Meclis Komisyonu Tuğgeneral Ertürk'ü 9 Yıl Önce Sorumlu Tutmuş - Son Dakika
Güncel

Meclis Komisyonu Tuğgeneral Ertürk'ü 9 Yıl Önce Sorumlu Tutmuş

Meclis Komisyonu Tuğgeneral Ertürk\'ü 9 Yıl Önce Sorumlu Tutmuş

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 1993 yılında gözaltında kaybolan 11 köylünün öldürülmesinden sorumlu olduğu iddiasıyla, hakkında 11 kez ömürboyu ve 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan dönemin Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı...

27.10.2013 13:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Kulp İlçesi'nde 1993 yılında gözaltında kaybolan 11 köylünün öldürülmesinden sorumlu olduğu iddiasıyla, hakkında 11 kez ömürboyu ve 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan dönemin Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu tarafından da bu olaydan sorumlu tutulduğu ortaya çıktı.

Olayı 2004 yılında araştıran TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, olayın General Yavuz Ertürk komutasındaki operasyon sırasında gerçekleştiğinin anlaşıldığını belirtmişti. Hem TBMM Komisyonu'na, hem de o dönemde yürütülen soruşturmada savcıya ifade veren emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk'ün, 11 kişinin kaybolduğu Alaca Köyü'nde operasyon yapılmadığını, kaybolanları tanımadığını ve olayın hayal ürünü olduğunu söylediği saptandı.

'KAYIP KİŞİLERİN PKK İLE İLGİLERİ TESPİT EDİLEMEDİ'

Dönemin Komisyon üyeleri Cavit Torun, Mesut Değer ve Hakan Taşçı, Diyarbakır ve Kulp İlçesi'nde incelemelerde bulunmuş ve olayla ilgili rapor hazırlamıştı. Raporda, gözaltına alındıktan sonra kaybolan kişilerin, PKK ile resmi ve özel anlamda herhangi bir ilgileri bulunduğunun tespit edilemediği belirtilerek şöyle denilmişti:

"Gözaltında kaybolan kişilerin çoğunun yaşlı, evli ve çok çocuk sahibi olmaları dikkate alındığında örgütsel irtibatlarının söz konusu olmadığı, resmi kayıtlarda da böyle bir irtibata rastlanmadığı ve hatta böyle bir iddianın olmadığı ortaya çıkmıştır. Kulp İlçesi Alaca Köyü Kepir bölgesinde hadisenin cereyan ettiği, kaybolanların yakınlarının ve tanıkların beyanları ile ortaya çıkmış, toplu mezarın da aynı yerde bulunmasının, bu iddiaları doğrulayıcı nitelikte bulunduğuna heyetimizce kanaat getirilmiştir. Delillerin toplanması sırasında Kulp Cumhuriyet Savcılığı'nın yeterli özeni göstermediği, olaydan haberdar olduktan sonra olay mahalline gitmediği, olay mahallinde maktullere ait kemik ve diğer eşyaların köylüler tarafından toplanarak getirilmesini istediği, köylülerce bu delillerin çuvallara konularak getirilmesinden sonra ulusal basın eşliğinde olay mahalline gittiği anlaşılmıştır. İnceleme imkanı bulduğumuz Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı'ndaki dosya, mağdur yakınlarının Avrupa Komisyonu'na ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne yaptıkları başvurular sonucunda verilen karardaki belirlemeler, olayın Bolu'dan gelen General Yavuz Ertürk komutasındaki Bolu Komando Dağ Taburu'nun operasyonu sırasında gerçekleştiği anlaşılmıştır."

GENERAL ERTÜRK: OLAY HAYAL ÜRÜNÜDÜR

Suçlanan dönemin Bolu 2'nci Komando Tugay Komutanı emekli Tuğgeneral Yavuz Ertürk, hem TBMM komisyonu, hem de soruşturma yürüten Kulp Cumhuriyet Savcılığına o dönemde verdiği ifadelerde olayın hayal ürünü olduğunu söylemişti. Ertürk ifadesinde, olay tarihinde Muş ilinde 2'nci Komando Tugay Komutanı olarak görevli olduğunu, Komando Tugayının belirtilen tarihlerde Şenyayla bölgesinde operasyon yaptığını, operasyon görevini Jandarma Asayiş Komutanlığı'nın verdiğini, Alaca köyünde operasyon yapılmadığını, kaybolanları tanımadığını ve olayın halay ürünü olduğunu söyledi.

ARŞİV KAYITLARI BULUNAMADI

Kayıp 11 köylü ile ilgili hazırladığı soruşturmada görevsizlik kararı vererek dosyayı 2006 yılında 7'nci Kolordu Komutanlığı Askeri savcılığına gönderen Kulp Cumhuriyet savcılığının görevsizlik kararında ilginç detayların yer aldığı ortaya çıktı. Sivil savcılığın görevsizlik kararında, Bolu 2'nci Komando Tugayı'ndan olayla ilgili bilgi ve belge istendiği, buna karşılık gelen cevapta, Bolu- Düzce depreminde Tugay arşivinin bulunduğu binanın sular altında kalması nedeniyle bilgiye ve belgelere ulaşılamadığının belirtildiği ifade edildi. Yine Van Jandarma Asayiş Komutanlığı'ndan 2000 yılında gelen yazıda, 1993 yılının Ekim ayında Kulp ilçesi Alaca köyünde geniş bir alanı kapsayan operasyon yapıldığının belirtildiği görevsizlik kararında, 2005 yılında yine Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığından gelen başka bir yazıda ise, söz konusu bölgede ve tarihte operasyon yapıldığına dair arşiv kayıtlarında her hangi bir belgenin bulunmadığı belirtildi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Meclis Komisyonu Tuğgeneral Ertürk'ü 9 Yıl Önce Sorumlu Tutmuş - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi
    14:48 Nesli Tehlike Altındaki Dağ Keçileri Çemişgezek İlçe Merkezine İndi

    Dünya Doğa Koruma Birliği'nin yayımladığı 'Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi'nde yer alan dağ keçileri, Çemişgezek ilçe merkezine sürü halinde indi. Keçiler, caddede dolaşarak parkta otlandı ve insanlardan korkmadı. Vatandaşlar, keçileri cep telefonu kameralarıyla kayıt altına aldı.

  • Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu
    14:48 Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, Emre ve Sülübey Mahalleleri mitinginde vatandaşlarla buluştu. Başdeğirmen, yeni dönemde yapacağı projelerden bahsederek Engelsiz Gençlik ve Yaşam Merkezi'nin inşaatının 8 ay sonra biteceğini söyledi.

  • A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu
    14:47 A Milli Kadın Futbol Takımı'nın 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup Aday Kadrosu Belli Oldu

    A Milli Kadın Futbol Takımı, 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri B Ligi 1. Grup'ta İsviçre ve Macaristan ile yapacağı maçların aday kadrosunu açıkladı. İlk maçlarını 5 Nisan'da İsviçre ile deplasmanda oynayacak olan milli takım, ikinci maçını ise 9 Nisan'da Macaristan ile Pendik Stadı'nda oynayacak. Teknik direktör Necla Güngör Kıragası tarafından belirlenen aday kadroda birçok futbolcu yer alıyor.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde durdurulan otomobilde ruhsatsız silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı
    14:47 Adıyaman'ın Besni ilçesinde durdurulan otomobilde ruhsatsız silah ele geçirildi, 2 kişi gözaltına alındı

    Besni İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Dumlupınar Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde durdurdukları otomobilde yapılan aramada, bir adet ruhsatsız tabanca ile 8 adet fişek buldu. Otomobilde bulunan C.T. ve T.A. gözaltına alındı. C.T'ye yapılan alkol testinde alkollü olduğu tespit edildi ve sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu.

  • İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı
    14:46 İHH Kilis Şubesi Ramazan Dolayısıyla 200 Aileye Gıda Kolisi Dağıttı

    İHH İnsani Yardım Vakfı Kilis Şubesi, ramazan dolayısıyla ihtiyaç sahibi 200 aileye gıda kolisi dağıttı. İHH yetkilileri tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri aileler, İHH sosyal hizmet merkezine gelerek kolileri teslim aldı. Yardımların ramazan boyunca süreceğini vurgulayan İHH Kilis Şubesi Lojistik Merkezi Sorumlusu Mehmet Katı, dezavantajlı ailelere öncelik vererek desteklerinin devam edeceğini belirtti.

  • Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı
    14:45 Kütahya Şehir Hastanesi'nde Hasta Kabulüne Başlandı

    Yapımı tamamlanan Kütahya Şehir Hastanesi'nde hasta kabulüne başlandı. Polikliniklere başvuran hastalar muayene edildi ve görevliler hastaların yeni hastanede işlemlerini zorlanmadan yapmalarına yardımcı oldu. Vali Musa Işın ve protokol üyeleri hastaneye gelerek incelemelerde bulundu. Hastanenin resmi açılışının Cumhurbaşkanı tarafından yapılacağı belirtildi. Hastane, 180 bin metrekare kapalı alana sahip olup 610 yatak kapasitesine sahiptir. İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Ünkoç, hastanenin iki ayrı yerleşkeden oluştuğunu ve toplamda 122 poliklinik bulunduğunu açıkladı. Başhekim Hasan Emre Aydın ise hastanede 50'nin üzerinde poliklinikte hekimlerin çalışmalarına devam ettiğini belirtti.

  • Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı
    14:44 Kayseri'de Trafik Denetimlerinde Yüksek Ses ve Abartı Egzoz Kullananlara Cezalar Yağdı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından yapılan trafik denetimlerinde, 18 bin 898 araç denetlenirken; yüksek sesle müzik dinleyen ve abart egzoz kullanan araç sürücülerine ceza yağdı. Denetimlerde 18 araca abartı egzoz araç kullanmak, 9 araca yüksek sesle müzik dinlemek, 124 sürücüye sürücü belgesiz ve geçersiz araç kullanmak, 7 sürücüye alkollü araç kullanmak, 3 araca yönetmeliğe aykırı ışık kullanmak ve 3 sürücüye drift yapmak maddelerinden işlem yapıldı. Denetimlerin süreceği belirtildi.

  • Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti
    14:44 Ölü yunuslar kıyıya vuruyor, sebebi şok etti

    Kocaeli'nin farklı bölgelerinde ölü olarak kıyaya vuran yunuslarla ilgili Kocaeli Veterinerler Hekimler Odası Başkanı Mehmet Bostancı, 'Üzülerek yunuslara kurşun sıkıldığını görüyorum' dedi. Yunusların kıyıya vurmasının sebepleri ve müdahale yöntemleri hakkında bilgi verildi.

  • Karaman'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı
    14:43 Karaman'da seçim güvenliği toplantısı yapıldı

    Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim başkanlığında yapılan seçim güvenliği toplantısında, seçimlerinin Karaman'da huzur ve güven içinde geçmesi amacıyla alınan ve alınacak tedbirler görüşülerek değerlendirildi.


Advertisement