:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, geçen hafta zirai dondan etkilenen üzüm bağlarına ilişkin, "Biz çiftçimizin yanındayız, endişe etmesinler, rahat olsunlar. Devlet ve kurumlarımız kendilerinin yanındadır. Parsel bazlı çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Manisa'da geçen hafta yaşanan zirai don olayının başta bağ alanları olmak üzere tarım arazilerinde yol açtığı hasar durumu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Berber'in talebi üzerine Manisa Valisi Erdoğan Bektaş başkanlığında yapılan toplantıda ele alındı.

Berber, Manisa Valiliği Brifing Salonu'nda ilgili bürokratlar ve oda temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantının ardından yaptığı açıklamada, zirai don olayının Manisa'nın tüm ilçelerinde görülmekle birlikte en çok hasarın Manisa merkezi ile Saruhanlı ilçesinde meydana geldiğini belirtti.

Don nedeniyle Saruhanlı'daki bağların yüzde 40'lık bölümünde yarı yarıya zarar oluştuğunu, bunun yanında kiraz, ceviz, badem bahçelerinde de hasar oluştuğu bilgisini veren Berber, şunları kaydetti:

"Bunu telafi etmek için neler var elimizde, onu masaya yatırdık. Öncelikle Bakanlar Kurulu kararıyla çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi borçları yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmiş durumda. Bununla birlikte TARSİM eksperlerimiz sahada çalışmalara başladı. Onlar poliçe bitim süresinde çiftçimizin normal hasarlarını daha hassas, daha titiz bir şekilde bu yıl çalışarak karşılayacaklar. Sigorta yaptıran çiftçilerimiz için herhangi bir sıkıntı olmayacak ancak sigortası olmayan parseller veya üreticilerimiz için de bir çalışma yapmamız lazım. Bunlarla ilgili ne yapabiliriz üzerinde çalışacağız."

-"Çiftçimizin yanındayız"

Berber, borç ertelemesinde Ziraat Bankası ile görüşerek, ertelenen borcun mümkün olursa 2-3 takside bölünmesi çabası içinde olacaklarını da dile getirerek, şöyle devam etti:

"Biz çiftçimizin yanındayız, endişe etmesinler, rahat olsunlar. Devlet ve kurumlarımız kendilerinin yanındadır. Parsel bazlı çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki 1-1,5 ay içerisinde rakamları önümüze almış olacağız. Burada müracaatlar da var. Vatandaşın kendi müracaatlarını da alıp değerlendirmek gerekiyor. Bu müracaatlarla bakanlığımızın yetkililerinin tespitleri karşılaştırılarak kesin bir sonuç çıkacak."

Berber, don nedeniyle rekoltede yaşanacak düşüşün, beraberinde çiftçinin lehine fiyat artışını getirebileceğine de işaret ederek, "Önceki yıl rekolte düşüşü nedeniyle üzümün tonu bin 200 dolarlardan 3 bin dolara çıktı. Üzüm az olduğu için dolayısıyla fiyat artışı bazen lehimize olabiliyor, onu önümüzdeki günler gösterecek" diye konuştu.

Manisa Valisi Bektaş da zirai donun etkilerini yaptıkları toplantıyla enine boyuna ele aldıklarını belirterek, "Sayın vekilimiz notlarını aldı, bakanlıkla gerekli görüşmeleri yapacak, biz de gereğini yapıyoruz" dedi.

Toplantıya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa Bağcılık Araştırma İstasyonu Müdürü Akay Ünal, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Erbil, Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manisa'da Bağların Dondan Zarar Görmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement