Meclis, Kaya Mezarlarını Koruyacak Karar Aldı - Son Dakika
Güncel

Meclis, Kaya Mezarlarını Koruyacak Karar Aldı

Meclis, Kaya Mezarlarını Koruyacak Karar Aldı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde günlük hayat içerisinde devam eden inşaat ve belediyecilik çalışmaları yüzünden tahrip olan kaya mezarlıkları bundan böyle koruma altına alınacak. Büyükşehir Belediye Meclisi dün bu yönde karar aldı.

22.09.2016 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa'da nereye kazma vurulsa altından adeta tarih fışkırıyor. Bazı yerler ise kazma vurmaya gerek kalmadan tarih kendiliğinden gün yüzüne çıkıyor. Sahipsiz bırakıldığında ise bu tarihi zenginlik defineciler tarafından yağmalanabiliyor. Viranşehir ilçesindeki kaya mezarları da bugüne kadar kendi kaderine terk edilen tarihi bir varlıklardandı. Viranşehir'de 1 ve 2'nci Derece Arkeolojik Sit Alanı kapsamında Eski Kale Köyü, Kırbalı Köyü ve Gözler (Tiftik) Köyü'nde kaya mezarları ve sarnıçlar bulunuyor. Bugüne kadar yağmalanıp, sahipsiz bırakıldı. Önceki gün toplanan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi önemli bir kararın altına imza attı. Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısının ikinci oturumunda Turizm ve Tanıtım Komisyonu'nun meclise sunduğu raporla konuyu gündeme getirdi. Koruma Kurulu daha önce yaptığı çalışmalarda kaya mezarlarının tahrip edildiğini saptamış, çalışmaları durdurmuş ve alanı koruma altına almıştı. Ancak inşaat ve belediyecilik çalışmaları devam ediyordu. Meclise sunulan önergede, mevcut alanın korunması ve tahribata yol açan inşaat ve belediyecilik çalışmalarının durdurulması istendi. Meclise sunulan önerge oy çokluğuyla kabul edildi.
Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısının ikinci oturumu yaptı. SGK İl binasında yapılan meclis toplantısına Hac vazifesinden yeni döndüğü ve izinli olduğu için katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin yerine Nihat Kılıç oturumu yönetti. Toplantının ikinci oturumunda önergeler meclise sunuldu ve yeterli oyları alan gündem olarak kabul edildi. Eylül ayı toplantısında ön plana çıkan gündem maddeleri ise, cadde isim değişikliği, Viranşehir'de bulunan yer altı zenginliklerin tahrip edilmesi, şehir merkezindeki hayvancılığın taşınması oldu.
15 TEMMUZ ŞEHİDİNİN İSMİ CADDEYE VERİLECEK
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) 15 Temmuzda yapmaya çalıştığı darbe esnasında hayatını kaybedenlerden birisi de Urfalı Mustafa Direkli'ydi. Direkli'nin ismi daha önceden FETÖ'ye ait olan ve altında bir yurt olan bir camiye verilmişti. Büyükşehir Belediyesi eylül ayı toplantısının ikinci oturumunda meclise sunulan raporlarında birinde cadde isim değişikliği de vardı. Sunulan raporda Karşıyaka Mahallesi'nde bulunan bir caddeye Mustafa Direkli adının verilmesi görüşüldü. Mecliste yer alan üyelerin oyuna sunulan rapor kabul gördü ve Mustafa Direkli'nin adı Karşıyaka Mahallesi'nde bir caddeye verilmesi kararlaştırıldı.

VİRANŞEHİR'DEKİ YERALTI ZENGİNLİKLERİ TAHRİP EDİLMEYECEK
Viranşehir'de birçok yer altı zenginliği ve kaya mezarı bulunuyor. Ancak bilinçsiz yapılan kazılar ve çalışmalar neticesinde kaya mezarları tahrip edildi. Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı toplantısının ikinci oturumunda Turizm ve Tanıtım Komisyonu'nun meclise sunduğu raporla konuyu gündeme getirdi. Koruma Kurulu daha önce yaptığı çalışmalarda kaya mezarlarının tahrip edildiğini saptamış, çalışmaları durdurmuş ve alanı koruma altına almıştı. Meclise sunulan önergede de mevcut alanın korunması ve tahribata yol açan belediyecilik çalışmalarının durdurulması istendi. Meclise sunulan önerge oy çokluğuyla kabul edildi.

HAYVANCILIK ŞEHİR DIŞINA TAŞINACAK
Kurban Bayramı'nda mezat uzak kalınca hayvanlar şehrin her tarafına yayılmıştı. Semt pazarları ve mahalle aralarında bayram boyunca kurbanlık alım satımı yapılmış, adeta mahalleler pislik yuvası haline gelmişti. Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu meclise sunduğu önergede konuyu meclise taşıdı. Komisyon meclise sunduğu önergede şehir merkezinde yapılan hayvancılığın tamamen şehir dışına taşınmasını istedi. Gıda, tarım ve Hayvancılık Komisyonu'nun meclise sunduğu önerge oy çokluğu ile kabul edildi. Bundan böyle mahalle aralarında ve şehir içinde hayvancılık yapılmayacak, hayvancılık tamamıyla şehir dışına taşınacak.

DİĞER KONULAR…
Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısının ikinci oturumunda, okuma evleri ve bilgi salonları, Dal-Geç'lerin durumu, açıkta satılan gıdaların denetimimin sağlanması, kurban kesim yerlerinin düzenlenmesi gibi konular hakkında da önergeler sunuldu ve sunulan önergeler oy çokluğuyla kabul edildi. (Kaynak: Gazete İpekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Meclis, Kaya Mezarlarını Koruyacak Karar Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement