Meclis Dokunulmazlıkları Kaldırdı - Son Dakika
Güncel

Meclis Dokunulmazlıkları Kaldırdı

Meclis'te dokunulmazlık teklifinin tümü 376 oy ile referanduma gerek kalmaksızın kabul edildi. Bu CHP'li en az 20 milletvekilinin 'evet' oyu verdiği anlamına geliyor.

20.05.2016 15:05  Güncelleme: 19:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliği teklifi referanduma gerek kalmadan kabul edildi. Teklifin tümü üzerinde yapılan nihâi oylamada 376 'evet' oyu çıktı. Teklifin referandumsuz kabul edilmesi, CHP'li en az 20 milletvekilinin 'evet' oyu verdiği anlamına geliyor.

REFERANDUMSUZ KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin tümü üzerindeki oylama sonuçlandı. Anayasa değişiklik teklifi, 376 oyla Genel Kurul'dan geçti. Düzenleme, 367'nin üzerinde oy aldığı için referandumsuz kabul edildi.

Düzenlemenin tümü üzerinde yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı.

Teklif 140 ret oyuna karşı 376 kabul oyuyla kabul edildi. Oylamada 5 çekimser, 3 boş oy çıktı. 7 oy da geçersiz sayıldı.

MECLİS BAŞKANI: HAYIRLI OLSUN

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, oylama sonucunu açıkladıktan sonra şöyle konuştu:

"Böylece Türkiye Cumhuriyeti Anayasasında değişiklik yapılması hakkındaki kanun teklifi kabul edilmiştir. Hayırlı olmasını temenni ediyorum."

RAKAMLARLA 2 TUR OYLAMALARI

Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin 2. turunda, 1. madde 373 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 531 milletvekili oy kullandı. Teklifin 1. maddesi 138 ret oyuna karşılık 373 oyla kabul edildi. Oylamada 8 çekimser, 9 boş oy çıktı, 3 oy geçersiz sayıldı. Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerinin 2. turunda, 2. madde 374 oyla kabul edildi. Yapılan gizli oylamada 526 milletvekili oy kullandı. Oylamada kabul 374, ret 136, çekimser 4, boş 11, geçersiz 1 oy çıktı.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenleme şu şekilde:

MADDE 1 - 7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

"GEÇİCİ MADDE 20 - Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet Başsavcılıklarından ve Mahkemelerden, Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83 üncü maddesinin ikinci fıkrasının birinci cümlesi hükmü uygulanmaz.

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren on beş gün içinde; Anayasa ve Adalet Komisyonu Üyelerinden Kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilir."

MADDE 2 - Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoylamasına sunulması halinde oylanır.

ERDOĞAN PAKETİ ONAYLARSA YARGILANACAKLAR

Değişiklik paketi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzalamasının ardından yürürlüğe girecek ve haklarında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıkları kalkacak, bu vekiller yargı önüne çıkacak.

EN FAZLA DOSYA HDP'LİLERİN

Anayasa değişikliği 138 milletvekilini etkileyecek. Bunların 27'si AK Parti, 51'i CHP, 50'si HDP, 9'u MHP milletvekili. Hakkında fezleke bulunan bir isim ise bağımsız milletvekili Aylin Nazlıaka.

Bu 138 vekil hakkındaki dosyaların toplam sayısı ise 667. Bunların 46'sı AK Parti, 192'si CHP, 405'i HDP, 20'si MHP milletvekillerine, 5'i ise Bağımsız Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka'ya ait.

HANGİ SUÇLAMALAR VARDI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, değişiklik paketiyle ilgili iki gün önce yapılan ilk oturumda, dokunulmazlıkları kaldırılmak istenen milletvekilere yöneltilen suçlamaların bir kısmını açıklamıştı. Buna göre yöneltilen suçlamaların ve bu suçlamaların yöneltildiği milletvekili sayılarının önemli bir kısmı şu şekilde;

- Terör Suçlarından: 216
- Hakaret: 201
- Yaralama: 11
- Görev suçları: 38
- Sahtecilik: 6
- Tehdit: 18
- Gizliliğin ihlali: 11
- Suçu ve suçluyu övmek: 55
- Halkı kin ve düşmanlığa tahrik: 54
- Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet: 119
- Seçim kanununa muhalefet: 11
- Siyasi partiler kanuna muhalefet: 3
- İftira: 13
- Askerlikten soğutmak:2

İLK TURDA KAÇ OY ÇIKMIŞTI?

Meclis'te dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili Anayasa değişikliğinde maddelere geçilmesi 348 evet oyuyla kabul edilmişti.TBMM Genel Kurulu'nda, dokunulmazlıklarla ilgili anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesi, 350 oyla kabul edilmişti. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 531 milletvekili katılmıştı. Oylamada 1. madde 148 ret oyuna karşılık 350 oyla kabul edilerken, 27 oy boş çıktı, 1 oy geçersiz sayıldı; 5 milletvekili de çekimser kaldı.


Teklifinin 2. maddesi, 357 oyla kabul edildi. Genel Kurul'da yapılan gizli oylamaya 529 milletvekili katıldı. Oylamada 2. madde 149 ret oyuna karşılık 357 oyla kabul edilirken, 17 oy boş çıktı, 6 milletvekili de çekimser kaldı.

OYLAMA YAPILIRKEN ERDOĞAN RİZE'DE KONUŞTU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'de vatandaşlara hitaben yaptığı konuşmada, dokunulmazlıklarla ilgili olarak, "Benim milletim bu ülkede suçlu olan parlementerleri, bu parlementoda görmek istemiyor. Hele hele bölcü terör örgütünün desteklediklerini bu parlamentoda görmek istemiyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rize'de vatandaşlara hitap etti. Erdoğan, dokunulmazlıkla ilgili şöyle konuştu: "Şu anda Parlementoda dokunulmazlıkla ilgili biliyorsunuz bugün bir oylama yapılıyor. Bu tarihi bir oylama. Şu anda bitmek üzere olabilir. Benim milletim bu ülkede suçlu olan parlementerleri, bu parlementoda görmek istemiyor. Hele hele bölcü terör örgütünün desteklediklerini bu parlamentoda görmek istemiyor." dedi.

Meclis Dokunulmazlıkları Kaldırdı

Son Dakika Güncel Meclis Dokunulmazlıkları Kaldırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement