Matso Ocak Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı - Son Dakika
Yerel

Matso Ocak Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Matso Ocak Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı

Antalya'nın Manavgat ilçe Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MATSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

30.01.2014 10:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'nın Manavgat ilçe Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MATSO) Ocak Ayı Meclis Toplantısı yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, oda faaliyetleri ve ekonomik gelişmelere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında son günlerde yaşanan siyasi ve ekonomik gelişmelere değinen Boztaş, cari açığın ülke ekonomisinin yumuşak karnı olduğunu söyledi. Türkiye'nin en fazla cari açık veren ülkeler sıralamasında üst sıralara demir attığını vurgulayan Boztaş, "Yaşanan siyasi gerginlik devam ederse cari açığın daha da artması kaçınılmaz görünüyor. Euro ve dolardaki artış, özellikle enerji ve ithalat maliyetlerimize olumsuz yansıyor. Bu tablo karşısında Merkez Bankası'nın kayıtsız kalmayacağını, kurdaki yükselişe önlem alacağını umuyoruz" dedi.

17 Aralık'tan bugüne Türk Lirası'nın Euro ve Dolar karşısındaki değer kaybının yüzde 15 civarında olduğunu belirten Boztaş, "Döviz kaynaklı girdi sağlayan örneğin turizm işletmecilerimiz ya da ihracat yapanlar açısından kurdaki artış olumlu karşılanabilir. Ancak özellikle TL girişi olup dövizle ödeme yapan işletmelerimizin, gelecek sezona ilişkin tedirginliği giderek artmaktadır" diye konuştu. 2014'e umutla bakmak istediklerini kaydeden Boztaş, yerel seçimler öncesinde mali disiplinden ödün verilmesi durumunda tablonun daha da kötüye gitmesinden endişe ettiklerini belirtti. Boztaş, "Yaşanan siyasi gerginliğin bir an evvel son bulması, huzurun ve sükunetin egemen olması en büyük temennimiz. 2014'e umutla bakmak istiyoruz. Gerek birey olarak gerek ülke olarak önümüzü görmek istiyoruz. İş dünyası olarak, örneğin yeni teşvik sisteminin cari açığı önlemedeki etkinliğini tartışmak istiyoruz. İlçe ekonomisinin geleceğine ilişkin konuları ele almak istiyoruz. Maalesef mevcut siyasi atmosfer buna pek cevaz vermiyor" şeklinde konuştu.

TOBB 9. Dönem Oda ve Borsa Akreditasyon Sertifika Töreni için gittikleri Ankara'da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Habib Asan başta olmak üzere bir dizi temaslarda bulunduklarını kaydeden Boztaş, Oymapınar Turizm Bölgesi'nin yatırımcılara açılması, Yat Çekek Yeri, Manavgat susamının coğrafi işaret alması konularında çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.

MATSO tarafından inşa edilecek Turizm Fakültesi'nin yer tahsisine ilişkin bürokratik süreci bizzat takip ettiklerini belirten Boztaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Manavgat Belediyesince yapılan uygulama sonucunda tamamı üniversite alanında kalan 177 ada 1 parselin tapusu nihayet 31 Aralık tarihinde kesinleşti. Daha sonra Milli Emlak Müdürlüğü belediye ile bir takım yazışmalar yaptı. Bu işlemleri de bizzat yürüttük. Son olarak Defterdarlığa hitaben yazılan yazıyı elden teslim ettik. Bir hafta on gün içerisinde tahsis onayını almayı umuyoruz. Ardından fakülte yapımıyla alakalı gerekli görüşmelere başlayacağız" dedi.

İlçe ekonomisine ilişkin güncel veriler de açıklayan Boztaş, "2013 sonu itibariyle Antalya genelindeki Bakanlık belgeli toplam yatak sayısı 450 bine ulaşırken Manavgat'ın payı yüzde 31 olmuştur. Bakanlık belgeli 139 bin yatağın yüzde 60'ı beş yıldızlı otel ve tatil köyü niteliğindedir.2013 yılı Ocak-Aralık döneminde ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,84 artış olmuştur. Ülkemize gelen yabancı ziyaretçilerin en fazla giriş yaptıkları sınır kapısı yüzde 31,9 ile Antalya olmuştur. 2013 yılında Antalya'ya gelen yabancıların toplamı 11,1 milyona ulaşmıştır" ifadelerini kullandı.

Boztaş ayrıca 2013 yılında tahakkuk eden verginin bir önceki yıla oranla yüzde 16 artışla 607 milyon Liraya ulaştığını, tahsilatların yüzde 12,4'lük artışla 421 milyon TL olarak gerçekleştiğini ve 2013 yılı genelinde tahsilatın tahakkuka oranının yüzde 63,3 olduğunu da sözlerine ekledi.

Konuşmasının ardından Boztaş ve Meclis Başkanı Kerim Erdem, 2 Ocak 2014 tarihinde yapılan seçimler sonrası Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı seçilerek MATSO Meclis Üyeliği'nden ayrılan Mahmut Şafak'a bir plaket verdi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Matso Ocak Ayı Meclis Toplantısı Yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement