Mardin' A'dan Z'ye Değişecek! - Son Dakika
Güncel

Mardin' A'dan Z'ye Değişecek!

Mardin\' A\'dan Z\'ye Değişecek!

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk Mardin'i A'dan Z'ye değiştireceklerini ve ilk etapta kentsel dönüşümü temel alacaklarını belirtti.

24.10.2014 12:37  Güncelleme: 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin'i A'dan Z'ye değiştirmekte kararlı. Başkan Türk, kadınların siyasette daha aktif olması gerektiğini söylüyor.Mardin'de kentsel dönüşümü temel olarak pek çok yeniliği yapacaklarını söyleyen Türk, Mardinli gençler için de birçok spor tesisinin ve merkezin kurulacağının müjdesini veriyor. Kısacası Başkan Ahmet Türk'le güzel, çok güzel bir söyleşi oldu. Kendisinden dillere destan Mardin'i ve de Büyükşehir Belediyesi'nin bu güzel kenti geliştirmek ve de marka yapmak adına ne tür çalışmalar yapacağını öğrendik.

'BAZEN BİRÇOK ŞEYİ BAŞARMAK İSTERSİNİZ'

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk: "Bazen birçok şeyi başarmak istersiniz. Bunlardan biride halkın beklentilerine yanıt verecek siyaset anlayışını gerçekleştirmek. Fakat halkın beklentilerini yerine getiremediğiniz zaman da üzerinizdeki etkisinin ne kadar ağır olduğunu anlarsınız. 40 yıldan sonra burada bir şeyler yapamazsam benim içinde ağır olur. Umut ediyoruz ki halkın bu güvenini boşa çıkarmayız" ... Şimdi söz Ahmet Türk'te...

YENİ BİR DÖNEMİN İÇİNDEYİZ!

Mardin nasıl bir kent? Mardin'den bahseder misiniz?

Mardin; çok kimlikli, kültürlü, inançlı bir şehirdir. Burada yaşayan halklar demokrasiyi önde tutarak ortak bir yaşamı gerçekleştirmişler. Ve bütün inançlar, kimlikler, kültürler birbirine saygı göstermiş. Asla kimse kimseyi dışlamamış. Bayramlarda Müslümanlar bir araya gelmişler. Gayrimüslimlerin bayramlarını kutlamaya gitmişler. Birbirlerinin bayramlarını kutlarlarmış. Hoşgörü egemenmiş. Eğer demokratik bir anlayış benimsenirse hiçbir sorun olmaz. Mardin'de çok fazla büyük sıkıntılar yaşanmadı. 1915 yılında bazı olaylar yaşanmış. Fakat artık yeni bir dönemin içindeyiz. Bugün halkların eşitliği ve halkların birlikteliği üzerinde bir siyaset yürütüyoruz. Bütün halkların demokratik bir gelecekte yaşaması için çabalıyoruz.

İKİ MARDİN VAR, BİRİ...

Mardin için ne gibi projeleriniz var?

İki tane Mardin vardır. Biri tarihi kent olan Mardin'dir. Bu tarihin korunması gerekir. Bunun içinde elimizden geleni yapacağız. İkinci yeni bir Mardin yaratılmış. Çarpık caddesi, sokağı, otoparkı ve garaj olmayan bir kent yaratılmış. Yeni şehri değiştirmek imkânsızdır. O sebeple kentsel dönüşümü temel alarak şehri rahatlatıp nefes aldıracağız. Bahçelievlerle, modern geniş bulvarlarla bir kent planlamaya çalışacağız. İnsanların nefes alacağı bir yer oluşturmanız gerekir. Tabi Mardin, büyükşehir oldu. Fakat çok fazla borcu var ve alt yapısı yok. Tabi tüm düşündüğümüz projeleri gerçekleştirmekte mümkün değil. Şu aşamada bile yapılması gereken şeyleri geçekleştiremiyoruz. Park ve bahçelerle ilgili yapılması gerekenleri yapamıyoruz. Şikâyetler var ve haklılarda. Bu sebeple çalışmalarımızı sisteme oturttuk ve başladık. Yollarla ilgili yeni bir çalışma başlattık. Eski bir şehir olduğu için caddede iki araba yan yana zor geçer. Ana caddeyi trafiğe kapatıp yeni bir şey yapmayı planlıyoruz. Bunu yaparken de esnafın arabasını bırakacağı otoparklar yapacağız. Tabi turistler açısından da arabanın, gürültünün olmadığı yerler daha cazip olacaktır.

İleriye yönelik ne gibi projeleriniz var?

Toplumsal hizmetler konusunda da projelerimiz var. Kadınları korumak gibi dar bir proje düşünmüyoruz. Kadınların kendileri için yaşam alanları oluşturacak kültürel, sanatsal ilişkiler geliştirecek bir alan yapmak istiyoruz. Gençler için bugüne kadar hiçbir şey yapılmamış. Örneğin; bir voleybol veya basketbol sahası, spor alanı tesisleri yok. Bunlar da hedeflerimizin içinde. Kızıltepe ve Mardin arasında bir yeşillendirme projemiz var. Üniversiteye kadar yolların, yürüyüş parkurların yapımı, ağaçlandırma gibi projelerimiz var. En temel şeyler kanalizasyon ve su şebekelerinin çok eski olması ve bunların her gün bakımını yapmak kolay değil. Bunların yenilenmesi gerekiyor. Zaten 25 yıllık su şebekesi sağlığa da zararlıdır. Ayrıca büyükşehir olduğu için çok büyük bir kırsal kesim var. Mardin'in nüfusunun %40'ı köylerde yaşıyor. Ve nüfusun %70'i dağınıktır. Bu sebeple hizmet götürmek çok zordur. Bu tabloyu değiştirmek kolay değil. Ve böyle bir coğrafyada hizmet etmek ve şehir kültürünün olmadığı bir yerde topluma disipline etmek çok kolay değil. Bugün su sayaçlarımız merkezde 26.000 olması gerekirken, 12.000 var. Sudan aldığımız para 5 milyon. Ama yılda almamız gereken rakam 45 milyon. Biz hatlarla suyu buralara dağıtıyoruz. Pahalı bir sistem... Bu koşullarda belediyeciliğin yapılmasının zor olduğunu biliyoruz. Gelen paranın bir kısmı borca, kalan kısmı da çalışanlara gidiyor. Burayı toparlamak kolay değil.

KADIN AKTİF OLMALI

Eş başkanlık fikri nasıl ortaya çıktı ve ne gibi faydaları var?

Görev paylaşımıdır ve yükü hafifleten bir sistemdir. Birde bu siyasetimizin gereğidir. Demokrasiyi ele aldığımız için kadın erkek eşitliğine dayanan bir sistem kurmak istedik. Kadının toplumda kendini göstermesi gerekiyor. Eğer kadın toplumda etkin değilse o toplumu değiştirmek mümkün değil. Kadının aktif olarak yer alması gerekmekte.

Başkanla Özel

Satranç oynamayı çok sevdiğinizi öğrendim...

Şu anda oynayamıyorum. Eskiden oynardım. Zamanımızda olmuyor. Cezaevinde iken zaman sorunu olmuyordu. O sebeple de arkadaşlarla oynuyorduk.

Kitap okumayı seviyor musunuz?

Son zamanlarda hiç fırsatım olmadı. Eskiden sabahlara kadar kitap okurdum.
Belediye Başkanlığı yoğun bir görev. Aileniz bu durumdan şikâyetçi mi?
Eskiden beri böyleydi. Alıştılar artık.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bazen birçok şeyi başarmak istersiniz. Bunlardan biride halkın beklentilerine yanıt verecek siyaset anlayışını gerçekleştirmek. Fakat halkın beklentilerini yerine getiremediğiniz zaman da üzerinizdeki etkisinin ne kadar ağır olduğunu anlarsınız. 40 yıldan sonra burada bir şeyler yapamazsam benim içinde ağır olur. Umut ediyoruz ki halkın bu güvenini boşa çıkarmayız...

RÖPORTAJ: KÜBRA BAL/ FOTOĞRAF: UĞUR AKGÜL

Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Mardin' A'dan Z'ye Değişecek! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement