Mardin'de Seçim Hazırlıklar Tamamlandı - Son Dakika
Yerel

Mardin'de Seçim Hazırlıklar Tamamlandı

Mardin\'de Seçim Hazırlıklar Tamamlandı

Pazar günü yapılacak 26. dönem milletvekili genel seçimleri için Mardin’de hazırlıklar tamamlandı.

31.10.2015 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pazar günü yapılacak 26. dönem milletvekili genel seçimleri için Mardin'de hazırlıklar tamamlandı. 695 bölgede bin 621 sandıkta 441 bin 76 seçmen oy kullanacak.

Genel seçimlere bir gün gün kala Mardin'de sandık kurulu başkanları, kendilerine teslim edilen oy pusulalarını imza karşılığında aldı. 695 bölgede bin 621 sandıkta 441 bin 76 seçmenin oy kullanacağı Mardin'de pazar günü yapılacak 26. dönem milletvekili genel seçimleri için hazırlıklar tamamlandı. Mardin İl Seçim Kurulu'nun 1 Kasım'da görev yapacağı adliye binasında ise tüm hazırlıklar tamamlandı. Cezaevleri hariç 441 bin 76 seçmenin bin 621 sandıkta kullanacağı oylar ilçelerde oluşturulan seçim kurulu merkezlerinde bilgisayara yüklenerek, İl Seçim Kurulu'nda toplanacak. Artuklu ve Yeşilli ilçe seçim kurullarının da bulunduğu adliye binasında seçim gecesi bir karışıklığın yaşanmaması amacıyla, hangi işlemin nerede yapılacağı ayrıntılı olarak belirlendi. Sandık sonuçlarının sisteme girilmesi için gereken bilgisayar altyapıları oluşturularak görevlilerin yerleri belirlenirken, okullardan gelecek sandık görevlileri için yönlendirici levhalar konuldu. İl genelinde girilen sonuçların salonda oluşturulan LCD ekranlar sistemiyle yansıtılacağı, sonuçların buradan takip edilebileceği bildirildi.

En fazla seçmen sayısının olduğu Kızıltepe ilçesinde ise 131 bin 138 seçmen 457 sandıkta oy kullanacak. Kızıltepe'de merkez ilçe ve mahallelerde görev yapacak olan sandık kurulu başkanları İlçe Seçim Kurulu başkanlığınca kendilerine teslim edilen oy pusulalarının içinde bulunduğu çuvallarını imza karşılığında teslim alarak seçim gününü beklemeye başladı. Mardin'in en yoğun seçin sayısı potansiyeline sahip olan ve her seçimde çıkardığı sonuçlarla Mardin'deki seçim sonuçlarını direkt etkileyen Kızıltepe'de seçim hazırlıklarının tamamlandığını aktaran yetkililer, gerekli bütün tedbirlerin alındığını kaydederek, seçim gününün beklenmeye başlandığını belirtti. İlçe seçim kurulu yetkilileri, seçim kurulu olarak gerekli tüm çalışmaları yaptıklarını, sandık kurulu başkanlarına oy pusulaları ile diğer malzemelerin de içinde bulunduğu çuvalların teslim edildiğini kaydederek, köylerde görev yapacak sandık başkanları seçim günü jandarma eşliği ve güvenliğinde sandıklarının başında görevlerini icra edecekleri kaydedildi.

HALK SEÇİM GÜVENLİĞİNDEN ENDİŞELİ

Mardinli seçmenler, seçim güvenliğinin alınmadığı takdirde 7 Haziran'da yaşanan baskı ve hukuksuzlukların tekrarlanacağından endişe duyduklarını dile getirdi. Seçim güvenliği olmadığı için köylerde toplu şekilde oy kullanıldığına dikkat çeken vatandaşlar, "Geçen 7 Haziran seçimlerinde özellikle köylerde halk kendi iradesiyle oyunu kullanamadı. Oylar toplu halde kullanılıyor. Köyün ya muhtarı ya ağası ya da ileri gelen biri ya da ailenin velisi bütün aile bireylerinin oylarını alıp toplu olarak kullanıyor. Ayrıca HDP dışında başka partilere oy verildiğinde baskı yapılıyor. Canlı örnekleri var, 7 Haziran seçimlerinde bazı köy imamları HDP dışında başka partilere oy verdiği için köylerinden çıkarıldı. Devlet eğer şehir merkezlerinde güvenliği alacaksa köylerde de alması lazım. Köylerde güvenlik açığı var. Büyük bir zafiyet var. Köy halkı istediği gibi oyunu kullanamıyor. Baskılardan dolayı HDP'ye oy vermek zorunda kalıyorlar" şeklinde konuştu.

"HENDEK KAZILAN YERLERDE HALK ÖZGÜR İRADESİYLE NASIL OY KULLANACAK"

Devletin seçim güvenliğini sağlaması gerektiğini ifade eden vatandalar, 1 Kasım seçimlerinde halkın özgür iradesinin sandığa yansımasını istediklerini söyledi. Vatandaşlar, "7 Haziran'da yaşanan hukuksuzluklar anti demokratik davranışların 1 Kasım seçimlerinde yapılmaması gerekir. Devletin herkesin sandık başına gelip oyunu istediği partiye verebilme özgürlüğünü sağlaması lazım. Nusaybin, Cizre gibi yerlerde hendekler kazılmış, halk orada özgür bir şekilde nasıl oyunu kullanacak bu bir sorundur" diye konuştu. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mardin'de Seçim Hazırlıklar Tamamlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement