Mardin Dbp'li Yüksek: Cizre'de 30'un Üzerinde Ölü Olduğu Bilgisi Var - Son Dakika
Güncel

Mardin Dbp'li Yüksek: Cizre'de 30'un Üzerinde Ölü Olduğu Bilgisi Var

Mardin Dbp\'li Yüksek: Cizre\'de 30\'un Üzerinde Ölü Olduğu Bilgisi Var

Dbp'li Yüksek: Cizre'de 30'un üzerinde ölü olduğu bilgisi var DEMOKRATİK Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, PKK'lı grupların kazdığı hendek ve oluşturdukları barikatların kaldırılması amacıyla Şırnak'ın sokağa çıkma yasağı uygulanan ve operasyonların sürdüğü Cizre İlçesi'nde 2 eve operasyon düzenlendiği ve 30'un üzerinde kişinin öldüğüne dair kesin bilgi aldıklarını söyledi.

08.02.2016 18:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dbp'li Yüksek: Cizre'de 30'un üzerinde ölü olduğu bilgisi var

DEMOKRATİK Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, PKK'lı grupların kazdığı hendek ve oluşturdukları barikatların kaldırılması amacıyla Şırnak'ın sokağa çıkma yasağı uygulanan ve operasyonların sürdüğü Cizre İlçesi'nde 2 eve operasyon düzenlendiği ve 30'un üzerinde kişinin öldüğüne dair kesin bilgi aldıklarını söyledi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Cizre'ye gitmek için bekledikleri Mardin'de HDP milletvekilleri; Mithat Sancar, İbrahim Ayhan, Gülser Yıldırım, Burcu Çelik Özkan, Dirayet Dilan Taşdemir, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Yüksek, şunları söyledi: "Cizre'de 15 günü aşkın onlarca yaralı sivil insanın mahsur kaldığını ve bu savaş ittifakının bu yaralıların kurtarılmasını sağlamak için değil ölümlerine yol açmamak için çaba sarf ettik. Dün de bu vahşete son vermek için Cizre'ye girmek istedik. Fakat engellendik. Dün gece itibariyle Cudi Mahallesi'nde yaralıların bulunduğu her iki eve de aldığımız kesin bilgiye göre devlet güçlerince operasyon düzenledi. Operasyon sonrasında yapılan açıklamalar arasındaki çelişkilere dikkat çekmek ve yorumlarımızı paylaşmak için buradayız. Aldığımız ve ulaştığımız bilgileri kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. Operasyonun gerçekleştirdiği kesindir. Bu iki eve daha önce birinci evde 26 yaralının bulunduğu bombalama sonucunda 4 katlı evin yıkıldığı ve insanların bodrum katında mahsur kaldığı yer. İkinci ev yine devam eden operasyonlar sonrasında yaralanan 60'a yakın 58 ve 60 kişi oldukları tahmin edilen yaralının bulunduğu ikinci evdir. Bu eve operasyon gerçekleştirmiştir. Operasyonun neticesinde şu an kaç insanımızın öldüğü belli değildir. En son 10 dakika önce ulaştığımız bilgiyi sizinle paylaşmak istiyorum. 2 cenaze aracının bu mahalleye bu evin önüne gittiği ve orada 30'un üzerinde cenazeyi gördüklerini bizimle paylaştılar. 2 cenaze aracının da yetmediği ve bunun için de cenaze torbalarının istendiği bu cenazelerin de Malatya'ya nakil edilme düşüncesinin olduğu böyle bir plan içerisinde oldukları bizimle paylaşıldı."

"DİĞER EVLERDE NE YAŞANDI BİLMİYORUZ"

Yüksek, bunun dışındaki evlerde neler olduğu konusunda bilgi sahibi olmadıklarını anlattı. Eş Genel Başkan Yüksek, bu konuda netleşen bilgiler bulunmadığını ifade ederken şöyle dedi: "Mahalle tamamen boşlatılmış durumda. Mahalleden herhangi birinden bilgi almamız söz konusu değil. Sokağa çıkma yasağı da devam ettiği için gidip oradaki durumu yerinde tespit edecek, görecek kimse de yok. Aynı şekilde hastanede, hastane personelinin odalara hapsedildiği ve bu yaşanılan duruma tanıklık etmedikleri için onların da bir bilgi paylaşmaları söz konusu değil. Yani bütün bilgi kaynakları tamamen engellenmiş durumda. Basın zaten giremiyor. Başka hiç kimsenin oraları gidip görme şansı söz konusu değil. Bu nedenlerle tamamen karartılmış, üstü kapatılmış bir durumla karşı karşıyayız. Durum budur, bizdeki bilgiler bunlardır."

HALKA ÇAĞRI

Ölü sayısıyla ilgili sosyal medyada dolaşan rakamların, psikolojik algı yönetimi olduğunu savunan Yüksek, TRT'nin haberi geçmesi ardından kamuoyunda büyük bir tepki oluşmaya başladığını, tepkileri azaltmak ve algıyı yönetmek için peş peşe yeni bilgiler paylaşılmaya başlandığını söyledi. DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, şöyle dedi: "Şimdi bu katliam, infaz sayılarla bu karartılmaya çalışılıyor. Çıkacak ölü sayısının kaç olduğu ise işin başka bir boyutudur. Bir katliam ve infaz durumu olmuştur. Katliamın hesabı mutlaka sorulacak. Bunun hesabının mutlaka sorulması gerekiyor. Kürt halkının gelinen durum karşısında artık bu katliamları durduracak düzeyde en etkili demokratik tepkisini ortaya koyması lazım. Bütün bunlar henüz yaşayacaklarımızın habercisi olabilir. Hükümet bu infazları gerçekleştirip kamuoyuna kanıksatarak, daha büyüklerine hazırlanıyor olabilir. Cizre katliamı bizim unutacağımız bir katliam olmayacaktır. Ortada kesin bilgi var, bir infaz ve katliam maalesef yaşanmıştır. Buradan çıkacak ölü sayısının kaç olduğu işin başka boyutudur. 30'dan fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Bu sayının 60, 50 veya 40 olması veya bu sayı 5 de olsa, 10 da olsa, 20 de olsa, bir katliam olmuştur. Maalesef olmuştur. Dolayısıyla bu durum karşısında AKP'nin bu savaş karşısında bütün kamuoyunu, bütün halkımızı, bu katliam karşısında duyarlılığa ve demokratik tepkilerini ortaya koymaya çağırıyoruz."

"İŞLEYEN DEĞİL İZLEYEN DE ORTAKTIR"

Toplantıda konuşan HDP Milletvekili Mithat Sancar da, yaşananların bir insanlık suçu olduğunu ve insanlık suçuna sadece işleyenlerin değil, izleyenlerin de ortak olduğunu kaydederek, "Bu katliam tarih önünde de gün gelir hesap vermek durumuyla karşı karşıya bırakır. Daha da önemlisi halkın kolektif bilincinde çok ağır yaralar olarak yer edinir. Bunun en çarpıcı örneklerinden biri Dersim Soykırımı'dır. Bunu yapanlar, bunun unutulacağını ummuşlardır ama bu hafıza hala canlıdır. Roboski'yi yapanlar da üstünün örtüleceğini ve unutmaya terk edileceğini sanmışlardı ama onlar da bunun olmadığını gördü. Katliamcıların bir teki bile insanlığın herhangi iyi bir değeriyle birlikte anılıyor mu? Gün gelecek bunların hesabını vermek zorunda kalacaksınız" ifadelerini kullandı.

Toplantı sonunda bir gazetecinin Cizre'de bulunan HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın durumunu sorması üzerine DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, "Faysal beyle diyalog halindeyiz. Kendisi ile görüşüyoruz. Kendisinin sağlık durumu yerinde, herhangi bir sıkıntı yoktur" yanıtını verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin Dbp'li Yüksek: Cizre'de 30'un Üzerinde Ölü Olduğu Bilgisi Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement