Mazı Çayı'nda Kuruma Tehlikesi - Son Dakika
Güncel

Mazı Çayı'nda Kuruma Tehlikesi

Mazı Çayı\'nda Kuruma Tehlikesi

Muğla'nın Bodrum İlçesi Mumcular Mahallesi'nde yer alan Mazı Çayı, kurumaya başladı.

23.08.2015 17:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum İlçesi Mumcular Mahallesi'nde yer alan Mazı Çayı, kurumaya başladı. Ziraat Mühendisi Ramazan Kubilay Pakkan, koruma altındaki tabiat varlığının kurtarılması için yetkililere çağrı yaptı.

Mumcular Barajı'ndan başlayarak Milas - Bodrum Karayolu üzerinde bulunan Tuzla Sulak Alanı'na kadar uzanan Kavaklar Boğazı Deresi, diğer adıyla Mazı Çayı'nın yağışların yetersiz olması nedeniyle büyük bir bölümü kurudu. Ziraat Mühendisi Ramazan Kubilay Pakkan, kurumaya başlayan Mazı Çayı ve çevresinde bulunan canlıların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Tuzla Sulak alanının 2001 yılında İmportant Bird Area tarafından dünyaca önemli kuş alanı olarak belirlendiğini söyleyen Pakkan, Mazı Çayı'nın 2004 Ulusal Sulak Alan Komisyonu tarafından koruma kapsamına alınarak yönetim planı yapıldığını açıkladı. Pakkan, "Ramsar Sözleşmesi'ne aday 380 hektarlık sulak alan her yıl 3 bin civarında flamingoya ev sahipliği yapıyor. Ziyaretçi kuşlarla birlikte 250'ye yakın kuş türü her yıl bölgeye geliyor. Bu koruma alanı içinde bulunan Mumcular Barajı'ndan Boğaziçi Mahallesi'ne kadar uzanan Kavaklar Boğazı Deresi yani Mazı Çayı kuruma tehlikesi altında. Bu derede yaşayan balık, kaplumbağa ve değişik kuş türleri ölüm tehlikesi altında" dedi.

"DAHA FAZLA CANLI ÖLMESİN"

Yetkililerden, bu bölgeye sulama ve kullanım suyu sağlayan Mumcular Barajı'ndan Mazı Çayı'na su bırakılmasını talep ettiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını dile getiren Pakkan, "Böyle bir doğa koruma alanının bu şekilde ölüme terk edilmesi çok üzücü bir durum. DSİ Müdürlüğü'nün buraya ekonomik olmadığı için su takviyesi yapmaması, bu barajın yapılması amacının dışına çıkıldığını gösteriyor. Kış aylarında barajda bulunan fazla suların kontrolsüz tahliyesi yüzünden birçok tarım arazisi sular altında kaldı ve ürün kayıpları yaşandı. Yaz aylarında ise ticari kaygılarla dere boyunda yaşayan birçok canlının ölümüne sebep oldular. Bizlerin vergileriyle kurulan bu barajın bize faydalı olması gerekirken ne amaçla faaliyet gösterdiğini anlamıyoruz. Bu konu en kısa sürede daha fazla canlı ölmeden bir çözüme kavuşturulmalı" dedi.Ramazan Kubilay Pakkan, konuyla ilgili Muğla Valiliği, Milas Kaymakamlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, DSİ 21'inci Bölge Müdürlüğü'ne dilekçeler verdiğini hatırlatarak henüz bir yanıt alamadığını sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Mazı Çayı'nda Kuruma Tehlikesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement