Meclis, Bugün "Tezkere" İçin Çalışacak - Son Dakika
Politika

Meclis, Bugün "Tezkere" İçin Çalışacak

AK Parti'nin grup önerisinde "Tezkere" tartışması yaşandı.

02.10.2014 18:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu'nda AK Parti'nin grup önerisi görüşülürken, Irak ve Suriye Tezkeresi tartışma konusu oldu.

Genel Kurul'da gündemdışı konuşmaların ardından AK Parti'nin çalışma saatine ilişkin grup önerisi ele alındı. Öneride, Genel Kurul'un bugün Tezkere görüşmelerinin bitimine kadar, 14, 15 ve 16 Ekim günleri ise saat 21.00'e kadar çalışılması yer aldı.

Önerinin aleyhinde söz alan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani,  Meclis'in geçen yıl onayladığı tezkereler olduğunu belirterek, yeni bir tezkerenin neden getirildiğini sordu. Zozani, "Suriye Tezkeresi'nin gereğini niye yapmadınız? Suriye'deki çetelerin palazlanmasında pay sahibisiniz. IŞİD'in bir şekilde sizinle bağı var, onları palazlandırdınız. Suriye Tezkeresi'nin gereğini yapsaydınız Türkiye bu fotoğrafı görmeyecekti" diyerek bir fotoğraf gösterdi.

IŞİD'in insanlık kıyımı yaptığını, insanların güpegündez evlerinde katledildiğini ifade eden Zozani, iktidarın "meşru savunmada olan insanlar ile IŞİD'i aynı tuttuğunu" ileri sürdü. Zozani, "Kobani halkını IŞİD ile bir tutuyorsunuz. Sizin üzerinize atılı ve sabit olan suçu başkasına yamamayacaksınız. IŞİD çetesinin Türkiye'de eğitim aldığı bellidir. Mücahit olarak tarif ettiğiniz insanlar bugün çocuk kesiyor. Ne yaptığınızın farkında mısınız? Onbinlerce Ezidi geldi, Hükümet onlara bir kibrit çöpü yardımda bulundu mu?  IŞİD İstanbul Üniversitesi'nde gösteri yapıyor. Fatih'te gıyabi cenaze namazı kılanları görmediniz mi? IŞİD içimizde; müdahalede bulunmak istiyorsanız elinizi kolunuzu tutan yok" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu da "Türkiye sınırlarında güvenlik koridoru oluşturmak istiyorsunuz bunun Suriye ile alakası olmadığını bilmek zorundasınız. Daha önce Türkmenleri IŞİD boğazlarken niye bunu görmediniz? Türkmen olunca insan değil miydi? Kobani'ye gösterdiğiniz tepkiyi niye Türkmenlere göstermediniz. Türkmenleri kimsenin koruduğu yok. Sadece Türkmenler için pasaport soruyorsunuz.  Suriye'nin istikrarsızlığına en büyük katkıyı siz yapmadınız mi? Ölen 200 bin Müslüman'ın kanının vebali sizin üzerinizde. Madem böyle bir tezkere getirecektiniz, bu bir milli meseledir, muhalefetle de görüşseydiniz ve ortak şekilde getirilmiş olsaydı, bir takım vebal altında kalmayacaktınız ve kendinizi de kurtaracaktınız. IŞİD ile mücadele edecekseniz önce Tükiye'dekilerle mücadele edin" görüşünü savundu.

Öneri aleyhinde söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise Meclis'in tarihi günlerinden birini yaşayacağını belirterek, "Türkiye'nin komşularıyla, özellikle de Suriye'yle yaşamış olduğu sorunlarda, Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin yürütmekte olduğu 'komşularla sıfır sorun' politikasının çok büyük rolü vardır. Maalesef, bu politika Türkiye'yi bugün komşusuz bırakmıştır ve dış politikada bir açmazın içine sürüklemiştir" görüşünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, "Şam yönetiminin derhal uzaklaştırılması önceliğimiz olmaya devam edecektir" dediğini belirten Hamzaçebi, bununla suçüstü yakalandığını savundu. Tezkerenin özetinin de bu olduğunu, kimsenin başka bir şey aramaması gerektiğini ileri süren Hamzaçebi,  "Tezkere'de IŞİD bir yerde geçiyor. IŞİD terörüne dur demek gerekiyor. Türkiye elbette uluslararası koalisyonda  yer almalıdır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Tezkere nedeniyle CHP'nin sınavdan geçeceğini söylediğini belirten Hamzaçebi, kendilerinin bu sınavın bir benzerini 1 Mart 2003'te "onurla ve alınlarının akıyla verdiğini" söyledi. "CHP'nin bugünkü tutumu yine onurla tarihe geçecektir. Eroğan-Davutoğlu ikilisinin emperyal, İslam dünyasının liderliğine oynamasına izin vermek istemiyoruz. Çünkü niyet tamamen budur" diyen Hamzaçebi, Tezkere'de Irak'ın toprak bütünlüğüne yapılan vurgunun Suriye için yapılmadığını savundu.

Hamzaçebi, " Süleyman Şah'ı buraya niye yazıyorsunuz? Orası Türkiye Cumhuriyeti toprağıdır ve oraya saldırı olduğunda Tezkere'ye gerek yok, Türk Silahlı Kuvvetleri girer müdahalede bulunur. Bu Tezkere'nin gerekçesi olamaz, kimseyi kandıramazsınız. Samimiyseniz IŞİD terörünü hedef olan Tezkereyi buraya koyun" diye konuştu.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş,  sataşma gerekçesiyle söz alarak Hamzaçebi'ye, "Suriye Parlamentosu'nda bu konuşmayı yapsaydı daha büyük alkış alırdı.  Sanki siz Türkiye Cumhuriyeti'nde TBMM üyesi olarak değil Esad rejimini savunan bir milletvekili pozisyonuna düştünüz. Hem kendi insanını hem de başka ülke insanını hedef alan, IŞİD terör örgütünü besleyen, ortaya çıkaran bir rejimle ilgili eleştirileri dile getirmeniz gerekirken, onun yaptığı bütün yanlışları gözardı ederek Esad'ı koruma noktasına geldiniz" dedi.

Hamzaçebi de yeniden söz alarak, Esad'ın halkına zulmeden ve baskı uygulayan kişi olduğunu belirterek, "Türkiye; Davutoğlu'nun yayılmacı emperyal isteklerinin alet olacak ülke değildir. Burada savaş çığlığı  görüyorum, IŞİD'e karşı mücadele görmüyorum" görüşünü savundu.

Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Meclis, Bugün 'Tezkere' İçin Çalışacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement