Mbb, Finans Dünyasını Bir Araya Getirdi - Son Dakika
Ekonomi

Mbb, Finans Dünyasını Bir Araya Getirdi

Mbb, Finans Dünyasını Bir Araya Getirdi

Marmara Belediyeler Birliği’nin (MBB) bu yıl ilkini düzenlediği “Yerel Yönetimler Finans Zirvesi”, yurt dışı ile yurt içinden yerel yönetim ve finans dünyasının tanınmış isimlerini bir araya getirdi.

05.05.2016 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Marmara Belediyeler Birliği'nin (MBB) bu yıl ilkini düzenlediği "Yerel Yönetimler Finans Zirvesi", yurt dışı ile yurt içinden yerel yönetim ve finans dünyasının tanınmış isimlerini bir araya getirdi.

İstanbul Conrad Otel'de düzenlenen tek günlük zirvede, yerel yönetimlerin kısa ve uzun vadede finansman meseleleri tartışılarak mevzuattaki engeller masaya yatırıldı. Zirvenin açılışında konuşan Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin şehirleşme yolunda daha büyük adımlarla ilerleyebilmesinin finansal kaynakların artırılmasına bağlı olduğunu söyledi. Başkan Altepe, konuşmasında, yatırım ve hizmetlerin uygulamaya alınmasında merkezi hükümet tarafından uygulanan yap işlet devret modelinin önemine de işaret etti. Altepe, yerel yönetimlerin elde ettikleri gelirler ile sundukları hizmetler ve harcamalar arasında asimetrik bir durum bulunduğunu söyledi. Harcamaların finansmanının 'belediyelerin elde ettikleri gelirlerin yetersiz kaldığı durumlarda' farklı finansal enstrümanlar ile sağlandığını belirten Başkan Altepe, öne çıkan ve sık kullanılan yöntemler arasında 'iç kredi, dış kredi, proje finansmanı, belediye tahvilleri, program kredileri ve finansal kiralamanın yer aldığını vurguladı. Bunlara tedarikçi kredileri ve bağlı kuruluşlara sağlanan garantiler gibi farklı mekanizmaların da eklenebileceğini ifade eden Başkan Altepe, Türkiye'nin şehirleşme yolunda daha büyük adımlarla ilerleyebilmesi finansal kaynakların artırılmasına bağlı olduğunu anlattı.

Başkan Altepe, konuşmasında, yatırımların hizmete alınmasında yap işlet devret modelinin uygulanmasının önemine de değindi. Merkezi yönetimin havaalanı, köprü, boğaz geçişleri gibi projeler için başarılı bir şekilde uyguladığı yap işlet devret modelinin belediyelerin önüne de bir imkan olarak sunulmasının son derece önemli olduğunu kaydeden Başkan Altepe, böylece hem kaynak üretiminin hem de şehirlerin 'başta ulaşım altyapıları olmak üzere' ihtiyaç duydukları çözümlerin geliştirilmesinin daha hızlı olacağını vurguladı. Başkan Altepe, "Problemlerini çözmüş şehirler için yerel yönetimler ile finans kesimi, özel sektör ve merkezi yönetim arasında karşılıklı bağımlılık ilişkisi vardır. Bu kesimlerin işbirliği halinde hareket etmesi herkesin yararınadır" dedi.

Zirvenin ana sponsoru olan Türkiye Ekonomi Bankası'nın (TEB) KOBİ Bankacılığı Grup Direktörü Mehmet Ormancı ise yaptığı konuşmada, TEB olarak yıllık 1 milyar 300 milyon TL'lik limitle belediyelerin projelerine destek olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti. Ormancı, kamu ve özel sektör temsilcilerinin bir araya gelerek bilgi alışverişinde bulunmaları açısından zirveyi çok önemsediklerini ifade etti.

4 oturumda yerel yönetim finansmanı

Açılış konuşmalarının ardından alanındaki uzman panelistler, 4 oturumda yerel yönetim finansmanını masaya yatırdı. "Yerel Yönetim Finansmanı-Uluslararası Kaynak Kullanımı" oturumunda, TEB Kobi Bankacılığı Satış Grup Direktörü Mehmet Ormancı, EBRD Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet, EIB Kurumsal Sorumluluk ve Sivil Toplum Birim Başkanı Dr. Hakan Lucius ile ECO Bank Kurumsal ve Proje Finansman Müdürü Shazad A. Cheema konuşmacı olarak yer aldı. Oturumun moderatörlüğünü İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Kerem Alkin üstlendi.

Moderatörlüğünü Dünya Gazetesi Yazı İşleri Müdür Yardımcısı R. Ece Ceyhun Kelleci'nin üstlendiği, "Kamu Özel İş Birliği Projeleri-Türkiye ve Dünya Örnekleri" oturumunda; PPP Daire Başkanı Sedef Yavuz Noyan, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ekonomi Profesörü Prof. Dr. Murat Yülek, Kamu Hukuku Danışmanı Erkan Karaarslan ve Boğaziçi Üniversitesi Executive MBA Program Yöneticisi Prof. Dr. Vedat Akgiray bir araya geldi.

"Kentsel Dönüşüm ve Finansmanı" konusu, Derin Ekonomi Yazı İşleri Müdürü Sinem Köseoğlu'nun moderatörlüğünde, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı, Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, TOKİ Kentsel Dönüşüm Şube Müdürü Banu Tantan, TDUB Disiplin Komitesi Üyesi Aysel Aktan tarafından tartışıldı.

TV24 Ekonomi Müdürü ve aynı zamanda ekonomist olan Zeliha Saraç'ın moderatörlüğünü üstleneceği "Yerel Yönetimlerde Alternatif Finansman Enstrümanları" oturumunda; SPK Kurul Başkan Yardımcısı Bora Oruç, Vakıfbank Genel Müdür Yardımcısı Osman Demren, Moody's Türkiye Analisti Gjorgji Josifov, Fitch Ratings Kamu Maliyesi Türkiye Analisti Nilay Akyıldız ve Kurumsal Bankacılık ve Yatırım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Hulusi Horozoğlu konuşmacı olarak yer aldı.

MBB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ilk oturumun ardından panelistlere birer teşekkür plaketi takdim etti. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Mbb, Finans Dünyasını Bir Araya Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement