Manisa'da Çiftçiler İçin Erken Uyarı Sistemi - Son Dakika
Güncel

Manisa'da Çiftçiler İçin Erken Uyarı Sistemi

Manisa\'da Çiftçiler İçin Erken Uyarı Sistemi

Manisa Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında meydana gelen don olaylarında mahsullerin zarar görmesini engellemek amacıyla Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kurdu.

02.07.2015 15:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Büyükşehir Belediyesi, kış aylarında meydana gelen don olaylarında mahsullerin zarar görmesini engellemek amacıyla Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kurdu. Sistem sayesinde üreticilerin önceden bilgilendirilmeleri sağlanarak ürünlerin zarar görmesinin önüne geçilecek.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün işbirliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında Manisalı üreticiler için Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi kuruldu. Yunusemre İlçesi Bağyolu Mevkii'nde konuşlandırılan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi'ni Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yılmaz Gençoğlu, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi birlikte inceledi. Sistemin üreticileri hava şartlarından doğacak olumsuzluklar, hastalıklar karşısında uyararak erken müdahale ile ürün kaybının önleneceğini ifade eden Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, sistemden alınan verilerin değerlendirilmesi yoluyla üreticilerin olumsuz hava şartları öncesinde bilgilendirileceğini belirtti. Okkalı, "Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından 311 bin TL bedelle satın alınan Bağ Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Ahmetli, Akhisar, Gölmarmara, Saruhanlı ilçelerine 1'er adet, Alaşehir, Salihli, Sarıgöl, Turgutlu ve Yunusemre ilçelerine 2'şer adet olmak üzere toplamda 14 adet istasyonla hizmet verecek. Kurulan 14 adet istasyon neticesinde 722 bin dekarlık tarım arazisi sistemden faydalanacak" dedi.

HASTALIKLARA KARŞI ÖNLEM ALINABİLECEK

Erken uyarı sisteminin üzüm bağları, kiraz ve zeytin bahçelerinde uygulanabileceğini belirten Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hayri Okkalı, alınan veriler doğrultusunda tarım alanlarında karşılaşılacak hastalıklara karşı önlem alınabileceğini belirtti. Okkalı, "Üzüm bağlarında mildiyo, kurşuni küf, külleme, salkım güvesi, kiraz bahçelerinde monilya ve yaprakdelen, zeytin bahçelerinde ise halkalı leke hastalıklarına karşı ilaçlama uyarısı yapılarak, vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz" diye konuştu.

Sistemden faydalanacak üreticileri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün kısa mesaj yoluyla bilgilendireceğini söyleyen Okkalı, Manisa Büyükşehir Belediyesi internet sitesine eklenecek link ile giriş yaparak, cihazlardan alınan son 3 günlük sıcaklık, yağış, rüzgar ve toprak nemi ölçümlerini görebileceğini belirtti. Okkalı, "İstasyonlardan yapılacak meteorolojik veri takibi ile hastalık ve zararlı erken uyarısı, don uyarısı, sel ve fırtına uyarısı, evapotranspirasyon hesaplaması ve kuraklık uyarısı buna bağlı sulama yönetimi, istasyonun bulunduğu koordinatlara özel uydu bağlantılı 5 günlük hava tahmini, bitkilerin soğuklama ihtiyacının karşılanıp karşılanmadığı gibi verilere ulaşılabilecek" dedi. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa'da Çiftçiler İçin Erken Uyarı Sistemi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement