Tezkere Görüşmelerine Bahçekapılı'nın Dil Sürçmesi Damga Vurdu - Son Dakika
Güncel

Tezkere Görüşmelerine Bahçekapılı'nın Dil Sürçmesi Damga Vurdu

Tezkere Görüşmelerine Bahçekapılı\'nın Dil Sürçmesi Damga Vurdu

Meclis'teki tezkere görüşmelerine, Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın yaptığı dil sürçmesi damga vurdu.

02.10.2014 17:17  Güncelleme: 10:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye ve Irak tezkeresinin görüşüleceği Meclis Genel Kurulu başladı. AK Parti ve MHP'nin 'evet' oyu kullanacağı, CHP ve HDP'nin 'hayır' oyu kullanacağı oturumu TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. Tezkereyle ilgili kısa bir açıklama yapan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz "Tezkereden sonra hemen adım beklemeyin" dedi.

BAHÇEKAPILI'NIN DİL SÜRÇMESİ GÖRÜŞMELERE DAMGA VURDU

Gündem dışı konuşmaların ardından Suriye ve Irak'taki tehdit ve riskler nedeniyle yurt dışına asker gönderilmesine izin verilmesine dair Başbakanlık Tezkere okundu.

Bu sırada HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani ayağa kalkarak, tezkerenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve geri çekilmesini istedi. Bunun Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Tezkere Meclis Başkanlığı'na geldi, gelen kağıtlarda yayınlandı, işleme alındı ve sunuşlarda yer aldı. Biraz sonra görüşmeye geçeceğiz, oylanacak ve Genel Kurulca kabul edilecek. Divan olarak böyle bir yetkim yok. Talebinize olumlu yanıt verme yetkim yok" dedi.

VEKİLLERDEN TEPKİ

Bu sözlere bazı milletvekilleri 'Kabul edileceğini nereden biliyorsunuz' diye tepki gösterdi.

BAHÇEKAPILI : DİL SÜRÇMESİ OLDU, ÖZÜR DİLERİM

Bunun üzerine Bahçekapılı, "Kabul edilecek veya edilmeyecek. Dil sürçmesi oldu, özür dilerim. Ne Meclis Başkanlığı'nın ne de benim böyle bir yetkim yok" karşılığını verdi.

HÜKÜMET ADINA İLK KONUŞMA YILMAZ'DAN

Meclis Genel Kurulu'ndaki tezkere görüşmelerinde ilk konuşmayı hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz yaptı. Yılmaz, Meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada "Terör tüm milletimizin ortak sorunudur. Hedefimiz, tezkereye ihtiyaç duyulmayacak bir huzur ortamı. Irak’ta yaşanan olaylar, Suriye’de olduğu gibi sığınmacı hareketlerine neden oldu. Uluslararası toplum kararlı adım atmadığı süreci bölge çatışmanın içine sürüklenecektir. Türkiye, IŞİD’in mağdur ettiği herkese ayrım gözetmeksizin yardım etmektedir" ifadelerini kullandı.

HALAÇOĞLU'NDAN TEPKİ

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise, Türkiye’de önce ulusal güvenliğin sağlanması gerektiğini söyledi. MHP’li Halaçoğlu, "PKK terör örgütü diye tezkereye yazarken bunu burada yazarken bir yandan da PKK ile masaya oturuyorsunuz. IŞİD'in terör örgütü olduğunu Cumhurbaşkanı ABD'ye gittikten sonra söylemeye başladınız. Kobani’ye gösterdiğiniz tepkiyi neden Türkmenlere göstermediniz?" diye tepki gösterdi.

"TEZKERENİN HEDEFİ IŞİD DEĞİL ESAD"

Ana muhalefet partisi CHP Grup Başkanvekili Âkif Hamzaçebi ise, "Şam yönetiminin uzaklaştırılması bizim öncelikli hedefimizdir doğrultusunda hazırlanmış bu tezkere IŞİD ile mücadeleyi değil Türkiye'nin emperyal işgalci politikası olacağını bize anlatmaktadır. Türkiye'nin vermiş olduğu silahlar IŞİD'in eline geçmiştir, hükümet şimdi IŞİD'den şikayet ediyor görünüyor" diye konuştu.

Hamzaçebi’nin sözleri üzerine AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş konuştu ve Hamzaçebi’ye, "Hamzaçebi bu konuşmayı Suriye parlamentosunda yapsaydı daha çok alkış alırdı. Esad rejimini savunan bir parlamenter durumuna düştünüz. Rejimle ilgili eleştirileri dile getirmeniz gerekirken Esad'ın yaptığı cinayetleri göz ardı ederek Esad’ı koruma noktasına geldiniz" dedi.

TEZKERENİN İÇERİĞİ

Başbakanlık tezkeresi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara yönelik olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasını içeriyor.

CHP VE HDP 'HAYIR' MHP 'EVET' DİYECEK

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Kesinlikle askerin, yabancı bir ülkenin topraklarına girmesini istemiyoruz. Ortadoğu'yu bataklık olarak tanımlıyoruz. Şimdi bataklık olarak tanımladığımız bir bölgeye Türk askerini sokmanın hiçbir mantığı yok" dedi, CHP tezkere için "hayır" oyu kullanacak.

HDP de "hayır" diyeceğini açıkladı. Selahattin Demirtaş '"tezkereye ilkesel olarak karşı olduklarını" söyledi. MHP de hükümetin Suriye ve Irak politikasını eleştirse de "evet" oyu kullanacak.

Başbakan Davutoğlu ise Meclis açılış resepsiyonunda, bugünkü tezkere görüşmelerinin CHP ve HDP için sınav olacağını söyledi, "Kim IŞİD'in yanında, kim değil göreceğiz" dedi.

50 VEKİL OYLAMAYA KATILAMADI

CHP ve HDP'nin karşı olduklarını açıkladıkları tezkereye, AK Partililerin yanı sıra MHP'liler de destek veriyor. Meclis'te AK Parti 312, CHP 130, MHP 52, HDP 27, Bağımsız 14, DBP 1 sandalye ile temsil ediliyor. Hac nedeniyle çoğunluğu AK Parti'den olmak üzere 50 dolayında vekil bugünkü tezkere oylamasına katılamıyor.

SALT ÇOĞUNLUK YETERLİ OLACAK

Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerin açık ya da kapalı olup olmayacağı henüz netleşmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş görüşmelerin "büyük ihtimalle" açık yapılacağını söyledi.

Tezkerenin kabul edilmesi için görüşmelere katılan milletvekillerinin yarıdan bir fazlasının evet oyu vermesi yeterli olacak. Tezkereye hayır diyeceğini açıklayan CHP ve HDP'nin toplam milletvekili sayısı 157. AK Parti'nin 312, MHP'nin 52 milletvekili bulunuyor. Meclis'te 14 milletvekili de bağımsız.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tezkere Görüşmelerine Bahçekapılı'nın Dil Sürçmesi Damga Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • harfiharfine: Harfi harfine tarih yazılıyor. . 1 2 Yanıtla
  • harfiharfine: Allah bizi emperyalizmin yolundan korusun, allah kendi yolundan ayırmasın. 2 0 Yanıtla

Advertisement