Mardin'de 'Kan Davaları' Paneli - Son Dakika
Güncel

Mardin'de 'Kan Davaları' Paneli

Mardin Valiliği tarafından bölgedeki kan davalarına dikkat çekmek amacıyla İl Müftülüğü'nün organize ettiği, 'Mardin'in Kanayan Yarası Kan Davaları' konulu panelde konuşan Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, kan davalarının hem çok günah, hem de suç olmasına rağmen varlığını halen sürdürdüğünü söyledi.

26.04.2014 12:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Valiliği tarafından bölgedeki kan davalarına dikkat çekmek amacıyla İl Müftülüğü'nün organize ettiği, 'Mardin'in Kanayan Yarası Kan Davaları' konulu panelde konuşan Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, kan davalarının hem çok günah, hem de suç olmasına rağmen varlığını halen sürdürdüğünü söyledi. AK Parti MKYK Üyesi Prof.Dr. Mazhar Bağlı ise yaptıkları araştırmada kan davası işleyenlerin yüzde 68'nin pişman olmadığını söylediklerini, kan davası cinayetlerinin ise toplumda kahramanlık destanı olarak görüldüğünü belirtti.

İl Müftülüğü Konferans salonunda düzenlenen, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'nün Sosyal Destek (SODES) proğramı kapsamında desteklediği 'Mardin'in Kanayan Yarası Kan Davaları' konulu panele ilgi büyük oldu. Mardin Valisi Ahmet Cengiz'in il dışında olması nedeniyle programda kanuşan Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, "Kan davaları malesef günümüzün de kanayan yarası olarak ve bir gerçek olarak önümüzde duruyor. Kan davaları hem çok günah, hem ayıp, hem de suç olarak tanımlanan bir olgu olmasına rağmen hala varlığını devam ettiriyor. Bu yüzden bunu çok iyi tanımlamamız gerekiyor. Bundan sonra televizyonda gözü yaşlı geride kalmışları, çocukları, eşleri görmek istemiyoruz. Bu hepimizi üzer. Hele hele artık Mardin gibi dünyaya açılan bir kentte bu tür örnekleri görmek bizleri daha da üzecektir" dedi. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Peltek ise, insanlığın, masum insanların dahi katledildiği kan davaları gibi ilkel bir adetten kurtarılması gerektiğini belirterek, proje kapsamında çeşitli programların devam edeceğini söyledi.

Panele konuşmacı olarak katılan AK Parti Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi de olan Prof.Dr. Mazhar Bağlı, bir bölge insanı olarak geçmişte kendi akrabalarının da aralarında kan davalarının bulunduğunu ancak meseleyi konuşarak, diyalog kurarak çözdüklerini paylaştı. Kan dökmenin çok eskiye dayandığını, ilk insandan bu yana devam ettiğini vurgulayan Bağlı, işlenen bir günahın bundan sonra işlenecek bütün günahlardan bir parça aldığını kaydetti. Bağlı, kan davasının da çok karmaşık bir durum olduğunu, öç alma duygusunun doyurulamayacağını, dolayısıyla ehlileştirilmesi gerektiğini belirttti.

KAHRAMANLIK DESTANI GİBİ ANLATILIYOR

Prof.Dr. Mazhar Bağlı, şöyle devam etti:

"Bu coğrafyada bu konu çok hassas. Buradaki pekçok hikayenin anlatılan pekçok destanın içerisinde öcünü almış olan kişiler ile ilgili inanılmaz bir kahramanlık destanı anlatıldığını bilenlerden birisiyim. Geriye baktığımızda ilk kanı akıtan kişinin kıskançlık üzerine kan akıtmış olduğunu ve kendisinin daha makbul bir insan olması gerektiğini düşünmüş. Kıskançlığın özü itibariyle doyurulması mümkün olmayan bir açlık olduğunu bilmemiz gerekiyor. Dolayısıyla öç alma duygusu da doyurulması mümkün olmayan bir duygudur. Ne kadar kişiyi öldürürseniz öldürün o öç alma duygunuz doyurulmayacak. Biz bu öç alma duygusunu doyurmayı değil, ehlileştirmeyi düşünmeliyiz. Bunu kontrol altına almayı düşünmeliyiz" dedi.

CİNAYETLERİ İŞLEYENLER PİŞMAN DEĞİL

Bağlı, namus cinayetlerini işleyen kişiler ile yaptıkları görüşmelerde bu cinayetleri işleyenlerin pişman olmadığını anlattığına dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"220 kişiyle görüşmeler yaptık. 190'ınını değerlendirmeye aldık. Bunların yüzde 68'i hiçbir şekilde pişman olmadıklarını söylüyorlar. Niye pişman olmadıklarına baktığımızda gördük ki, toplum inanılmaz takdir ediyor. Hatta cezaevinde üst ranzalarda yatmak bir itibar meselesidir. Namus cinayeti dolayısıyla cezaevinde bulunanlar asla alt ranzada bulunmazlar. Neredeyse hiç bulaşık yıkamazlar, hiç temizlik işlerinde bulunmazlar. Dolayısıyla halkın arasında sürekli öç alma üzerine kurulu bir kahramanlık hikayesinin kulaktan kulağa dolaştırıldığını biliyorum. En önemli sorunlardan bir tanesi burası."

KAN DAVASI İŞLEYENLER CEHENNEMLİK

Dicle Üniversitesi (DÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkerim Ünalan ise kan davalarını önlemenin en önemli faktörünün inanç olduğunu belirterek, "Bir insanı öldürmenin ne kadar büyük bir suç olduğunun öğrenilmesi ve öğretilmesi gerekiyor. Kim bir mümini kasten öldürürse onun cezası cehennemdir. Ebediyen o cehennemde kalacak. Allah ona lanet etmiştir, ona büyük bir azap hazırlamıştır. Kur'an-ı Kerim'de bu kadar ağır ifadelerin kullanıldığı başka bir suç bulunmamaktadır. Onun için insan önce bir insanı öldürmenin ne kadar vahim bir suç olduğunu bilmesi gerekir" diye konuştu.

(FOTOGRAFLI) - Mardin

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mardin'de 'Kan Davaları' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beypazarı ilçesinde okul kantinlerinde gıda denetimi
    14:52 Beypazarı ilçesinde okul kantinlerinde gıda denetimi

    Beypazarı ilçesinde bulunan okul kantinlerinde satılan gıda ürünleri, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından denetleniyor. Gıda mühendislerinden oluşan bir ekip, çeşitli okulların kantinlerinde ürünlerin imalat ve son tüketim tarihlerini kontrol etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü, diğer okulların kantinlerinin de denetleneceğini belirtti.

  • İstanbul Sarıyer'de Silahlı Kavga: 1 Ölü, 1 Yaralı
    14:51 İstanbul Sarıyer'de Silahlı Kavga: 1 Ölü, 1 Yaralı

    İstanbul Sarıyer'de Ayazağa Mahallesi'nde bir kafede çıkan silahlı kavga güvenlik kamerasına yansıdı. Kavga sonucunda bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi de yaralandı. Görüntülerde, uyuşturucu ticareti yaptığı için aranan Rawa Majid ile husumetlisi İsmail Abdo'nun örgüt üyeleri arasında çıkan tartışma ve silahlı çatışma yer alıyor.

  • Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi
    14:48 Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi

    Dünya Doğa Koruma Birliği'nin yayımladığı 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde yer alan dağ keçileri, Çemişgezek ilçe merkezine sürü halinde indi. Keçiler, caddede dolaşarak parkta otlandı ve insanlardan korkmadı. Vatandaşlar, keçileri cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

  • Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu
    14:48 Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, Emre ve Sülübey Mahalleleri mitinginde vatandaşlarla buluştu. Başdeğirmen, yeni dönemde yapacağı projelerden bahsederek Engelsiz Gençlik ve Yaşam Merkezi'nin inşaatının 8 ay sonra biteceğini söyledi.

  • A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu
    14:47 A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu

    A Milli Kadın Futbol Takımı, 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup'ta İsviçre ve Macaristan ile yapacağı maçların aday kadrosunu açıkladı. İlk maçlarını 5 Nisan'da İsviçre ile deplasmanda oynayacak olan milli takım, ikinci maçını ise 9 Nisan'da Macaristan ile Pendik Stadı'nda oynayacak. Teknik direktör Necla Güngör Kıragası tarafından belirlenen aday kadroda birçok futbolcu yer alıyor.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde durdurulan otomobilde ruhsatsız silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı
    14:47 Adıyaman'ın Besni ilçesinde durdurulan otomobilde ruhsatsız silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı

    Besni İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Dumlupınar Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde durdurdukları otomobilde yapılan aramada, bir adet ruhsatsız tabanca ile 8 adet fişek buldu. Otomobilde bulunan C.T. ve T.A. gözaltına alındı. C.T'ye yapılan alkol testinde alkollü olduğu tespit edildi ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu.

  • İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı
    14:46 İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı

    İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Şubesi, ramazan dolayısıyla ihtiyaç sahibi 200 aileye gıda kolisi dağıttı. İHH yetkilileri tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri aileler, İHH sosyal hizmet merkezine gelerek kolileri teslim aldı. Yardımların ramazan boyunca süreceğini vurgulayan İHH Kilis Şubesi Lojistik Merkezi Sorumlusu Mehmet Katı, dezavantajlı ailelere öncelik vererek desteklerinin devam edeceğini belirtti.

  • Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı
    14:45 Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı

    Yapımı tamamlanan Kütahya Şehir Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı. Polikliniklere başvuran hastalar muayene edildi ve görevliler hastaların yeni hastanede işlemlerini zorlanmadan yapmalarına yardımcı oldu. Vali Musa Işın ve protokol üyeleri hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. Hastanenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı belirtildi. Hastane, 180 bin metrekare kapalı alana sahip olup 610 yatak kapasitesine sahiptir. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Ünkoç, hastanenin iki ayrı yerleşkeden oluştuğunu ve toplamda 122 poliklinik bulunduğunu açıkladı. Başhekim Hasan Emre Aydın ise hastanede 50'nin üzerinde poliklinikte hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

  • Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
    14:44 Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti

    Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, 'Üzülerek yunuslara kurşun sıkıldığını görüyorum' dedi. Yunusların kıyıya vurmasının sebepleri ve müdahale yöntemleri hakkında bilgi verildi.


Advertisement