"Meclis kampüsü içinde araç kirliliğine son" - - Son Dakika
Politika

"Meclis kampüsü içinde araç kirliliğine son" -

Meclis kampüsü içinde araç kirliliğine son vermek amacıyla, 813 araçlık 4 katlı kapalı otopark yapıldı.

21.09.2014 11:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

COŞKUN ERGÜL - Meclis kampüsü içinde araç kirliliğine son vermek amacıyla, 813 araçlık 4 katlı kapalı otopark yapıldı. Kampüs içinde bundan sonra yol kenarlarına ve kaldırımlara araç park edilmeyecek.

TBMM Genel Sekreteri Dr. İrfan Neziroğlu, konuyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, Meclis kampüsü içinde otopark sorununun uzun süreden beri varolduğunu söyledi. Araçların kaldırımlara, yol kenarlarına, hatta zaman zaman yeşil alanların üzerlerine de park edildiğini belirten Neziroğlu, bu sorunu kalıcı bir şekilde çözmek için kapalı otopark yaptıklarını ve hizmete açtıklarını kaydetti.

Bu otoparkı personelin, milletvekillerinin ise Yeni Halkla İlişkiler Binası'ndaki otoparkı kullanacağını belirten Neziroğlu, kapalı otoparkı kullanamayacak olan LPG'li araçların ise yıkılan lojmanların yerine yapılan açık otopark ile kapalı otoparkın üst bölümündeki açık alana park edebileceğini söyledi.

Neziroğlu, bu kapalı otoparkla birlikte Meclis'in toplam 2 bin 500 araçlık otoparka sahip olduğunu belirterek, "Personele, araçlarını kampüste dışarı park etmek yerine, kapalı otoparka park etmelerine yönelik yazı yazdık. Bu haftadan itibaren de trafik polisleri, dışarıya park edilen araçlara yönelik sıkı bir denetim uygulamaya başladı, kaldırımlara ve yol kenarlarına araç park edilmesine izin vermeyecek. Ben bu konuda personelden gerekli hassasiyeti göstermelerini bekliyorum. Yeni Halkla İlişkiler Binası'nda çalışan personel, mümkünse aracını 5 metreye 10 metreye park etmek istiyor ama böyle bir imkanımız yok. Personel, artık aracını kapalı otoparka park edecek" dedi.

Bu uygulama ile Meclis'te araç kirliliğine son verdiklerini kaydeden Neziroğlu, TBMM Ana Bina etrafına da araç park edilmeyeceğini bildirdi.

- Kapalı otoparkta İznik çinisi süslemeler bulunuyor

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 2012 yılında projeleri hazırlanan kapalı otopark inşaatına 2013 yılı nisan ayında başlandı.

Kapalı otopark 4 kattan oluşuyor ve bu 4 kattan hariç otoparkın üst alanı (teras kat) açık otopark olarak kullanılacak. Üst alanı LPG'li araçlar, kapalı otoparkı ise dizel ve benzinli araçlar kullanacak. 22 bin metrekare kapalı alan, 5 bin 500 metrekare de açık alan olmak üzere toplam 27 bin 500 metrekare kullanım alanına sahip. Otopark kapasitesi, engelliler için ayrılan alanlar da dahil olmak üzere 813 araçlık. Teras kat, -1.kat ve -2. katta olmak üzere üç giriş ve çıkış kapısı bulunuyor. Kapalı otopark içerisinde, Meclis destek birimlerinin kullanacağı araç yıkama alanları, idari ofisler, şoförler odası, tamir ve bakım atölyesi ile depolar bulunuyor.

Yerleşke içerindeki yapılar dikkate alınarak projelendirilen otoparkın cephe kaplaması andezit olup, giriş cepheleri ile Güvenlik Caddesi cephesinde İznik çinisi süslemeler bulunuyor. Otoparkın orta bölümünde katlar arası bağlantıyı sağlayan merdiven, iki adet 8 kişilik asansör; kadın, erkek ve engelli tuvaletleri, yan bölümlerinde yangın merdivenleri var.

Otopark içerisinde; araçların park yerlerinde dolu-boş sistemini gösteren sensörler, araç yönlendirme sistemi, araç ve yaya sirkülasyonu esnasında harekete duyarlı elektrik sensörleri, egsoz gazlarının karbonmonoksit sensörleri ile kontrolü, taze hava ve kirli havanın tahliyesi için fanların kademeli olarak çalışmasını sağlayan otomasyon sistemi, yangın anında algılama ve yangın söndürme sistemi bulunuyor. Bu sistemlerin tamamı, otomasyona bağlı olarak bir merkezden kontrol ediliyor.

"Meclis kampüsü içinde araç kirliliğine son" -
Kaynak: AA

Son Dakika Politika 'Meclis kampüsü içinde araç kirliliğine son' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement