Manisa'da Bir Milyondan Fazla Ağaç Söküm Tehlikesi ile Karşı Karşıya - Son Dakika
Yerel

Manisa'da Bir Milyondan Fazla Ağaç Söküm Tehlikesi ile Karşı Karşıya

Manisa\'da Bir Milyondan Fazla Ağaç Söküm Tehlikesi ile Karşı Karşıya

2006 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın teşvikiyle arazilerine zeytin ve meyve ağaçları eken çiftçiler arazilerinin Anıtlar Kurulu tarafından birinci derece sit alanı olduğunun belirtilmesiyle zor günler yaşıyor.

02.09.2015 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

2006 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın teşvikiyle arazilerine zeytin ve meyve ağaçları eken çiftçiler arazilerinin Anıtlar Kurulu tarafından birinci derece sit alanı olduğunun belirtilmesiyle zor günler yaşıyor. Ahmetli, Salihli ve Saruhanlı'da toplam sekiz mahalleyi kapsayan sorunların çözümüne katkı sağlayabilmek adına Manisa Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü muhtarlarla bir araya geldi.

Salihli, Ahmetli ve Saruhanlı'da tarım arazilerinin Anıtlar Kurulu tarafından sit alanı ilan edilmesiyle zor günler yaşayan çiftçileri Manisa Büyükşehir Belediyesi yalnız bırakmadı. Sorunların çözümüne katkı sağlayabilmek adına MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız, Manisa Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Aytaç Yalçınkaya, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, MHP Manisa İl Başkan Vekili Hüsnü Bayraktar ile Ahmetli İlçe Başkanı Abdullah Aktuna yaşanan olaylardan mağdur olan Ahmetli Dibekdere Muhtarı Kemal Eser, Kestelli Muhtarı Ali Ladik, Kendirlik Muhtarı Tahir Ünlükoç, Tekelioğlu Muhtarı İbrahim Kerse ile bir araya geldi.

TEŞVİK VEREN BAKANLIK, SÖKEN YİNE BAKANLIK

Anıtlar Kurulu'nun sit alanı ilan ettikleri arazilerin çiftçilerin kendilerine ait araziler olduğunu vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, "2006 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı buralara zeytin ağacı ekilmesi için çiftçilerimize teşvikte bulundu. Çiftçiler eskiden tütün ektikleri arazilere verilen teşvikle zeytin ağacı ekti. Zeytinler belli bir yaşa geliyor. Anıtlar kurulu eski defterleri karıştırırken alanın sit arazi olduğunu ifade ediyor. Teşviki veren Tarım ve Orman Bakanlığı öbür taraftan da Anıtlar Kurulu bu ağaçların sökülmesini söylüyor. 10 yıllık ağaçlardan bahsediyoruz. 80 bin dönüm arazinin söz konusu olduğu ifade ediliyor. Bu arazinin yarısında zeytin ağacı olduğu belirtiliyor. Bu doğrultuda bir dönüm arazide 30 ağaç olduğu farz edildiğinde 40 dönüm arazide en az 1 milyon 200 bin zeytin ağacının söküleceğini ifade ediyor" dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZİN CANI YANIYOR

Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerin yaşadığı mağduriyetin gidilmesi amacıyla çalışmalar içerisinde olduğunu da belirten Güzgülü, "Çiftçilerimizin canını yakan bir durumla karşı karşıyayız. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizin mağduriyetinin gidilmesi için ilgili konu üzerine çalışmalar yapıyoruz. Şuanda çalışmalar yapılmasına rağmen ilgililere bu ağaçların sökülmesi için yazılar geliyor. Çiftçilerimiz arazilerindeki ağaçları sökmedikleri için mahkemelere veriliyor. Mahkemeden hapis cezaları alıyorlar. İlk suçları oldukları için hapis cezaları para cezalarını döndürülüyor. Bu cezalarında tahsilatına başlandı. Belki değişecek kurul kararı var. Küçük bir topluluktan bahsetmiyoruz. Ahmetli'de bir milyonun üzerindeki zeytin ağacından bahsediyoruz. Burada Anıtlar Kurulu yeni kadastro çalışmaları yaparken hakimlerimizin bu cezai işlemleri durdurmasını bekliyorum" dedi.

3 İLÇEDE 8 MAHALLE MAĞDUR

Salihli, Ahmetli ve Saruhanlı'da toplam 8 mahallede çiftçinin mağdur durumda olduğunu belirten MHP Manisa Milletvekili Zeynel Balkız ise," Çiftçilerimiz arazilerine zeytin ağacı ve meyve ağaçları ekerek sit alanını bozmakla suçlanıyor. Bunun yanı sıra bu çiftçilerimiz ÇKS kapsamında da değerlendiremiyor. Devletten de doğrudan yardım alamıyorlar. Bu mağduriyetin giderilmesi için tümülüslerin dışında kalan tarihi niteliği olmayan 80 bin dönem arazinin üçüncü derece sit alanına çıkartılarak, tarım yapılabilir hale gelmesi gerekiyor. Bu çalışmaları hızlandırmaya çalışıyoruz. Biz vatandaşlarımızın hem ÇKS'den faydalanmaları, hem de yargılanarak ceza almalarını önlemek amacıyla bu arazinin 3. derece sit alanı çevrilmesi için yapılan çalışmalara katkı sağlıyoruz. Bu yılsonu itibariyle vatandaşlarımıza Anıtlar Kurulu'ndan alacakları raporlara göre arazinin 3. Derece sit alanına dönüşebilecek müjdesini vermek istiyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından sorunun çözüme kavuşturulması noktasında muhtarlarla görüş alışverişinde bulunuldu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Manisa'da Bir Milyondan Fazla Ağaç Söküm Tehlikesi ile Karşı Karşıya - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement