Manisa Kırkağaç Kavunu, Bu Yıl Piyasaya Geç Çıkacak Ama Rekolte Fazla Olacak - Son Dakika
Güncel

Manisa Kırkağaç Kavunu, Bu Yıl Piyasaya Geç Çıkacak Ama Rekolte Fazla Olacak

Manisa Kırkağaç Kavunu, Bu Yıl Piyasaya Geç Çıkacak Ama Rekolte Fazla Olacak

Manisa'nın bir yıl boyunca bozulmadan askılarda satışı yapılabilen ünlü Kırkağaç kavununa, vatandaşlar bu yıl daha geç kavuşabilecek.

29.07.2014 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın bir yıl boyunca bozulmadan askılarda satışı yapılabilen ünlü Kırkağaç kavununa, vatandaşlar bu yıl daha geç kavuşabilecek. Bahar yağmurlarından ekimi geç yapılan kavunun hasadının ancak ağustos ayının sonlarına doğru başlayacağı, rekoltesinin ise, geçen yıldan fazla olacağı açıklandı. Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, "Televizyonda bilgi yarışmasında kavunumuzu sordular ama katılanlar hemen bilemedi, bu beni üzdü. Demek ki tanıtımı eksik yapıyoruz. Bu yıl tanıtıma daha fazla önem vereceğiz" dedi.

Kırkağaç İlçesinin, tüm Türkiye'de tanınmasını sağlayan en büyük özelliği, bir yıl boyunca dayanabilen ve askılarda satışı yapılan tescilli Kırkağaç kavunları oldu. Kavunlarını profesyonel yöntemlerle yetiştiren, sonra da soğuk hava depolarında özel koşullarda saklayan üreticiler, bunları da bir yıl boyunca tüketiciye sunup önemli bir pazar elde etti. İlkbaharda yağışların fazla olmasından dolayı ekimi geciken kavunun, hasat tarihi de ağustos ayı ortalarından sonlarına kaydı. Ancak geçen yıl 25 bin ton seviyesinde olan üretimin bu yıl arttığı ve yaklaşık 12 bin dekarlık alanda, 30 bin ton kavun üretilmesinin beklendiği açıklandı.

Kavun tarlasında soruları yanıtlayan Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, geçen yıla oranla hem rekoltenin hem de ekilen alanın genişlediğini dile getirerek, "Bu yıl biraz geç kaldık yağmurlardan dolayı ama üretimimiz fazla olacak. Zaten biz bu kavunları topladıktan sonra onları depolara kaldırıyoruz. Tescilli kavunlarımızı ancak tarladaki kavun bittikten sonra gerçek maddi değerini yakaladığı ekim aylarından itibaren pazara sürüyoruz. Böylelikle üretici ancak emeğininin karşılığını alabiliyor. Çünkü bunların depolarda saklama koşulları oldukça maliyetli" dedi. Boğaz, tescilli olmayan kavunları da ürettiklerini ama bunların saklamayıp, üretir üretmez satışını yaptıklarını de söyledi.

Kavunla tanındıklarını ama yine de vatandaşların bir bölümünün bunu bilmediğini televizyonda islediği yarışmada farkettiğini de ifade eden Süleyman Boğaz, "Yarışmada bizim kavunumuzu sordular ama yarışmacı ancak joker hakkını falan kullandıktan sonra bilebildi. Bu beni ziraat odrası başkanı olarak üzdü. Ben de hem belediye başkanımız hem de kaymakamımızla görüşeceğim. Bu yıl tanıtıma da önem vermemiz gerekiyor. Çünkü bu bizim gözbebeğimiz ve onu iyi tanıtmalıyız. Kırkağaç kavunu kendine has kokusu, tadı ve aromasıyla eşsizdir" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Kırkağaç Kavunu, Bu Yıl Piyasaya Geç Çıkacak Ama Rekolte Fazla Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement