Meclis'te "Torba" Mesaisine Devam Edilecek - Son Dakika
Güncel

Meclis'te "Torba" Mesaisine Devam Edilecek

Meclis bu hafta da "Torba" mesaisine devam edecek.

20.07.2014 08:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Meclis bu hafta da "Torba" mesaisine devam edecek. Sahura kadar çalışacak olan Meclis Genel Kurulu'nda Torba Tasarı olarak adlandırılan İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı görüşülecek. Tasarının görüşmeleri 25 Temmuz'a kadar bitmezse Meclis bayramdan sonra da "Torba" mesaisi yapacak.

Meclis Genel Kurulu'nda bu hafta Torba Tasarının görüşmelerine devam edilecek. Temel kanun olarak 6 bölüm halinde görüşülen tasarı 148 maddeden oluşuyor.

Tasarı yaklaşık 70 kanunda değişiklik öngören düzenlemeleri içeriyor.

-YERALTI İŞLERİNDE ÇALIŞAN İŞÇİLERDE KIDEM ŞARTI ARANMAYACAK-

Tasarının getirdiği bazı düzenlemeler şöyle:

Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak.

Yeraltı maden işlerinde çalışan işçiler için yer altındaki çalışma süresi; haftada en çok otuz altı saat olacak günlük altı saatten fazla olmayacak.

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak.

Alt işverenlerinin değişip değişmediğine bakılmaksızın aralıksız olarak aynı kamu kurum ve kuruluşlarına ait işyerlerinde çalışmış olanların bu şekilde çalışmış oldukları sürelere ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit olunacak.

Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanlar sigortalı yapılacak.

Kadın sigortalılar açısından borçlanabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e, borçlanma süresi de dört yıldan altı yıla çıkarılıyor. Doğum borçlanma hakkı SSK'lı kadınların yanında BAĞ-KUR'lu kadınlara ve memuriyete başladıktan sonra doğum nedeniyle ayrılıp bir daha memuriyete dönmeyen kadınlara da veriliyor.

-SGK'NIN KARŞILADIĞI TÜP BEBEK DENEME SAYISI 2'DEN 3'E ÇIKARILIYOR-

Çocuk sahibi olamayan sigortalılar için SGK'nın karşıladığı tüp bebek deneme sayısı 2'den 3'e çıkarılıyor.

Türk vatandaşlığından izinle çıkan gurbetçilere yurt dışında Türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri borçlanma hakkı veriliyor.

Gurbetçilerin sözleşmeli ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarihi Türkiye'deki işe giriş tarihi olarak kabul ediliyor ve bunların daha erken emekli olmaları öngörülüyor.

Gelir testine girmediği için haklarında prim borcu çıkarılan 5 milyon 300 bin vatandaşa gelir testine girmeleri için altı aylık süre verilecek.

Disiplin affından yararlanarak memuriyete geri dönenlere verilen borçlanma imkânının başvuru süresi uzatılacak.

Yersiz olarak ödendiği tespit edilen 65 yaş aylığı ve engelli aylıklarının geri alınmayarak terkin edilmesi düzenlemesi getiriliyor.

Esnaf ve sanatkârların odalara olan aidat borçlarının ve odaların birlik ve federasyonlara, birlik federasyonlarının da konfederasyonlara olan katılım payı borçlarının faizleri silinecek, anaparanın ise TEFE-ÜFE ile güncellenecek.

-35 BİN ÖĞRETMEN KADROSU İHDAS EDİLECEK-

Artvin-Yusufeli ve Denizli- Acıpayam ilçeleriyle ilgili iskân ve hak sahipliği konusunda Bakanlar Kuruluna yetki verilecek.

35 bin öğretmen kadrosu ihdas edilecek.

Tüm illerde bucaklar kaldırılacak.

Borç asılları 100 TL'yi aşmayan alacakların tahsilinden vazgeçilecek.

Yasak yerlerde tütün ürünü tüketenler hariç ilgilisine tebliğ edilmemiş olan 120 Türk Lirasının altında olan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek.

Adaylık süresi içinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanların disiplin amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile ilişikleri kesilecek.

Devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasının üzerinden beş yıl geçmiş olan özelleştirmeler hakkında verilmiş olan yargı kararları ile ilgili olarak sözleşmelerinde belirtilen haller dışında bu kuruluşların geri alınması yönünde

herhangi bir işlem tesis edilmeyecek.

-LİDERLERİN "KÖŞK" DÜELLOSU-

Meclis'te Salı günü cumhurbaşkanı adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan partisinin grup toplantısında konuşacak. Partisinin grup toplantısında konuşacak olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da gündemdeki konuları değerlendirecek.

-YENİ BİR ÜNİVERSİTE GELİYOR-

Milli Eğitim, Kültür,Gençlik ve Spor Komisyonu'nda pazartesi günü Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Teklif Kocaeli'nde Gebze Teknik Üniversitesi adıyla yeni bir üniversite kurulmasını öngörüyor.

-KOMİSYON SOMA HOLDİNG YÖNETİM KURULU BAŞKANI ALP GÜRKAN'I DİNLEYECEK-

Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu 23 Temmuz Çarşamba günü Manisa-Soma maden kazası ile ilgili olarak; Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ile Soma Kömür AŞ'nin önceki Müessese Müdürü Süleyman Sarı'yı dinleyecek.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Meclis'te 'Torba' Mesaisine Devam Edilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • fatih melikoğlu: 25 temmuza kadar vergi affı yasasını lütfen çıkarın çok ama çok zor durumdayız esnaflar olarak 0 0 Yanıtla

Advertisement