Manisa'da Dünya Gümrük Günü Kutlaması - Son Dakika
Yerel

Manisa'da Dünya Gümrük Günü Kutlaması

Manisa\'da Dünya Gümrük Günü Kutlaması

Dünya Gümrük Günü nedeniyle Manisa Gümrük Müdürü Nebi Köse ve personeli, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş’ı makamında ziyaret etti.

26.01.2016 16:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Gümrük Günü nedeniyle Manisa Gümrük Müdürü Nebi Köse ve personeli, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette kendilerini kabul ettiği için Vali Bektaş'a teşekkür eden Manisa Gümrük Müdürü Nebi Köse, 26 Ocak Dünya Gümrük Gününü kutladıklarını belirtip, özellikle sanayi devriminde uluslararası ticarette bir hareketlenme olduğunu, ihracatta her ülkenin kendine göre bir sistem oluşturduğunu ve bunun da karmaşaya neden olduğunu, Türkiye'nin de içerisinde bulunduğu 17 ülkenin bunu düzeltmeye yönelik Gümrük İşbirliği Konseyini kurduğunu söyledi. Bu konseyin 26 Ocak 1953'de ilk toplantısını yaptığını, 1994 yılında adını Dünya Gümrük Örgütü olarak değiştirdiğini ve bugünü de kutlamaya karar verdiğini ifade eden Köse, "Her yıl Dünya Gümrük Örgütü kutlamalarında bir tema belirliyor. Bu yılki temamız, dijital gümrüklerde gittikçe artan katılım. Adından da anlaşılacağı gibi gümrüklerin dijital ortamlarda işlemlerini yapmasını, kağıt ortamından çıkıp işlemlerin daha hızlanmasını ve formalitelerin azaltılmasını amaçlamaktadır. Biz de bu kapsamda kullandığımız yazılımlarla, uyguladığımız yeni sistemlerle kendimizi yeniliyoruz. Bizden çıkan bir araç, varış ülkesi diyelim ki Almanya, Almanya'ya kadar herhangi bir kağıt belge kullanmadan bilgi işlem ortamında takip edilebiliyor. Her ülkeyi geçerken formalite yapılmasından kurtuluyor. 17 bakanlıkla aramızda yaptığımız protokolle veri alış-verişini dijital ortamda yapıyoruz. Bakanlıklarla yapılan protokolleri artırmak için uğraşıyoruz. Bu şekilde işlemleri daha hızlı, daha güvenli ve daha basitleştirmiş oluyoruz" dedi.

Geçen yıl ihracatta çok küçük de olsa bir azalma olduğunu belirten Köse, "Bu da takdir edersiniz ki 2015 yılında yaşanılan bazı sıkıntılar ister istemez etkiledi. Manisa ihracatta önde olan şehirlerden birisi, 2015 yılında yaklaşık 4 milyar dolar ihracat var. Biz bu ihracatın yüzde 18-19'unun işlemlerini yapıyoruz. Bunun sebebi de İzmir ve Aliağa limanlarının çok yakın olması. Büyük miktardaki malları ara formaliteden kurtulmak için doğrudan o limanlarda yapmalarından kaynaklanıyor. Teknoloji ve personel olarak Manisa'daki tüm firmaların tüm işlemlerini yapmaya hazırız. Bunu her geçen yıl da artırmanın çabasındayız" şeklinde konuştu.

Vali Erdoğan Bektaş da 26 Ocak Dünya Gümrük Gününü kutlayarak, "Uluslararası ticaret geliştikten sonra ülkeler arası mal alım satımı geçişgenlik çoğaldıktan sonra her ülke kendi iç ticaret düzenini sağlamak üzere sınırlara bir kısım tedbirler almak ihtiyacı istemiş ve bu şekliyle gümrükler oluşmuş. Giderek ülkeler arası birlikler de oluşuyor ve ortak bir kısım prensiplerde ülkeler anlaşmaya çalışıyorlar. Her halükarda Manisa'da bir gümrük teşkilatının var olması burada bir ithalat ve ihracat işlerinin olduğunu, uluslararası ticarete konu bir şehirde yaşadığımızı gösteriyor. O açıdan önemli. 2014 yılı sonu itibariyle 4 milyar 311 milyon dolar ihracatımız var. Bu sene 3 milyar 916 milyon oldu. Türkiye'nin genel ihracatında bir gerileme var. Gerçi Manisa'da çok fazla bir gerileme yok ama gerilemedir. İhracat yaptığımız ülkelerdeki çalkantılar, sıkıntılar bu işte başrol oynuyor. Daha başka sıkıntılar da bize yansıyor. Bizi içerden, dışardan yaralayan bir sürü olay cereyan ediyor. Umarız önümüzdeki yıl bu sıkıntıların da çalkantıların da durulduğu, sakinleştiği bir ortama gireriz ve işimize devam ederiz. Gümrükçülerimizin, bize herhangi bir sorun yansıtmadan işlerini başarıyla yürütüyor olmalarından dolayı memnunuz. Kendilerine teşekkür ediyoruz ve tekrar günlerini kutluyoruz" diye konuştu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Manisa'da Dünya Gümrük Günü Kutlaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement