Mcdonald's, Sektöründe İlk Sürdürülebilirlik Raporu'nu Yayınladı - Son Dakika
Güncel

Mcdonald's, Sektöründe İlk Sürdürülebilirlik Raporu'nu Yayınladı

Mcdonald\'s, Sektöründe İlk Sürdürülebilirlik Raporu\'nu Yayınladı

McDonald's, GRI Küresel Raporlama Girişimi'nin (Global Reporting Initiative) standart açıklamalarını ve ilgili göstergelerini temel alarak raporladı.

22.04.2014 15:28  Güncelleme: 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

McDonald's'ın 2011-2012 yıllarındaki ekonomik, çevresel ve sosyal performansını yansıttığı Sürdürülebilirlik Raporu ile ilgili olarak Genel Müdür Dilek Dölek Başarır, 'McDonald's olarak kurulduğumuz günden bu yana işimizin sürdürülebilirliği için hem sosyal, hem de çevresel içerikli pek çok yatırım yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de sürdürülebilir iş modelimizle değer yaratmaya devam edeceğiz' dedi.

Yıllardır dünyanın en değerli ilk 10 markası arasında yer alan McDonald's, Türkiye'deki 28'inci yılında da hızlı servis restoranları sektörüne katkıda bulunmaya devam ediyor. McDonald's, Türkiye'de hızlı servis restoranları sektöründe bir başka konuda daha öncülük yaparak Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayınladı. McDonald's 2011-2012 yıllarına ait Sürdürülebilirlik Raporu'nu, küresel düzeyde kabul görmüş GRI Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative) standardına uygun olarak yayınladı. McDonald's raporunda sürdürülebilir bir iş modeli yaratarak bunu uygulamak üzere her alanda yaptığı çalışmaları aktardı.

Sürdürülebilirlik Raporu ile McDonald's; tüm dünyadaki faaliyetlerinde temel aldığı McDonald's Standartları ve Türkiye'de rehber aldığı Anadolu Grubu'nun çalışma ilkeleri ışığında, ağırlıklı olarak 2011-2012 faaliyet dönemlerinde olmak üzere, bugüne dek paydaşlarına fayda sağlamak üzere yaptığı çalışmaların özetini sunuyor. McDonald's raporda; ekonomik, sosyal ve çevresel performansını bir bütün içinde paylaşıyor.

'Sürdürülebilirlikte de sektöre öncülük ediyoruz'

McDonald's'ın, her zaman sektörün vizyonunu genişleten ve standartlarını yükselten itici bir güç rolünde olduğunu belirten Dilek Dölek Başarır; "McDonald's olarak her konuda olduğu gibi sürdürülebilirlik konusunda da Türkiye'deki hızlı servis sektörüne öncülük ediyoruz. Bu yıl ilkini yayımlamakta olduğumuz Sürdürülebilirlik Raporu ile 2011-2012 yıllarına ait sürdürülebilirlik performansımızı paylaşıyoruz. 1986 yılından bu yana Türkiye'de faaliyet gösteren McDonald's, ülkemizi hızlı servis sektöründeki dünya standartları ve know-how ile tanıştırdı. Şimdi de sürdürülebilirlik stratejimizi, taahhütlerimizi, uygulamalarımızı ve performansımızı paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu rapor; kalitemize, ürünlerimize, sistem ve uygulamalarımıza ne kadar güvendiğimizin bir göstergesidir" dedi.

15 bini aşkın istihdam

McDonald's Türkiye'nin satış hacminin yanı sıra sistem olarak çok sayıda sektörle ilişkide olmasından dolayı, sektöründe önemli bir rol üstlendiğini belirten Dilek Dölek Başarır "Restoranlarımızda sunulan ürünlerin ve ambalaj malzemelerinin yüzde 98'ini yerel olarak, Türkiye'deki tedarikçilerimizden temin ediyoruz. Tedarikçilerimiz ile yıllık iş hacmimiz 2012 yılında 95 milyon ABD Doları'nı buldu ve tedarikçilerimizle birlikte yarattığımız toplam istihdam 15 bin kişiyi geçti" diye konuştu.

Tarladan çatala izlenebilirlik

McDonald's'ta tüm ürünlerin, en taze ve 'birinci sınıf' malzemelerle hazırlandığını belirten Dilek Dölek Başarır, "Ürünlerimizde kullandığımız malzemeleri, üretildiği tarladan ya da çiftlikten müşterimizin tepsisinde sunulduğu ana kadar, her aşamasında izliyoruz. Müşterilerimizin dengeli beslenmesi için onlara kendi kişisel beslenme ihtiyaçlarına uygun, yüksek kaliteli, lezzetli ürün alternatifleri sunuyoruz" dedi.

McDonald's'ta tedarik zinciri yönetimine büyük önem verildiğini kaydeden Dilek Dölek Başarır "Sistemimizi kusursuz işletebilmek için geliştirdiğimiz küresel yöntemleri tedarikçilerimizle paylaşıyor, iş birliği yaptığımız firmaların iş hacimlerini büyütmelerine ve çalışma ortamından işçi refahına kadar her anlamda gelişmelerine katkıda bulunuyoruz. McDonald's için değer; misafirlerimize taze, sıcak ve lezzetli ürünleri uygun fiyatlara sunmak ve onlara keyifli bir ortamda yemek yeme deneyimi sağlamaktır. McDonald's'ta her güne; kaliteli ve değer içeren yiyecekleri müşterilere sunmak üzere başlanıyor" dedi.

En önemli unsur, çalışan memnuniyeti

Sosyal performansın en önemli unsurlarının başında, çalışanların ve misafirlerin sağlık, güvenlik ve mutluluğunu gözetmenin geldiğini belirten Dilek Dölek Başarır; "McDonald's olarak misafirlerimizi memnun etmenin yolunun, çalışanlarımızı memnun etmekten geçtiğine inanıyoruz. Bu nedenle çalışanlarımızın memnuniyetini yakından izliyor ve gelişimleri için yatırım yapıyoruz. 2012 yılında restoran çalışanlarımızın memnuniyet oranı yüzde 88 olarak gerçekleşti. Raporlama döneminde eğitim alan çalışanlarımız yüzde 23 oranında artarken, toplam sağladığımız eğitimler yüzde 33 oranında arttı. Misafirlerimizin sağlık ve güvenliği onların memnuniyetinin, bizim de çalışma yöntemlerimizin temelini oluşturuyor" diye konuştu.

Iskarta oranı yüzde 30 azaltıldı

McDonald's'ın çevresel etkilerini enerji ve suyu verimli kullanarak ve atıklarını en doğru şekilde bertaraf ederek yönettiğini belirten Dilek Dölek Başarır; "Restoranlarımızda aldığımız önlemler sayesinde raporlama döneminde, hem elektrik, hem de su tüketimimizdeki artışlar restoran artış oranımızın ortalama yüzde 5 altında gerçekleşti. Restoranlarımızda kızartma amaçlı kullandığımız yağın kalite ömrü ve gıda kodeksine göre limitleri dolduğunda geriye kalan kısmı toplandı. Yine ambalaj atıklarımız karşılığında lisanslı kuruluşun gerçekleştirdiği geri dönüşüm oranı yaklaşık yüzde 40 olarak gerçekleşti. Restoranlarımızda uygulamaya başladığımız yeni üretim sistemi olan 'Made For You' sistemi sayesinde ise 2012'de ıskarta oranımızı yüzde 30 azaltmayı başardık" dedi.

KSS çalışmalarına 1,5 milyon doların üzerinde kaynak aktarıldı

McDonald's'ın sosyal performansının bir diğer ayağını da, başta McDonald's Çocuk Vakfı olmak üzere toplum yararına yapılan çalışmaların oluşturduğunu belirten Dilek Dölek Başarır "McDonald's olarak toplumun sorumlu bir üyesi, McDonald's restoranları olarak ise bulunduğumuz bölgede iyi bir komşu olabilmek üzere, toplum yararına gerçekleşen projelerin içinde yer alıyoruz. McDonald's Çocuk Vakfı çalışmalarına aktardığımız yaklaşık 1,5 milyon dolar kaynakla, bugüne dek 21 yerleşim merkezinde 150 binin üzerinde çocuğa fayda ulaştırdık. Aile odaları, hastane ilköğretim derslikleri, hastane oyun alanları ve çocuk servisleri tefrişi projelerimize ek olarak Sağlıklı Göz ve Eğitimde Başarı Projesi'ne de önümüzdeki dönemlerde devam etmeyi hedefliyoruz" dedi.

Tüm çabaların temelinde McDonald's değerleri ve Anadolu Grubu'nun çalışma ilkelerinin yattığını belirten Dilek Dölek Başarır; bu değerler ve ilkelerin iş yapış şeklini ve paydaşlarla geliştirilen ilişkileri şekillendirdiğini ifade etti. Başarır; "McDonald's önümüzdeki dönemlerde de tüm paydaşları için daha iyi bir dünya yaratma yolunda çalışmalarına devam edecektir" taahhüdünde bulundu.

Türkiye'de McDonald's

Dünyanın en değerli markalarından biri olan ve Türkiye'de 28 yıllık geçmişi olan McDonald's Türkiye'de Anadolu Grubu (Anadolu Endüstri Holding) çatısı altında faaliyet göstermektedir. McDonald's, Türkiye'de 230'dan fazla restoranı ve 6000'e yakın çalışanı ile yılda 100 milyona yakın kişiye hizmet vermektedir. Sunduğu ürün ve hizmetlerin tamamına yakınını Türkiye'de üretim yapan tedarikçilerden temin eder. Örneğin; McDonald's restoranlarında tüketilen etlerin tamamı Pınar Et'ten, patatesleri Konya Şeker'den, süt ürünleri Danone'dan sağlanır. McDonald's, Adana, Adapazarı, Afyon, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Nevşehir, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova illerinde ve bu illere bağlı çeşitli ilçelerde faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda 444 62 62 numaralı Çağrı Merkezi'nden ulaşılan AloServis hizmeti ile pek çok yere, ürünlerini eve servis olarak ulaştırmaktadır. McDonald's restoranlarının yarısı kahvaltı servisi vermekte, alışveriş merkezleri dışında yer alan birçok restoran da 24 saat ya da gece 02:00'a ya da 03:00'a kadar hizmet vermektedir. 24 saat açık restoranlardaki kahvaltı servisi sabah saat 04:30'dan itibaren başlamakta ve sabah saat 11:00'a kadar sürmektedir.

Daima gıda güvenliğine sahip ürünlerin düzenli ve dengeli tüketilmesini teşvik eden McDonald's, sağlıklı bir yaşamın aktif bir hayat tarzı ile desteklenmesi gerektiğine inanmaktadır. Bu amaçla tüm dünyada sporun en büyük destekçilerinin başında gelmektedir. FIFA ile Dünya Kupası, UEFA ile Avrupa Futbol Şampiyonası'nın destekçisidir. McDonald's, tüm dünyada olimpiyatların en önde gelen sponsorlarından biri konumundadır. 1976 yılında Montreal'da başlayan McDonald's'ın olimpiyat desteği her yıl artarak devam etmektedir.

McD Café

McCafé yaklaşık 20 yıl önce Avustralya'da doğmuş bir konsepttir. Amerika, Kosta Rika, Paraguay, Güney Afrika, El Salvador, İspanya, Ukrayna, Kanada ve Malezya dahil dünyada 32 ülkede 1300'den fazla restoranda faaliyet gösteren kahve zinciri McCafé, Türkiye'de McD Café adıyla hizmet vermektedir. McD Café, Türkiye'de 14 McDonald's restoranında hizmet vermektedir. Ülkelere göre değişmekle beraber McCafe performansı bugün McDonald's işinin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturmaktadır.

McD Café'lerde, espresso'dan capuccino'ya, flat white'dan americano'ya, latte'den Türk kahvesine, frappe'den smoothie'ye kadar, birçok sıcak ve soğuk içecek seçeneklerinin yanında birbirinden lezzetli kek, kurabiye, muffin gibi damak zevkine hitap eden yiyecekler de bulunmaktadır. McD Café'de içilen her bir kahve için özenle seçilmiş, kusursuz yüzde 100 Arabica kahve çekirdekleri kullanılıp, kahveler daha sonra deneyimli ekipler tarafından mükemmel kıvam, aroma ve sıcaklık dengesi yaratılarak hazırlanmaktadır.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Mcdonald's, Sektöründe İlk Sürdürülebilirlik Raporu'nu Yayınladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement