Manisalı Kadınlar Önce 'Resmi Nikah' Dedi - Son Dakika
Güncel

Manisalı Kadınlar Önce 'Resmi Nikah' Dedi

Manisalı Kadınlar Önce \'Resmi Nikah\' Dedi

Manisalı kadınlar ‘Resmi nikah olmadan imam nikahına hayır’ imza kampanyasında bir araya geldi.

06.11.2015 17:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisalı kadınlar 'Resmi nikah olmadan imam nikahına hayır' imza kampanyasında bir araya geldi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi (MAKAME)'nin öncülüğünde Manisa'daki STK'ların kadın kollarının destek verdiği imza kampanyasında toplanan imzalar Adalet Bakanlığına gönderilecek.

Türk Kadınlar Birliği tarafından tüm Türkiye'de organize edilen 'Resmi nikah olmadan imam nikahına hayır' imza kampanyasına Manisa'dan destek geldi. MAKAME'nin Manolya meydanında organize ettiği imza kampanyasına Manisa'daki sivil toplum kuruluşlarının kadın kolları üyeleri destek verdi. Etkinliğe CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer de imza atarak destek verdi. İmza kampanyası öncesinde bir açıklama yapan MAKAME Başkanı Şükran Kaya, "Anayasa Mahkemesinin kararına ilişkin biz kadınlar yeni kurulacak hükümeti göreve çağırıyoruz. 21. Yüzyılın Türkiye'sine yakışmayan ilgili karar taraf olduğumuz çocuk hakları sözleşmesine Birleşmiş Milletler kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi uluslar arası sözleşmesine, kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla ilişkin mücadele için Avrupa Konseyi sözleşmesine aykırıdır. Medeni haklarımızın kullanılmasını engelleyecek, çocuk haklarını koruma kararına ilişkin çalışmanın başlatılması talebini bildiriyor, şimdi burada başlattığımız 'Resmi nikahsız evliliğe hayır' diyoruz."

KADINLARIN SESİ OLARAK MECLİSE GİRDİM

İmam nikahında kadının yerine aileden birinin vekalet ettiğini ve bunun çocuk gelin vakalarına yol açtığını kaydeden CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer de şunları söyledi:

"Bu partiler üstü bir olay. Bütün kadınları, hatta bütün çocuklarımızı ilgilendiren, Türk halkının tümünü ilgilendiren ciddi bir problemdir. 1926 yılında medeni kanunumuzda resmileşmiş bir olay. Önce resmi nikah kıyılacak ondan sonra dini nikah kıyılacak. Yani imam nikahı kıyılırken, evlilik cüzdanını imamın görmesi lazım. Medeni kanunumuz böyle."

Bu olmazsa şuanda önünü alamadıkları kadın cinayetlerinin ne yazık ki sayısının giderek artacağını anlatan Biçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ne yazık ki önünü alamadığımız çocuk gelinlerin sayısı artacak. Çocuk yaşta, 18 yaşın altında rızası alınmadan kız çocuklarının erken evliliğe bir şekilde mecbur bırakılmalarının önü açılacak. Çünkü imam nikahında çocuğun, kadının direk rızası alınmadan evdeki herhangi bir erkeğin rızasıyla nikah kıyılabilmektedir. Çocuk gelinin haberi dahi olmadan imam nikahı bir şekilde mecbur bırakılabilmektedir. Bizim gibi gelenekleri, töreleri her zaman kadını zorda bırakan, ezen, her dakika biraz daha ezen, onları öldüren uluslarda, ataerkil uluslarda kadınlar bir kere daha böyle bir mahkumiyete maruz bırakılmış oluyor. Kadın bir kere daha ezilmiş oluyor, bir kere daha öldürülmüş oluyor. Bunun yolu açılmış oluyor."

Biçer, buna sonuna kadar karşı olduklarını anlatarak sözlerini şöyle tamamladı:

"26'ncı dönemde kadınların desteğiyle kadınların sesi olarak meclise gittim. Bu konunun değişmesi için mutlaka sonuna kadar mücadele edeceğim. Buradan bunun sözünü veriyorum. Medeni kanundaki imam nikahından önce resmi nikahın olması yönünde ne yapılması gerekiyorsa onu yapacağım."

Özellikle kadınların ilgi gösterdiği imza kampanyasına erkekler de imza atarak destek oldu. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Manisalı Kadınlar Önce 'Resmi Nikah' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli
    11:27 CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu: OYAK nema oranı gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmeli

    CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 2024 OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirtti. Bağcıoğlu, OYAK yönetim organlarında temsilde adalet ilkesi ve liyakat ilkelerine uygun şekilde tüm statülerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement