Mardin'de "Eğitim Projesi" - Son Dakika
Yerel

Mardin'de "Eğitim Projesi"

OYAK Çimento Grubu ve Türk Böbrek Vakfı işbirliğiyle başlatılan "Eğitim Projesi"nin ilk programı Mardin'de gerçekleştirildi Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk: "70'e aşkın böbrek nakli merkezimiz var. Bu konuda dünyanın en iyi ülkelerinden biri konumundayız. Ama sıkıntı organ bağışında" "Her konuda gönlü.

18.04.2014 18:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

OYAK Çimento Grubu ve Türk Böbrek Vakfı işbirliğiyle başlatılan "Eğitim Projesi"nin ilk programı Mardin'de yapıldı.

Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, Atatürk Kültür Merkezi'nde proje kapsamında "Böbrek Sağlığımızı Korumak için Beslenme ve Hayat Tarzı Önerileri" konulu seminer ve Diyaliz Makinesi Bağış Protokolü töreninde yaptığı konuşmada, katılımcılara bol su tüketmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

Böbreğin iki büyük düşmanının bulunduğunu, bunların tuz ve şeker olduğunu anlatan Erk, günlük tuz tüketiminin 6 gram, şeker tüketiminin ise 50 gramı geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Özellikle bölgede çok fazla tuz tüketildiğini, bölge insanının buna çok dikkat etmesi gerektiğini anlatan Erk, şöyle konuştu:

"Türk insanı 18 gram tuz tüketiyor. Bu oran bölgede 24 grama çıkıyor. Çok protein alıyorsunuz, çok et yiyorsunuz. Biraz kısmanız lazım. O kadar çok tüketiyorsunuz ki, hepinizde hipertansiyon var. Yörede çok demli çay içiliyor. Hatta çayınız geldiği zaman açık olsa bunu hakaret olarak kabul ediyorsunuz. Tuzu 6 gram, yani bir çay kaşığı kadar. 50 gram da şeker tüketilmesi lazım."

"20 bin insan böbrek nakli bekliyor"

Organ bağışında çok cimri davranıldığını, Türkiye'de diyalize girenlerin 62 bini bulduğunu bildiren Erk, bunların yaklaşık üçte birine böbrek naklinin yapılabildiğini aktardı.

Erk, "20 bin vatandaş sırada bekliyor. İnsan kaynağımız var. 70'e aşkın böbrek nakli merkezimiz var. Bu konuda dünyanın en iyi ülkelerinden biri konumundayız. Ama sıkıntı organ bağışında. Her konuda gönlü bol bağışçı insanlarımız, organ bağışına gelince aşırı cimri davranıyor" ifadelerini kullandı.

Mardin Valisi Ahmet Cengiz ise organların yedeğinin bulunmadığını, herkesin özellikle böbreğine çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

OYAK Mardin Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Ayhan Ulupınar da sosyal sorumluluk projelerine imza attıklarını belirterek, "Mardin'de yaklaşık bin kişiden fazla insana ulaşarak böbrek sağlığı hakkında bilgilendirme yaptık. Kronik hastaların tedavisinde kullanılmak üzere şirketimiz bir diyaliz makinesini Mardin Devlet Hastanesi'ne bağışlamıştır" diye konuştu. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mardin'de 'Eğitim Projesi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement