Meclis Başkanlığı Seçimi İlk Tur Oylama Sonuçları - Son Dakika
Güncel

Meclis Başkanlığı Seçimi İlk Tur Oylama Sonuçları

AK Parti'nin adayı Kahraman 316, CHP'nin adayı Bilgehan 127, MHP'nin adayı Halaçoğlu 41, HDP'nin adayı Fırat'a 41 oy çıktı. AK Parti oylamada 1 fire verdi, MHP'ye ise 1 oy fazla çıktı.

22.11.2015 16:37  Güncelleme: 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı. İlk turda oy verme işlemi sona erdi. İlk tura 525 milletvekili katıldı. CHP'nin adayı Ayşe Gülsün Bilgehan 127 oy, AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman 316 oy, MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 41'er oy aldı.

Milletvekili sayısı 317 olan AK Parti, oylamada 1 fire verirken, vekil sayısı 40 olan MHP'ye 1 oy fazla çıktı. MHP ile HDP;'nin oy sayısının eşit çıkması da dikkat çekti.

TBMM Başkanlık seçiminde ikinci tur oylamaya geçildi.

MECLİS'TE KRİTİK GÜN

TBMM Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı seçimi bugün gerçekleştiriliyor. Başkanlık yarışı AK Parti'den İsmail Kahraman, CHP'den Gülsün Bilgehan, HDP'den Dengir Mir Mehmet Fırat ve MHP'den Yusuf Halaçoğlu arasında geçiyor. Genel Kurul'u geçici başkan CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetiyor. TBMM'de 317 milletvekiliyle temsil edilen AKP'nin adayı İsmail Kahraman'ın TBMM Başkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Meclis'te CHP 134, MHP 40, HDP ise 59 milletvekiline sahip.

HDP'Lİ BALUKEN AÇLIK GREVİNDEKİ VEKİLLERİ HATIRLATTI, GERGİNLİK ÇIKTI

Nusaybin'deki sokağa çıkma yasağını protesto etmek için açlık grevine başlayan HDP'li 4 milletvekili oylamaya katılamıyor. Meclis oturumunda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin, Cizre ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasağıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. HDP Mardin milletvekillerinin şu an açlık grevinde olduğunu dile getiren Baluken, uygulamaların darbe uygulaması olduğunu söyledi. Bu uygulamaların Meclis gündemine alınmasını isteyen Baluken'e Baykal, bu konuların önemli olduğunu belirterek, elbette önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti.

AK PARTİLİ VEKİLLERDEN ALKIŞLI TEPKİ

HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. Baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine AK Partili milletvekilleri alkışla tepki gösterdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu.

LEYLA ZANA YEMİN ETMEYE GELMEDİ

Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Daha sonra tezkereler okundu. Meclis'teki yemin töreninde 'Türk milleti' kısmını 'Türkiye' milliyeti olarak değiştirdiği için yemini geçerli sayılmayan HDP'li Leyza Zana, bugün de yemin etmeye gelmedi.

İLK TUR OYLAMADA SONUÇ ÇIKMADI

Meclis Başkanlığı seçimlerinin ilk turu için oy kullanmak üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu arka arkaya sıraya girdi. Oy kullanma kabinine giren liderler, daha sonrada oylarını kullandı. Daha sonra sırası gelen AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı adayı İsmail Kahraman oy kullandı.

CHP'nin adayı Ayşe Gülsün Bilgehan 127 oy, AK Parti'nin adayı İsmail Kahraman 316 oy, MHP'nin adayı Yusuf Halaçoğlu ve HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat 41'er oy aldı.

TBMM Başkanlık seçiminde ikinci tur oylamaya geçildi.

İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Meclis başkanı seçilecek.

AK PARTİ'NİN ADAYINA KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

AK Parti'nin milletvekili sayısı dikkate alındığında Kahraman'ın üçüncü turda seçilmesi bekleniyor. Yeni başkan teşekkür konuşmasının ardından görevi geçici başkanlık yapan Deniz Baykal'dan devralacak.

GÖZLER HÜKÜMETE ÇEVRİLECEK

Başkanın seçilmesi ile birlikte gözler hükümete çevrilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yarın bir araya gelerek yeni hükümetin açıklanması bekleniyor.

SALONA İLK GELEN VEKİL

AK Parti'nin Meclis Başkanı Adayı İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis Başkanlığı seçimlerinin yapılacağı Genel Kurul salonuna giren ilk milletvekili oldu.

Genel Kurul salonu açılmadan önce salona giren AK Parti İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanı Adayı İsmail Kahraman, gazetecilere el sallayarak hatırlarını sordu.

KILIÇDAROĞLU'NUN ARDINDAN BAHÇELİ GİRDİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14.59'da Genel Kurul Salonu'na geldi. Kılıçdaroğlu'nu CHP'li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. Kılıçdaroğlu'nun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi.

EN SON DAVUTOĞLU GELDİ

Genel Kurul Salonu'na en son Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi. AK Partili milletvekilleri Davutoğlu'nu ayakta alkışlayarak karşıladı. Davutoğlu, AK Parti sıralarında TBMM Başkanı adayı, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman ile birlikte oturdu.

Meclis Başkanlığı Seçimi İlk Tur Oylama Sonuçları

Son Dakika Güncel Meclis Başkanlığı Seçimi İlk Tur Oylama Sonuçları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (21)

  • hdp li : allah butun akp milletvekililerin belasini versin 205 55 Yanıtla
  • hevidar : MHP AKP nin değirmenine su taşırken kendisi yok olup gidecek insaalah 23 28 Yanıtla
  • dadasim: allah ak partiye yardim etsin zira bu nankorlerle is yapmak zor 6 40 Yanıtla
  • seda 42 haddini bilmez rezile cevap: be hey utanmaz arlanmaz Rabbim senin belanı vermişde haberin o şirret ağzınla nasıl ülkenin hükümetine laf edersin. 2 34 Yanıtla
  • xxxx: DEVLETİN BAHÇESİNDEN VEKİLLERE BUKADAR PARA DAĞITMAYIN AYIPTIR. HELEDE PKK LILAR ALIYOR NASIL HESABINI VERECEKSİNİZ HAKKIN KARŞISINDA 34 1 Yanıtla
  • kafkas kartalı: ALLAH şu HDPPKK lıların belasını versin.. 7 28 Yanıtla
  • Ender: 2019'a kadar meclisteki gerginlikler ancak oyun malzemesi olur. Büyük bir aksilik olmazsa Akparti o tarihte de devam eder, bazıları da kininden kudurur. 3 27 Yanıtla
  • baykayzer : hdp li seninde 4 25 Yanıtla
  • gazi öztürk: tek parti akp girisini boş verin işe yaramaz bunlar 4 21 Yanıtla
  • mustafadgn58 : kahrolsun hdp- CHP! cCc 0 24 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil
    09:10 Maserati GranCabrio Folgore: Tamamen elektrikli ve üstü açılır otomobil

    Otomotiv sektöründe gündemden düşmeyen Maserati, tamamen elektrikli olan GranCabrio Folgore modeliyle dikkat çekiyor. İtalya'da tanıtılan araç, sportif ve modern çizgileriyle öne çıkıyor. Maserati'nin elektrikli modelleri arasında zirveyi temsil eden GranCabrio Folgore, global pazarda ilgi gördüğü takdirde değişik versiyonlarıyla da karşımıza çıkabilir. Araç, 220 bin dolar civarında bir fiyatla satışa sunulacak.

  • OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı
    09:10 OnePlus Pad 2 Özellikleri ve Tanıtım Tarihi Sızdırıldı

    OnePlus, yeni amiral gemisi tablet olan OnePlus Pad 2'yi tanıtmaya hazırlanıyor. Sızıntılara göre cihaz, Snapdragon 8 Gen 3 işlemci, parlak AMOLED ekran, büyük batarya ve daha fazla depolama alanı gibi üst seviye özelliklerle gelecek. OnePlus Pad 2'nin tanıtım tarihi ise 2024'ün ikinci yarısında olması bekleniyor.

  • Android 15, NFC ile kablosuz şarjı mümkün kılacak!
    09:09 Android 15, NFC ile kablosuz şarjı mümkün kılacak!

    Geçen sene Android 14 işletim sistemini kullanıma sunan Google, bu yıl Android 15 ile karşımıza çıkacak. Android 15 Beta sürümünde "NfcCharging" adlı yeni bir özellik keşfedildi. Bu özellik, temassız ödeme ve dosya paylaşımı gibi amaçlar için kullanılan NFC teknolojisinden destek alarak Android telefonların kablosuz olarak şarj edilmesine imkan tanıyacak. NFC ile şarj özelliği, yalnızca 1W güç kapasitesine sahip olacak ve daha çok düşük bataryaya sahip cihazlar için uygun olabilir. Bu özellik, Android 15 işletim sistemine sahip tüm telefonlarda kullanılıp kullanılmayacağı veya üreticilerin NFC donanımında özel bir düzenleme yapmaları gerekip gerekmediği henüz bilinmiyor. Android 15'in beta testleri temmuz ayında sonlanacak ve ağustos-ekim ayları arasında yayınlanması bekleniyor.

  • Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı
    09:09 Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 Beta 2 Sürümlerini Dağıtıma Çıkardı

    Apple, iOS 17.5 ve iPadOS 17.5 güncellemelerinin ikinci beta sürümlerini dağıtıma çıkardı. Yeni beta paketi, geliştirici olmayan kullanıcılar için indirilebilir durumda. Güncelleme, Avrupa Birliği'nin gerektirdiği değişikliklere odaklanıyor ve AB'deki kullanıcıların web siteleri üzerinden iPhone uygulamalarını indirebilmesine olanak sağlıyor. Ancak AB geliştiricileri için bazı kısıtlamalar da getiriliyor. Ayrıca yeni beta sürümleri, aygıt yönetimi özelliklerine ve Pil Sağlığı desteğine yönelik iyileştirmeler içeriyor.

  • Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı
    09:09 Oppo A60 Özellikleri Ortaya Çıktı

    Oppo, orta segment kataloğuna yeni bir model eklemeye hazırlanıyor. Oppo A60 adlı bu model, Qualcomm Snapdragon 680 işlemci ve 8 GB RAM ile güçlendirilecek. Ayrıca telefon, 1604 x 720 piksel çözünürlüğe sahip bir ekran ve 5.000 mAh kapasiteli bir batarya ile gelecek.

  • Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor
    09:09 Telegram, aylık 1 milyar aktif kullanıcı sayısı için gün sayıyor

    Telegram Kurucusu Pavel Durov'a göre, uygulama önümüzdeki yıl içerisinde 1 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip olacak. WhatsApp'ın güvenlik sorunlarına dikkat çeken Durov, Telegram'ın popülerlik kazandığını belirtti. Şirket ayrıca platformdan daha fazla para kazanmayı umuyor ve yeni özellikler eklemeyi planlıyor.

  • Edirne'de Tunca Nehri Kuruma Noktasına Geldi
    09:06 Edirne'de Tunca Nehri Kuruma Noktasına Geldi

    Edirne'de kuraklık nedeniyle dibi gören Tunca Nehri'nde su seviyesi azaldı. Nehrin debisi geçen yıla göre 4 kat azaldı. Kuraklık nedeniyle nehirde adacıklar oluştu ve bazı bölgelerde vatandaşlar rahatça yürüyebiliyor. Canlılar ve tarım da olumsuz etkilendi. Vatandaşlar gelecek dönemler için endişeli.

  • Milli Savunma Bakanlığı'nda basın bilgilendirme toplantısı yapılacak
    09:03 Milli Savunma Bakanlığı'nda basın bilgilendirme toplantısı yapılacak

    ANKA HABER AJANSI 18 NİSAN PERŞEMBE GÜNDEMİ

  • Kayserispor'un Gineli futbolcusu Julian Jeanvier ameliyat oldu
    09:01 Kayserispor'un Gineli futbolcusu Julian Jeanvier ameliyat oldu

    Trendyol Süper Lig'de mücadele veren Kayserispor'un Gineli futbolcusu Julian Jeanvier, sağ diz iç menisküs yırtığı nedeniyle ameliyat oldu. Ameliyat sonucunda 1 ay sahalardan uzak kalacak olan Jeanvier'in sağlığına kavuşması temenni ediliyor.

  • Başkan Mustafa Önsay'dan Milletvekili Kasap'ın Şehir Hastanesi açıklamasına tepki
    08:57 Başkan Mustafa Önsay'dan Milletvekili Kasap'ın Şehir Hastanesi açıklamasına tepki

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Saadet Partisi Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap'ın Şehir Hastanesi açıklamasına sert tepki gösterdi. Önsay, Kasap'ın Kütahya'ya yapılan hizmetleri görmezden gelip eleştirdiğini belirtti ve bu durumun şehre yapılan bir kötülük olduğunu ifade etti.

  • Antakya'da metruk binada çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü
    08:56 Antakya'da metruk binada çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü

    Hatay'ın Antakya ilçesinde Kisecik Mahallesi'nde bulunan metruk bir binada çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Yangının ardından binada soğutma çalışmaları yapıldı.


Advertisement