Marmaris'te Öğrenci ve Velilere Çocuk İstismarı Anlatıldı - Son Dakika
Güncel

Marmaris'te Öğrenci ve Velilere Çocuk İstismarı Anlatıldı

Marmaris\'te Öğrenci ve Velilere Çocuk İstismarı Anlatıldı

Marmaris'teki ilk ve orta dereceli okulların öğrenci ve velilerine, çocuk istismarı konusunda bilgiler verildi.

24.05.2016 09:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmaris'teki ilk ve orta dereceli okulların öğrenci ve velilerine, çocuk istismarı konusunda bilgiler verildi. İstismarın belirtileri, anlaşılması halinde istismara uğrayan çocukla nasıl konuşulması ve hangi kurumların aranması gerektiği anlatıldı.

Mehlika Ahu Hetman Vakfı tarafından Pineta Otel'de, 'Çocuk istismarı' konulu seminer düzenledi. Psikiyatrist Dr. Hüsnü Kurtuluş'un konuşmacı olarak katıldığı toplantıyı öğrenci velileri ve çeşitli okullardan öğrenciler katıldı.

"SALDIRGAN NADİREN YABANCI OLUR"

Hindistan'da hazırlanan çocuk istismarıyla ilgili bilgilendirici bir çizgi film gösterimiyle program başladı. Ardından konuşma yapan Kurtuluş, istismara uğrayan çocuklarda görülen belirtilere değindi. Bazen yara izlerinin istismarın belirtisi olabileceğini anlatan Kurtuluş, istismarın fiziksel, cinsel, duygusal ve ihmal olarak dört çeşidi olduğunu söyledi. Kurtuluş, şöyle dedi:

"Çocuk cinsel istismarı en sık 6-10 yaş arasında görülüyor. Kız çocuklarında daha fazla görülüyor. Cinsel istismar çoğunlukla mağdurun tanıdığı kişi tarafından gerçekleştiriliyor. Saldırgan nadiren yabancı olur. Cinsel istismarların 3'te 1'i, diğer bir çocuk tarafından gerçekleştirilir. Çocuk cinsel istismara uğradığını söylüyorsa, çocuğun iyiliği ve onu korumak için kuşkularınızı bir kenara bırakarak bunu mutlaka ciddiye alalım. Toplum engelli çocuklara yeterli özen ve değeri vermediğinden, engelli çocukların cinselliğini kabul etmeyip, gelişimlerine uygun cinsel bilgi verilmiyor. Engelli çocuğun istismara uğradığını söylemedeki zorluğu, istismarcının daha rahat hareket etmesine neden oluyor."

Psikiyatrist Dr. Hüsnü Kurtuluş, Gürcistan'da yapılan bir araştırmaya göre yetişkin mahkumların yüzde 90'ının daha önce istismara uğrayan kişilerden oluştuğunu da dile getirdi.

NİÇİN ANLATMAZLAR?

Kurtuluş, çocukların uğradıkları istismarı neden söyleyemediklerine ilişkin şunları söyledi:

"İnanılmayacağından, başlarının belaya gireceğinden, istismarcının tehdidinden korkarlar. İstismarcıyı korumak isteyebilirler. İstismarcıyı sevebilir ama yaptıklarını sevmezler. Nasıl anlatılacağını bilemezler. Büyükleriyle cinsel konuları konuşmaktan utanabilirler. İyi çocukların cinsellikle ilgili sözcükleri kullanmamaları gerektiği söylenmiş olabilir. Cinsel istismar davranışların yanlış olduğunu bilmeyebilirler. Arkadaşları tarafından dışlanacağından korkabilirler."

NASIL KONUŞULMALI?

Çocuğun istismara uğradğıın söylemesi halinde yapılması gerekenlere değinen Kurtuluş, şöyle devam etti:

"Karşılıklı oturarak konuşulmalı. Çocuktan izin almadan ona dokunulmamalı. Açıklamasını sakince dinlemeli. Çocuğun dilinden konuşulmalı. Çocuk yaşadıklarını anlatmaya cesaretlendirmeli. Anlatım sırasında çocuğa mutlaka 'Sana inanıyorum', 'Bana söylediğine çok memnun oldum', 'Bu senin hatan değil' ve 'İstismar doğru bir şey değil' sözleri söylemeli. Çocuğu istismarı bildirdiği için takdir edin, istismarı yetkililere bildirin. 'Neden' ile başlayan sorular sormayın. Bu tür sorular kişinin yapması gerekli şeyleri yapmadığını ima eder. 'Bunun olduğundan emin misin?', 'Gerçeği mi söylüyorsun?', 'Bu bir daha olursa bana haber ver', 'Bunun olması için ne yaptın?' gibi soruları sormayın. Başka kimseye anlatmayacağınıza söz verin. Fakat destek için yetkililerle iletişime geçeceğinizi söyleyin. Çocuğa soracağınız soruları en aza indirgeyin ve yönlendirici sorular sormaktan kaçının."

Psikiyatrist Dr. Hüsnü Kurtuluş, çocuğun kötü muamele görmesi halinde başta 'Alo 183' hattı ya da SHÇEK İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü olmak üzere güvenlik güçleri ime Cumhuriyet Savcılığına haber verilmesi gerektiğini söyledi. Etkinliğe katılan veliler ve çocuklar, toplantının çok faydalı olduğunu ifade etti.

- Muğla

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Marmaris'te Öğrenci ve Velilere Çocuk İstismarı Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement