Mardin'de Sıtma Salgını - Son Dakika
Güncel

Mardin'de Sıtma Salgını

Mardin\'de Sıtma Salgını

Mardin'in Savur ilçesi Başkavak köyünde yaşanan sıtma salgını nedeniyle sağlık ekipleri tarafından ilaçlama çalışması başlatıldı.

08.09.2012 17:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'in Savur ilçesi Başkavak köyünde yaşanan sıtma salgını nedeniyle sağlık ekipleri tarafından ilaçlama çalışması başlatıldı. Vali Turhan Ayvaz, "Köyde şu anda 99 vaka tespit ettik. Tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Şu anda net bir şey yok. Rahatsızlanan vatandaşlardan kan örneği alınıyor" dedi.

Mardin Halk Sağlığı İl Müdürü Nurettin Özdener yaptığı açıklamada, Başkavak köyünde yaşanan sıtma salgınının kontrol altına alındığını belirterek, salgının abartılacak kadar büyük olmadığını söyledi. Şu anda köyde yüzlerce kişiden kan örneği alındığını belirten Özdener, "Köyde sağlık taraması devam ediyor. Kan örnekleri alınıyor. Köyün tamamı ilaçlanıyor. Sudan kaynaklanan bir salgın değildir. Aldığımız numuneleri inceliyoruz. Köyde durum kontrol altına alındı" dedi.

Mardin Valisi Turhan Ayvaz ise, Savur ilçesinde bazı köylerde vatandaşların çeşitli şikayetler üzerine hastaneye başvurduğunu belirtti. Rahatsızlanan vatandaşlardan kan örneği alındığını ifade eden Vali Ayvaz, "Köyde şu anda 99 vaka tespit ettik. Tahlil sonuçlarını bekliyoruz. Şu anda net bir şey yok. Rahatsızlanan vatandaşlardan kan örneği alınıyor. İçtikleri sudan kaynaklanabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca Irak ve Suriye'den gelen şoförlerin bıraktığı bir mikroptan kaynaklanabileceği üzerinde de duruyoruz. Tahlil sonuçları çıktıktan sonra net bir açıklama yapacağız. Basında yazıldığı gibi o kadar vaka sayısı yok. Bakanlık uzmanları konuya el attı. Tahlil sonuçları çıktığında kamuoyuna gereken açıklama yapılacak" diye konuştu.

SAĞLIK BAKANLIĞI YETKİLERİ MARDİN'E GELDİ

Köyde yaşanan sıtma salgınının ardından Sağlık Bakanlığı'ndan Mardin'e gelen yetkililer, konuyu araştırmak için uzman bir araştırma ekibi oluşturdu. Vali Turhan Ayvaz ile görüşen ekibin pazartesi günü Başkavak köyünde incelemelerde bulunacağı belirtildi.

Başkavak köyünde ise yaşanan sıtma salgını nedeniyle panik yaşanıyor. 3 bin nüfuslu köyde yaklaşık 2 bin kişiden kan örneği alındı. Bir buçuk ay önce sıtma hastalığına yakalandığını belirten 50 yaşındaki Kadriye Avcı, "Bir aydan beri tedavi gördüm. Hastanede yattım.

Tahlilleri yaptırdım, şu anda iyiyim. Ama köyde herkes hasta oldu. Bu da pis sulardan ve çöplerden kaynaklanıyor" dedi.

8 yaşındaki oğlunun sıtma hastalığına yakalandığını kaydeden Başkavak İmamı Sezgin Gül ise, "Bir aydır tedavi altındadır. 3 hafta boyunca hasta durumdadır. Şu anda tahlilleri yaptık. Parazit çıktı. Köyde tanıdığım yaklaşık 30-40'a yakın köylü bu hastalığa yakalandı. Yetkililerin bu konuda daha etkili olmalarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Köyde birçok kişinin sıtmaya yakalandığını aktaran Dursun Balıkçı da, "Sağlık ekipleri 20 günden beri köyde sağlık kontrolleri yapıyor. Bu hastalık 20 günden beri var. Benim akrabalarımın çoğu sıtmaya yakalandı. Şu anda tedavi oluyorlar. Savur'dan akan dere pislik içinde, buradan hayvanlar su içiyor. Araziler bu sudan sulanıyor. Burada ciddi bir çevre kirliliği var. Köyde köylüler panik içinde yaşıyor" diye konuştu. - MARDİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mardin'de Sıtma Salgını - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement