Marka Şehir Bolu ve 2. Uluslararası Köroğlu Festivali" - Son Dakika
Kültür Sanat

Marka Şehir Bolu ve 2. Uluslararası Köroğlu Festivali"

Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Davarcıoğlu: "Festivale Türk cumhuriyetlerinden 500’ün üzerinde katılım bekliyoruz"

25.09.2014 17:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bolu Belediyesince düzenlenen "Marka Şehir Bolu ve 2. Uluslararası Köroğlu Festivali" yarın başlayacak.

Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, belediyenin spor merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 3 gün sürecek festivalde Köroğlu simgesi altında Türk cumhuriyetlerinin katılımıyla dev buluşma yaşanacağını söyledi.

"Bizim için önemli olan sıradan değil, dünyanın konuştuğu festival yapmak" diyen Davarcıoğlu, "Biliyoruz ki Bolumuzun da Türk dünyasının ortak kahramanı Köroğlu'nun da dünyaca tanıtımına bu tür etkinlikler çok fayda sağlayacak. Bu yüzden çalışmalarımızda bütüncül davranıyoruz. Bolu'nun turizm ve spor kenti hedefine hızlı adımlarla yürürken, değerlerimizi atlamadan, potansiyelimizi harekete geçirmek için hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.

Köroğlu'nun Türk dünyasının ortak değeri, kahramanı ve destanı olduğunu belirten Davarcıoğlu, Köroğlu'nun Azerbaycan'dan Türkmenistan'a, Kırgızistan'dan Özbekistan'a, Kazakistan'a, Gürcistan'a Tacikistan'a ve Bulgaristan'a kadar çok sayıda ülkede ortak dil oluşturduğunu anlattı.

Davarcıoğlu, şöyle devam etti:

"Kimimiz 'Köroğlu', kimimiz 'Koroğlu', kimimiz 'Guroğlu', kimimiz 'Göroğlu' deriz. Böyle büyük bir dünyanın ortaklıklarının fazlalığı kadar normal bir şey olamaz ama Köroğlu gibi ortaklıklarımız, hepimiz için hem gurur hem de dayanışma kaynağı. Festivale Türk cumhuriyetlerinden 500'ün üzerinde katılım bekliyoruz. Festival, açılış konuşmalarıyla başlayacak. Azerbaycan, Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan ve Kazakistan'ın halk oyunları gösterisinin yer alacağı ilk gün çok önemli sergi açılışı da yapacağız. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Bolu Belediyesi iş birliğiyle gerçekleştirilecek 'Renklerin Ahengi' isimli özel sergi, Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde açılacak."

Türkan Şoray, onur konuğu olacak

Davarcıoğlu, festivalde sanata da yer verdiklerini anlatarak, TÜRKSOY'un koleksiyonundaki 2 bini aşkın tablodan seçilen, 19 ülke ve 40 sanatçının yer aldığı sergide Türk dünyasının özgün temalarının görülebileceğini aktardı.

"Sinemamızın sultanı Türkan Şoray bu yıl festivalimizin onur konuğu" diyen Davarcıoğlu, şunları kaydetti:

"Türkan Hanım'la keyifli söyleşimiz var. Birinci gün Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu'nun, İran Karadeli Göklen Halk Dansları Topluluğu'nun gösterisi ve yerel sanatçıların konserleri yer alacak. Gençlerimiz Liselerarası Köroğlu Konulu Kompozisyon Yarışması ile Köroğlu'nu anlattı. Bu yarışma ve 'Üniversitelerarası Köroğlu' konulu makale yarışmasında ödül kazananlara ödüllerini vereceğiz. Ayrıca bunları Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Ahmet Yesevi Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğu ve Azerin konserlerini, İzzet Baysal Üniversitesi halk oyunları ekibinin gösterileri ve Bolu kaşık ekibi gösterileri izleyecek."

Davarcıoğlu, festivalin son gününde sergi açılışı yapılacağını, Ankara Atlı Okçuluk Gençlik ve Spor Kulübü ile Türk cumhuriyetlerinden ekiplerin halk oyunları gösterilerinin yer alacağına işaret ederek, Köroğlu Destanı anlatımları ve aşık karşılaşmaları gerçekleştirileceğini bildirdi.

Yerel sanatçıların, Gökhan Türkmen ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Sanatçısı Bayram Bilge Tokel'in şarkılarıyla festivale renk katacağını vurgulayan Davarcıoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'yı da davet ettiklerini belirtti.

Davarcıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından düzenlenecek uluslararası sempozyumumuz ise festival boyunca devam edecek. İtalya, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan ve İran'dan akademisyen, fikir ve sanat insanlarının bir araya geleceği sempozyumda, Köroğlu kültürü, Bolu'nun turizm hedefi, şehircilik ve yatırım planları tartışılacak. Geçtiğimiz yıl Bolu'da yaşayan herkes Köroğlu Festivali ile bütünleşmişti. Bu yıl bu coşkunun daha da artacağına yürekten inanıyoruz. Bolumuzun destanın yayıldığı, çok geniş coğrafyanın merkezi olmasını arzu ediyoruz. Bunun için şehrin kültür, ticaret ve sanat ayağının merkezine Köroğlu'nun yerleştirilmesini sağlayacağız.

Bolu'yu Köroğlu ismiyle özdeşleşen marka şehir haline getireceğiz." - Bolu

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Marka Şehir Bolu ve 2. Uluslararası Köroğlu Festivali' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement