Meclis'in Tatil Sonrası İlk İşi "Soruşturma" Olacak - Son Dakika
Güncel

Meclis'in Tatil Sonrası İlk İşi "Soruşturma" Olacak

30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle 8 Nisan'a kadar tatile giren TBMM'nin seçim sonrası ilk işi hakkında fezleke düzenlenen 4 eski bakan hakkında verilen soruşturma önergeleri olacak.

22.03.2014 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

30 Mart'ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle 8 Nisan'a kadar tatile giren TBMM'nin seçim sonrası ilk işi hakkında fezleke düzenlenen 4 eski bakan hakkında verilen soruşturma önergeleri olacak.

Meclis yerel seçimler nedeniyle 8 Nisan Salı gününe kadar tatil kararı aldı. TBMM, 8 Nisan 2014 Salı günü saat 15.00'te toplanacak.

Seçim sonrasında Meclis'in gündeminde yer alan konuların başında ise AK Parti ve CHP tarafından eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında verilen soruşturma önergesi yer alacak.

AK Parti, İçişleri eski Bakanı Muammer Güler, AB eski Bakanı Egemen Bağış, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan ve Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında cezai sorumluluğu gerektirdiği iddia edilen fiillerin soruşturularak gerçeklerin ortaya çıkarılması amacıyla Meclis soruşturması açılmasını istedi.

CHP de eski bakanlar Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar hakkında 4 ayrı soruşturma önergesi verdi.

-SORUŞTURMA ÖNERGELERİ TATİL SONRASI GÖRÜŞÜLECEK-

Meclis İçtüzüğüne göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen Meclis soruşturması önergesi gelen kâğıtlar listesine alındıktan sonra Genel Kurul'da okunur.

-BİR AY İÇİNDE GENEL KURULCA TESPİT EDİLECEK-

Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında yapılacak görüşmelerin günü, önergenin verilişinden itibaren bir ay içinde görüşülüp karara bağlanacak şekilde, bir özel gündem halinde Danışma Kurulu'nun teklifi üzerine Genel Kurulca tespit edilir. Hakkında soruşturma açılması istenen Başbakan veya bakanın konuşacağı bir görüşmeden sonra, Meclis soruşturması açılıp açılmaması hakkında Genel Kurulca gizli oyla karar verilir.

-MECLİS SORUŞTURMASI KOMİSYONUNUN KURULUŞU-

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, soruşturmanın yürütülmesi görevi, Anayasanın 100'üncü maddesi hükümlerine göre, Başkanlıkça Genel Kurulda yapılacak ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyona verilir.

Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununa göre hâkimlerin davaya bakmasına veya karara katılmasına engel oluşturacak durumlarda bulunan, Meclis soruşturması önergesini veren veya daha önce Türkiye Büyük Millet Meclisinde ya da dışında bu konudaki görüşünü açıklamış milletvekilleri, bu komisyona seçilemez.

Soruşturma komisyonu, raporunu Anayasanın 100'üncü maddesine göre kuruluşundan itibaren iki ay içinde verir.

-GİZLİ OYLA KARARA BAĞLANIYOR-

Görüşmeler tamamlandıktan sonra komisyon raporu Genel Kurulca gizli oyla karara bağlanır.

Komisyonun Yüce Divana sevk etmeme yönündeki raporlarının reddi, ancak, Yüce Divana sevke dair verilen ve sevk kararının hangi ceza hükmüne dayanacağını gösteren bir önergenin kabulüyle mümkün. Yüce Divana sevk kararı ancak üye tamsayısının salt çoğunluğu ile alınır. Türkiye Büyük Millet Meclisince Yüce Divana sevk kararı alınırsa dosya, en geç yedi gün içinde Başkanlıkça dizi pusulasına bağlanarak Anayasa Mahkemesi Başkanlığına gönderilir.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Meclis'in Tatil Sonrası İlk İşi 'Soruşturma' Olacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement