Manisa Ticaret Borsası, Zeytinlik Alanların Madenlere Açılmasına Karşı - Son Dakika
Güncel

Manisa Ticaret Borsası, Zeytinlik Alanların Madenlere Açılmasına Karşı

Manisa Ticaret Borsası, Zeytinlik Alanların Madenlere Açılmasına Karşı

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, zeytinlik alanların madencilik ve çeşitli sanayi faaliyetlerine açılmasına yönelik TBMM'ye gelen tasarıya karşı çıktı.

15.07.2014 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, zeytinlik alanların madencilik ve çeşitli sanayi faaliyetlerine açılmasına yönelik TBMM'ye gelen tasarıya karşı çıktı. Özkasap, "Tarımın önemi dünyada üst seviyeye çıktı. Bizler her zaman için toprak kurulu olarak mutlak tarım arazilerinin üzerine herhangi bir sanayileşme tesis izni vermiyoruz. Bu konuda siyasi baskılar oluyor. Bunlardan da son derece üzgünüz" dedi.

Son günlerde TBMM'ye getirilen 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılanması Hakkında Kanunda' değişiklik yapacak olan tasarıya, zeytin sektörü gelişen Manisa'dan da tepki geldi. Zeytin ve zeytinyağı üretiminin önemli bir geçim kaynağı olduğunu belirten Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, tarım arazilerinin sanayiye açılmasına ve betonlaşmasına izin vermeyeceklerini ifade etti. Kendisinin de Toprak Kurulu'nda yer aldığını kaydeden Özkasap, "Tarımın önemi dünyada üst seviyeye çıktı. Bizler her zaman için toprak kurulu olarak da yaptığımız çalışmaların hepsinde mutlak tarım arazilerinin üzerine herhangi bir sanayileşme tesis izni vermiyoruz. Bu konuda siyasi baskılarda oluyor. Bunlardan da son derece üzgünüz. Dünya nüfusu büyüyor ama tarım arazileri büyümüyor. Son yıllarda hükümet tarafından yapılan damlama sulama çalışmalarıyla birlikte zeytin ekilen araziler eskiden yağmur yağdığı zaman verim alınıyordu. Artık zeytinde katma değeri yüksek olan bir ürün oldu. Zeytinyağı, zeytinin kalitesi arttı. Üretici de zeytinden para kazandıkça damlama sulama sistemiyle birlikte önemi arttı. Tarım arazilerinin her zaman için korunması gerektiğine inanıyorum. Eğer çok kaliteli bir arazinin üzerine kalkıp da bir güçle oralara bir yatırım yaparsanız arazileri beton yığınına çevirirseniz bunun sıkıntısını gelecek yıllarda hep beraber yaşarız" dedi.

El birliğiyle tarım arazilerinin korunması gerektiğine dikkat çeken Özkasap, sanayileşmeye karşı olmadıklarını ancak verimli arazileri de kurban etmeyeceklerini ifade etti. Özkasap, "Toprak kurulunda zeytin ağacı dikili olan yere bina ve tesis yapılmasına izin verilmez. Ama görüyoruz ki buraya sanayi getireceğiz diyerek çalışmalar yapılıyor. Sanayide olacak ama bunlar tarım arazilerinin üzerine değil, marjinal arazilerinin üzerinde olacak. Mutlak tarım arazilerinin, verimli topraklarının katiyen betonlaşmaması gerekiyor. Bu konuda üstümüze düşen sorumluluğu alıyoruz. Toprak kurulunda üstümüze düşeni yapıyoruz. Ama Manisa'nın da destek olması gerekiyor" diye konuştu. - Manisa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa Ticaret Borsası, Zeytinlik Alanların Madenlere Açılmasına Karşı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement