Meclis, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü Nedeniyle Özel Birleşimde Toplandı - Son Dakika
Politika

Meclis, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü Nedeniyle Özel Birleşimde Toplandı

TBMM Genel Kurulu, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. Yıldönümü nedeniyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında özel birleşimde toplandı.

18.03.2015 15:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Genel Kurulu, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. Yıldönümü nedeniyle TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında özel birleşimde toplandı.

Genel Kurul'da, Çiçek'in daveti üzerine, 18 Mart 1915 Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları Zaferi'nin 100. yıldönümü münasebetiyle şehitlerin aziz hatırası önünde bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve ardından İstiklal Marşı okundu.

Çiçek, daha sonra Danışma Kurulu'nun, Genel Kurul'da bugün, 18 Mart Şehitleri Anma ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100. Yıldönümü nedeniyle özel oturum yapılmasına ilişkin önerisini okuttu. Öneri, oybirliği ile kabul edildi.

Daha sonra bir konuşma yapan Çiçek, bugün, Türk Milletinin tarihe altın harflerle yazdığı muhteşem zaferin 100. yılı olduğunu anımsatarak, milletçe tarihi bir gün yaşandığını söyledi.

Cemil Çiçek, bu zaferle; sadece Çanakkale'de Gelibolu'da, Anafartalar'da düşman gemilerinin boğazın derin sularına gömülmediğini, merhum Mehmet Akif'in "hani tauna da zuldür bu rezil istila" diye tarif ettiği rezil istilaya, müstevlilerin dehşet saçan saldırılarına karşı kahramanlık destanı yazıldığını bildirdi.

Çiçek, şunları kaydetti:

"Bu zafer gerçekten de asrın destanıdır. Aziz milletimizin, 7'den 77'ye müslim, gayrimüslüm tüm fertlerimizin, kahraman mehmetçiğin, şehit ve gazilerimizin mübarek kanlarıyla yazdığı emsalsiz bir destandır. Bu zafer bize istiklalimizin ve istikbalimizin yolunu açmıştır. Bu yoldan giderek çok şükür cumhuriyete ve demokrasiye ulaştık. Bu zafer Anadolu'yu ebediyete dek bize vatan yapmıştır. Bu zafer sadece bizim için değil, tüm insanlık için derin izler bırakmış, tarihin seyrini değiştiren bir zafer olmuştur.

Bu zafer Aziz Atatürk'ün en veciz ifadesiyle, Anzaklara verdiği mesajda da ifade edildiği şekliyle, savaştan dostluk çıkaran bir anlam taşımaktadır. 1915'te Çanakkale'de Gelibolu'da sadece bir zafer kazanmadık. Milletçe yeniden dirildik, yeniden güç ve özgüven kazandık. Bu özgüven bize milli mücadeleyi ve bağımsızlığımızı kazandırdı. Tarihten silinmek istenen milletimize yeniden can verdi, yeniden hayat verdi, yeniden bir olduk, birlik olduk. Bu zafer müstevlilerin bütün planlarını bozdu. Tarih yön değiştirdi. Bu zafer hiç şüphesiz bizlerin sorumluluklarını da artırdı. Bize düşen aziz şehitlerimizin ve kahraman gazilerimizin bize kanları pahasına miras bıraktığı bu mübarek vatan topraklarını korumak, mamur hale getirmek, devletimizi güçlü kılmak, onların ebedi miraslarına sahip çıkmak, birliğimizi ve dirliğimizi, kardeşliğimizi koruyarak onların ruhlarını şad etmektir. Bu vesileyle başta bu savaşın büyük komutanı ve kahramanı Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi, devletimize ve milletimize büyük hizmetler vermiş değerli büyüklerimizi minnet ve şükranla anıyorum. Allah'tan hepsine rahmet diliyorum, aziz ruhları şad olsun. Allah milletimizi bir daha darda ve zorda bırakmasın."

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Meclis, Çanakkale Zaferi'nin 100. Yıldönümü Nedeniyle Özel Birleşimde Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement