Mardin'de Kayıp Kişiler İçin Başlatılan Kazı Çalışması - Son Dakika
Güncel

Mardin'de Kayıp Kişiler İçin Başlatılan Kazı Çalışması

Adli Tıp Kurumu, Kızıltepe'nin Yurtderi köyündeki su kuyusunda yapılan kazıda bulunan kemiklerle ilgili incelemesini tamamladı Rapora göre, kemiklerin 19 yıl önce kaybolan baba Abdulbaki Birlik, çocukları Kemal ve Zübeyir Birlik ile Zeki Alabalık'a ait olduğu belirlendi.

22.03.2014 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Adli Tıp Kurumu, Kızıltepe'nin Yurtderi köyündeki su kuyusunda yapılan kazıda bulunan kemiklerle ilgili incelemesini tamamladı.

Adli Tıp Kurumu raporunda, 13 Haziran 2013'te eski bir su kuyusunda başlatılan kazıda bulunan kemiklerin, 1995 yılında kaybolan baba Abdulbaki Birlik, çocukları Kemal ve Zübeyir Birlik ile Zeki Alabalık'a ait olduğunun belirlendiği bildirildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, dernek binasında kimliği tespit edilen kayıpların yakınlarıyla yaptığı basın toplantısında, Adli Tıp Kurumu tarafından verilen rapora göre kuyuda 4 kişiye ait kimliklerin tespit edildiğini belirtti.

"29 Mart 1995 tarihinde Kızıltepe ilçesinde cezaevi önünde gözaltına alınıp kaybettirilen Birlik ve Alabalık ailelerinin infaz edilip söz konusu kuyuya atıldıkları Adli Tıp Kurumu raporu ile tespit edilmiş oldu" diyen Kuzu, aynı kuyuda ayrıca bir kadına ait kemiklerinde bulunduğunu, kimlik tespiti için çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Kemiklerin bir insanlık suçunun kanıtı olduğunu savunan Kuzu, şöyle konuştu:

"Yargısız infaz ve zorla kaybettirilmelere ilişkin bunca delil ortaya çıkmasına rağmen, halen ciddi anlamda kamuoyunu tatmin edici etkin bir soruşturma ve yargılamanın yapılmamış olması, bizleri düşündürmektedir. Sadece ailelerin bir mezar sahibi olmaları değil, aynı zamanda faillerin de yargı önüne çıkarılması bizlerin ve ailelerin temel talebidir."

Kimliği tespit edilenler arasında babası ve iki kardeşinin olduğunu belirten Çetin Birlik de faillerin yargılanmasını talep ettiklerini söyledi.

Zeki Alabalık'ın akrabası Cahit Alabalık ise Türkiye'de bugün özgürlük ve demokrasiden bahsedildiğini, bu yüzden bu tür olayların artık gün yüzüne çıkması gerektiğini kaydetti.

Kızıltepe ilçesine bağlı Yurtderi köyünde 13 Haziran 2013 tarihinde eski bir su kuyusunda çalışma başlatılmış, bulunan kemikler Adli Tıp Kurumu'na gönderilmişti. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mardin'de Kayıp Kişiler İçin Başlatılan Kazı Çalışması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement