Marketlerden Naylon Poşet Kaldırılıyor - Son Dakika
Ekonomi

Marketlerden Naylon Poşet Kaldırılıyor

TPF Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacağını söyledi.

28.03.2017 12:46  Güncelleme: 12:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Altunbilek, düzenlediği basın toplantısında sektöre ilişkin son gelişmeleri değerlendirdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Altunbilek, Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve mağazalarda 1 Ocak 2018'den itibaren yasaklanacağını söyledi.

"UYGULAMA BİRÇOK ÜLKEDE BAŞARIYLA UYGULANIYOR"

Gelecek yılın başından itibaren Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Atık Yönetmeliği kapsamında naylon poşetlerin marketlerde ve giyim, ayakkabı gibi tüm mağazalarda yasaklanacağını dile getiren Altunbilek, bu konuda kısa süre önce Müsteşar Mustafa Öztürk'ü ziyaret ettiklerini ve son gelişmeleri değerlendirdiklerini söyledi.

Altunbilek, doğada çözülmesi yüzyıllar süren, hem milletin geleceğini hem insan sağlığını tehdit eden naylon poşet kullanımının satış noktalarında ücretli olması yönünde yasal düzenlemenin 2018'in başında hayata geçeceğini kaydederek, bu konudaki düzenlemenin ABD ve birçok Avrupa ülkesinde başarıyla uygulandığını vurguladı.

"GEÇİŞ DÖNEMİNDE BEZ VE KARTON TORBALAR HEDİYE EDECEĞİZ"

Türkiye'de hayata geçecek düzenleme için çalışma yapacaklarını, naylon poşetlerin doğaya ve insan sağlığına verdiği zararları vatandaşa anlatacaklarını aktaran Altunbilek, yerel marketler olarak müşterilerine her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi.

Altunbilek, "Alışverişlerde müşterilerimizi file, bez torba kullanımına yönlendireceğiz. Geçiş sürecinde karton veya bez alışveriş torbası hediye edeceğiz. Avrupa'da yasak olduğu için müşteriler alışverişe gelirken alacakları ürünleri koyacakları file veya kaplarla geliyor." diye konuştu.

"UYGULAMAYI İLK OLARAK METROPOLLERDE BAŞLATACAĞIZ"

Bunu ilk olarak metropollerde başlatacaklarını dile getiren Altunbilek, "Yıl başından itibaren naylon poşetlerin az kullanılması veya kullanılmaması için belki direkt paralı diyemeyiz ama mutlaka zararlarını anlatmalıyız, anlatacağız. Bu bilinci müşteriye aşılayacağız." ifadelerini kullandı.

Altunbilek, 1 Ocak 2018'den itibaren alışverişlerde naylon kullanımının yasaklanacağını belirterek, halihazırda naylon poşetin maliyetinin müşteriye yansıtıldığını, yasağın başlamasıyla cüzi de olsa bu masrafın müşterinin üzerinden kalkacağını bildirdi.

Marketlerden Naylon Poşet Kaldırılıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Marketlerden Naylon Poşet Kaldırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    08:28 Çavdarhisar Köylere Hizmet Götürme Birliği 2024 Yılı Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Çavdarhisar ilçesinde Köylere Hizmet Götürme Birliği, 2024 yılı olağan meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Kaymakam Abdullah Gedik başkanlığında İl Genel Meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı. Toplantıda, 2024 yılında yapılması planlanan köylerin altyapı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı ve köylerin diğer ihtiyaçlarının da bütçe imkanları dahilinde karşılanacağı belirtildi.

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement