Mardin Bayramda Turizmden Nasibini Aldı - Son Dakika
Güncel

Mardin Bayramda Turizmden Nasibini Aldı

Mardin Bayramda Turizmden Nasibini Aldı

Çözüm süreci ve demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından bölgede oluşan huzur ve güven ortamıyla Mardin, 9 günlük bayram tatili boyunca turist akınına uğradı Farklı etnik gruplar...

24.10.2013 11:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İBRAHİM SİNCAR - Çözüm süreci ve demokratikleşme paketinin açıklanmasının ardından bölgede oluşan huzur ve güven ortamıyla Mardin 9 günlük bayram tatili boyunca yerli ve yabancı turist akınına uğradı.

Tarihi camileri, medreseleri, manastırları, kiliseleri ve diğer varlıklarıyla büyük potansiyele sahip Mardin'i bayramda çok sayıda turist ziyaret etti. Farklı etnik grupların tarih boyunca bir arada yaşadığı, Anadolu'nun engin hoşgörüsünü yaşatan Mardin'in, zengin kültürel yapısına, bölgede oluşan huzur ve güven ortamı eklenince ziyaretçiler Kasimiye Medresesi, Deyrulzafaran manastırı gibi tarihi mekanları gezmenin keyfini yaşadı. Kurban Bayramı tatilinde Mardin'deki otellerin doluluk oranı yüzde 100'e ulaşırken, bazı ziyaretçiler ise çevre illerde konaklamak zorunda kaldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Grup Toplantısında yaptığı konuşmada Mardin'in turizminden bahsetmesi de Mardinlileri sevindirdi.

Mardin Valisi Ahmet Cengiz AA muhabirine, 7 bin yılı aşan tarihiyle Mardin'in dinlerin ve dillerin bir arada yaşadığı çok müstesna bir kent olduğunu söyledi. Geçmiş yıllarda Mardin'in maalesef turizmi, kültürü ve hoşgörüsüyle anılması gerekirken bu özelliklerinin ikinci plana düştüğünü belirten Cengiz, çözüm süreciyle özellikle 2013 yılında Mardin'in kimliğini dünyaya tekrar tanıtmanın mutluluğunu yaşadığını bildirdi.

Özelikle Kurban Bayramı tatilinde Mardin'deki otellerin doluluk oranının yüzde 100'e ulaştığını belirten Cengiz, "Sayın Başbakanımızın grup toplantısında Mardin'i örnek vermesi Mardinlileri çok mutlu eti. Gerçekten Mardin bayramda çok müstesna bir dönem geçirdi. Bütün otellerimiz sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi doldu. Bu bizim geleceğe dair umutlarımızı artırdı" dedi.

Mardin müzesini 2012 yılında 57 bin kişinin, 2013 yılının ilk 9 ayında ise 62 bin 500 kişinin ziyaret ettiğini ifade eden Cengiz, şöyle konuştu:

"Mardin daha fazlasını hak ediyor. Kentin tarihi dokusunun canlandırılması, tekrar turizme sunulması, özgün yapısının ziyarete açılması için Mardin'de, ülkemizin en büyük tarihi dönüşüm projelerinden birisi uygulanıyor. Özellikle bu proje tamamlandıktan sonra Mardin sadece Türkiye'de değil dünyada nadir kentlerden biri haline gelecek. Sadece Mardin merkez değil ilçeleriyle birlikte. Birlik, beraberlik, kardeşlik ve barış projesi şimdiden meyvesini vermeye başladı. Bu sürecin istikrarlı hale gelmesinden sonra Mardin önümüzdeki dönemlerde çok daha iyi yerlerde olacak."

Tarihi mekanlar ilgi çekiyor

Gelen konukların özellikle tarihi mekanları ziyaret ettiğini dile getiren Cengiz "Kurban Bayramı'nda müzemizi 9 bin civarında ziyaretçinin gezdiğini biliyoruz. Deyrulzafaran Manastırı'nı da çok sayıda kişi ziyaret etti. Son aylarda gelen ziyaretçilerde ciddi bir artış var. Hem ülkemiz insanını hem de ülkemiz dışından olan ziyaretçileri Mardin'e bekliyor, Mardin'in bu çok nadir görülen hoşgörüsünü, tarihi dokusunu canlı olarak görmelerini tavsiye ediyoruz. Mardin gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlıktır. Herkesi Mardin'e bekliyoruz" diye konuştu.

- 24 otel de doldu

Mardin Turizmciler ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Azad Güngör ise çözüm süreci ve demokratikleşme paketinin etkisiyle oluşan huzur ortamının Mardin'e olan ilgiyi artırdığını söyledi. Güngür, Mardin'deki 2 bin 500 yatak kapasiteli 24 otelin de bayram tatilinde dolduğunu, kente gelen bazı misafirlerin çevre illerde konaklamak zorunda kaldıklarını kaydetti.

Şu anda hala rezervasyonların devam ettiğini belirten Güngör, şu ifadeleri kullandı:

"Çözüm süreci ve demokratikleşme paketinin etkisiyle büyük talep aldık. Rezervasyonlar hala devam ediyor. Bu doluluk oranında barış sürecinin devam etmesi ve bölgenin huzurlu olması oldukça etkili. Mardin'deki 24 otelimiz 15 gün dolu kaldı. Bir misli daha otel olmuş olsaydı onlar da dolardı. Gelen konukları başka yerlere yani yakın illere yerleştirmeye çalıştık. Gelenlerin yüzde 90'ı yerli, yüzde 10'u yabancı uyrukluydu."

"Bizi ayrıştırmalarına fırsat vermemeliyiz"

Kurban Bayramı tatili dolayısıyla Kayseri'den gelen Faruk Yiğit, her zaman arzu ettiği Mardin'e gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek Mardin'in mistik ve otantik bir şehir olduğunu söyledi. Yiğit, "Böyle bir şehri gezmek herkese nasip olmuyor. Herkesin gelip görmesi, bu havayı yaşaması gerekir" diye konuştu.

Çözüm süreci ve demokratikleşme paketiyle bölgede huzurun yaşandığını bu huzurun devam etmesini dilediklerini belirten Yiğit, "Zamanında hepimizi ayrıştırmaya çalıştılar. Buna hiçbir şekilde fırsat vermemeliyiz" ifadelerini kullandı. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mardin Bayramda Turizmden Nasibini Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement