Manisa'da Don Kiraz ve Cevizi Vurdu - Son Dakika
Güncel

Manisa'da Don Kiraz ve Cevizi Vurdu

Manisa Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nuri Sorman, Gediz Ovası'nda sadece Alaşehir İlçesi'nde bazı bölgelerdeki bağlarda yüzde 10'luk don olayının yaşandığını belirtti.

08.04.2014 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nuri Sorman, Gediz Ovası'nda sadece Alaşehir İlçesi'nde bazı bölgelerdeki bağlarda yüzde 10'luk don olayının yaşandığını belirtti. Sorman, "Şu anda bundan üzüm üreticimizin olumsuz yönde etkilenmesi mümkün değil" dedi. Alaşehirli üreticiler asıl zararın, kiraz ve cevizde olduğunu vurguladı.

Yılda yaklaşık 250 bin ton kuru üzüm üreten ve 500 milyon dolarlık gelir elde edilen üzümün başkenti Manisa'da, geçtiğimiz hafta hava sıcaklığının mevsim normallerinin altına düşmesi, geçen yıl dondan zarar gören üzüm ürütecilerini korkuttu. Ancak iki günün ardından sıcaklıklar mevsim normallerine dönerken uyanma aşamasındaki üzüm bağlarında fazla zarar oluşmadığı anlaşıldı. Alaşehir İlçesi'nin bazı bölgelerinde yüzde 10 oranında don olayının yaşandığını, ancak bağların fazla zarar görmediğini söyleyen Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, geçen yıl yaklaşık 250 bin ton üzüm üretildiğini kaydetti.

Bu yıl tahmini rekoltenin Ağustos ayı içerisinde belli olacağını dile getiren Sorman, "Alaşehir İlçemizde yaşanan don olayının üzüm üretimini olumsuz yönde fazla etkileyeceğini sanmıyorum. Ama diğer bölgelerde yaşanan don olaylarında fındık, kayısı ve zeytinde rekolte düşüklüğünün yaşanacağını duydum. Üzüm konusunda rekolte düşüklüğünün olup olmayacağını söylemek şuanda erken. Çünkü önümüzde don olayının yaşanıp yaşanmayacağını bilmiyoruz. Eğer önümüzdeki süreçte aşırı bir don olayı yaşamazsak, üzüm üretiminde düşüş yaşanacağına inanmıyorum. Üzümler şu anda doğuş aşamasında" dedi.

Kuru üzüm satış fiyatının şu anda 3.7 lira civarında olduğunu söyleyen Sorman, "Don olaylarının üzüm fiyatlarına nasıl bir etki yapacağını söylemek erken. Bunun için Ağustos ayını beklememiz gerekir. Ancak şu anki görünen tablo, fiyatlarda fazla bir etki yapmayacağım" diye konuştu.

DON ÜZÜMÜ DEĞİL, KİRAZ VE CEVİZ'İ ETKİLEDİ

Don olayının ilçede üzüm bağlarına zarar vermediğini ancak gelişimini yavaşlattığını, bunun da rekolteyi etkilemeyeceğini söyleyen Alaşehir Ziraat Odası Danışmanı Dündar Yalçın, "Dondan etkilenen kiraz ve cevizdir. Bu ürünlerde özellikle yüksek alanlarda zarar, yüzde 40 ve 50 seviyesinde. Bu ürünlerde yılda bin tonluk rekolte vardı. Zarardan dolayı yarı yarıya düşüş bekliyoruz" dedi.

Kiraz üreticisi Ali Çakır, "Benim 20 dönüm kirazım var. Zarar yüzde yüz. Hiç çiçek kalmamış. Yirmi dönüm yer komple bitik. Sigorta yaptırmadık. Geçen yıl yaptırttım. Gelen eksperler zararın başka sebepli olduğunu söyleyip para vermedi. Biz de sigortacılara güvenmediğimiz için yaptırmıyoruz. Devletten bankadan aldığımız kredilerin ertelenmesini istiyoruz" derken, Osmaniye Köyü'nde oturan ceviz üreticisi Hatice Bulut, "Mart ayında olan don cevizlerimizi kirazlarımızı vurdu. Sigorta yaptırmadık. Cevizler belli olmuştu, kuruttu" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa'da Don Kiraz ve Cevizi Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı
    21:14 Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Kutluhallar köyünde muhtarlık ve köy halkının düzenlediği yağmur duası programında vatandaşlar bir araya geldi. Yağmur duasının ardından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.

  • Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor
    21:09 Avrupa'da Elektrikli Araç Satışları Düşerken Hibrit Araç Satışları Artıyor

    Avrupa pazarında yayınlanan son raporlara göre, elektrikli araç satışları düşüş gösterirken hibrit otomobil satışları ise artış gösterdi. Elektrikli araçlara getirilen teşviklerin geri çekilmesi ve fiyat artışları, kullanıcıların hibrit araçlara yönelmesine neden oldu. Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin raporuna göre, elektrikli araç satışları %11.3 düşüş gösterirken hibrit araç satışları %12.6 arttı. Bu durum, hibrit motorların geleceği hakkında olumlu yorumlara neden oldu.

  • Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor
    21:09 Google, Devasa Yapay Zeka Yatırımı İçin Hazırlanıyor

    Google, yapay zeka departmanının başında olan Demis Hassabis'in açıklamalarına göre yakın zamanda büyük bir yapay zeka girişimi yapmayı planlıyor. Şirketin yapay zeka projelerine toplamda 100 milyar doların üzerinde yatırım yapabileceği belirtiliyor. Bu hamlenin, Microsoft'un 2028 yılında faaliyete geçirmeyi planladığı süper bilgisayara karşı rekabeti kızıştırması bekleniyor. Google'ın yapay zeka alanında sektördeki rakiplerinden daha kabiliyetli olduğu düşünülüyor ve bu teknolojinin insan aklının sınırlarını aşabileceği iddia ediliyor. Google'ın yapay zeka projeleri ve gelişmeleri merakla bekleniyor.

  • Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı
    21:09 Huawei'nin yeni Kirin 9010 işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3'ü geride bıraktı

    Huawei'nin yakında piyasaya sürülecek olan Pura 70 serisinde kullanılacak Kirin 9010 işlemcisi, yapılan performans testlerinde Snapdragon 8 Gen 3'e göre %8 daha iyi bir performans sergiliyor. Ancak sektör otoriteleri, günlük kullanımda büyük bir fark yaratmayacağını belirtiyor.

  • Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı
    21:09 Netflix, gelir ve abone sayısını açıklamama kararı aldı

    Netflix, önümüzdeki yıldan itibaren abone sayısını ve elde ettiği geliri açıklamayacağını duyurdu. Şirket, abone sayısının gelecek potansiyelini gösterme konusunda eskisi kadar önemli olmadığını belirtti. Finansal raporlarını sadece abone sayısında önemli başarılara ulaştığında yayımlayacak.


Advertisement