Manisa'da Koyunlarda Mavi Dil Hastalığı Salgını - Son Dakika
Yerel

Manisa'da Koyunlarda Mavi Dil Hastalığı Salgını

Alaşehir'de, Mavi Dil hastalığına yakalanan 17 koyunun ölmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürülüğü ilçede aşılama seferberliği başlattı.

01.11.2014 13:56  Güncelleme: 15:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Alaşehir ilçesinde bir mahallede 17 koyunun Mavi dil hastalığından telef olması üzerine harekete geçen yetkililer mahallede bulunan 600 koyunun aşılandığını, çevre mahallelerdeki yaklaşık 45 bin koyunun da aşılanacağını belirti.

Alaşehir'e bağlı Horzumkeserler'de Mavi dil hastalığından 17 koyunun telef olması nedeniyle  Alaşehir Gıda ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, aşılama seferberliği başlattı. Çevre mahalle ve ilçelere salgınla ilgili duyurular yapıldı. Horzumkeserler, Türkmenköy, Belenyaka, Badınca, Caberkamara ve Matarlı mahallelerinde yaklaşık 45 bin koyun önlem amaçlı aşılanacağı duyuruldu. İlçe belediyesi de koyun ahırları, çöp bidonları başta sineklerin olası üreyebileceği bataklık bölgelerde ilaçlama çalışması başlattı.

45 bin koyun önlem amaçlı aşılanacak

Alaşehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Tarık Memiş, Horzumkeserler Mahallesi'nde son bir hafta içerisinde değişik kişilere ait 17 koyunun telef olması üzerine veteriner hekimlerin yaptığı incelemelerde koyunlarda Mavi dil hastalığı salgını tespit edildiğini belirtti.

Çevre mahalle muhtarlıklarına hastalığın yayılmasına karşı önlem alınması için bilgi verdiklerini kaydeden Memiş şunları söyledi:

"İlk etapta 17 bin aşı istedik. Horzumkeserler Mahallesi'nde şu anda yaklaşık 600 koyun aşılaması yaptık. Alaşehir Belediye'sinden mahallelerde bulunan koyun ahırlarında, sineklerin yaşayabileceği bataklık alanlar ve çöp bidonlarında ilaçlama yapılması için yardım istedik. Belediye ilaçlama çalışmalarını başlattı. Horzumkeserler Mahallesi'ne komşu olan Türkmenköy, Belenyaka, Badınca ve Caberkamara mahallerinde yaklaşık 45 bin koyunu önlem olarak aşılama yapacağız. Mahallelerde koyun sahiplerini eğitici toplantılar yapıyoruz" dedi.

Mavi Dil hastalığı

Mevsime bağlı olarak görülen ve daha çok vektör (sokucu) sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günlerinde görülen Mavi Dil hastalığı sinekler tarafından koyundan koyuna yayılıyor. Hastalık koyunlarda önce dillerde mavi renk olarak ortaya çıkıyor. Daha sonra ağızda yara oluşuyor. Beslenmeye engel teşkil edecek kadar yayılan yaralar koyunun ölmesine neden olabiliyor. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Manisa'da Koyunlarda Mavi Dil Hastalığı Salgını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement