Meclis'teki Yüce Divan Oylaması - Son Dakika
Politika

Meclis'teki Yüce Divan Oylaması

CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi "Sonuçları itibariyle, Meclis'ten, Sayın Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar çıkmış değildir." dedi.

21.01.2015 13:08  Güncelleme: 13:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, dün Meclis'teki Yüce Divan oylamasına ilişkin, "Sonuçları itibariyle, dün gece Meclis'ten, Sayın Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar çıkmış değildir. Yapılan oylama usulsüzdür. Anayasa'da öngörülen salt çoğunluktan 4 adet eksik oy vardır" dedi.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, dört eski Bakanla ilgili Yüce Divan oylamasında parlamentonun kötü bir sınav verdiğini, yolsuzluk iddialarının üzerinin örtülmesinin tercih edildiğini savundu.

AK Parti'nin çoğunluk oylarıyla söz konusu Bakanlara Yüce Divan yolunun kapatıldığını belirten Hamzaçebi, "Yapılan tam anlamıyla bir aklama değil saklama operasyonudur. TBMM, dün yapılan oylama sonuçlarıyla Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin istediği yeni Türkiye'nin tanımını, AKP'nin çoğunluk oylarıyla net bir şekilde ortaya koymuştur. Bu ikilinin istediği yeni Türkiye, yolsuzlukla lekelenmiş, kirli ellerin yönettiği, uluslararası alanda itibarı kalmamış olan bir Türkiye'dir. AKP'yi yönetenlerin Allah korkusu değil, adalet korkusunun olduğu ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

AK Parti'nin 13 yıl önce "adalet devleti kuracağız" diye yola çıktığını belirten Hamzaçebi, ancak 13 yılın sonunda adaletin değil, yolsuzluk yönetiminin kurulduğunu iddia etti. Hamzaçebi yolsuzluk, yoksulluk ve yasakları kaldırma iddiasıyla yola çıkanların, bugün yolsuzluğun içine gömüldüklerini ileri sürdü.

-"Aslında dün Türkiye'nin önünde tarihi bir fırsat vardı"

Dün yapılan oylamada demokrasi açısından da kötü bir sınav verildiğini savunan Hamzaçebi, şunları söyledi:

"Bu sınav, AKP'nin çoğunluk oylarıyla ortaya çıkmıştır. 17-25 Aralık operasyonları, bu operasyonlar sonucunda ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları, Türkiye'yi derinden sarsmıştır. Türkiye'nin bu yolsuzluk iddialarıyla yaşaması, yoluna devam etmesi mümkün değildir. Bu iddiaların mutlaka ve mutlaka, yargıda yapılacak yargılama sonucunda açıklığa kavuşturulması gerekirdi. AKP çoğunluk oyları bu yolu kapatmıştır.

İçinde bulunduğumuz durum, mevcut sistemin yolsuzluğa dayalı bir sistem olduğunu bütün çıplaklığıyla gözler önüne sermiştir. Aslında dün Türkiye'nin önünde tarihi bir fırsat vardı. Yüce Divan yolunu açmak suretiyle yeni bir hükümetle Türkiye yolsuzlukla mücadele yolunu açabilirdi. Türkiye dün gece yolsuzlukla mücadele konusunda ciddi bir kararlılık ortaya koyabilirdi. Ancak Erdoğan-Davutoğlu ikilisi, Türkiye'nin önünden bu fırsatı çekip almıştır.

Bu aslında buz dağının görünen yüzüdür. Görünmeyen, suyun altında kalan, bilinmeyen ama tarif edebileceğimiz devasa bir yolsuzluk vardır Türkiye'de. Türkiye ya bu yolsuzlukları aydınlatacaktır ya yeni bir sayfa açılacaktır ya da Türkiye bu yolsuzlukların üstünü kapatan bir ülke olarak uluslararası alanda, içeride itibarı kalmayan bir ülke olacaktır."

-"Bir yönüyle demokrasi açısından umut verici"

Hamzaçebi, dün yapılan oylamanın bir yönüyle demokrasi açısından umut verici olarak nitelendirilebileceğini belirterek, "AKP'nin çoğunluk oylarına katılmayan, parti hiyerarşisinin aldığı kararlara uymayan bir grup AKP'li milletvekili ortaya çıkmıştır. Bu sayı 50'nin üzerindedir" dedi

Akif Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Bu, demokrasimiz açısından umut verici bir gelişmedir. Dün gece AKP grubu bir yandan çoğunluk oylarıyla yolsuzluğa geçit verirken, öte taraftan, mevcut oy toplamını dikkate alıp değerlendirdiğimizde, kendi hükümetine 50 civarındaki milletvekiliyle güvenoyu vermemiştir. AKP Hükümeti, dün gece yolsuzluk konusunda TBMM'den, kendi grubundan güvenoyu alamamıştır.

Dünkü oylamanın ilginç sonuçları var. Oturumu yöneten Meclis Başkanvekili, dört eski Bakanla ilgili olarak Yüce Divan'a sevk yönünde verilen önergelerin kabul edilmediğini ve Meclis Soruşturma Komisyonu'nun düzenlemiş olduğu aklama raporunun kabul edildiğini ifade etti.

Dün gece reddedilenler, Yüce Divan'a sevk önergeleridir. Meclis Soruşturma Komisyonu raporu dün gece reddedilmemiştir. İçtüzük böyle bir düzenlemeyi içermemektedir. Oylama sonuçları da 276 oyu bulamamış olması nedeniyle, Meclis Soruşturma Komisyonu raporunun reddedilmediği yönündedir."

-"Salt çoğunluktan 4 adet eksik oy vardır"

Hamzaçebi, eski AB Bakanı Egemen Bağış ile ilgili yapılan oylamanın usulsüz olduğunu iddia ederek, "Sonuçları itibariyle, dün gece Meclis'ten, Sayın Egemen Bağış'ın Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar çıkmış değildir" diye konuştu.

Anayasa'ya göre, TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak oylamalarda, kararın, oylamaya katılanların salt çoğunluğu ile alınabileceğini anlatan Hamzaçebi, şöyle devam etti:

"Sayın Bağış ile ilgili oylamaya 517 milletvekili katılmıştır. Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde kullanılan oy sayısı 255'tir. Anayasa'nın 96. maddesine göre, Yüce Divan'a sevk edilmemesi yönünde bir karar alınabilmiş olması için 517 milletvekilinin en az 259'unun Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde, yani ret oyu kullanmış olması gerekirdi. Yani Anayasa'da öngörülen salt çoğunluktan 4 adet eksik oy vardır. Dolayısıyla Sayın Egemen Bağış ile ilgili olarak dün gece Yüce Divan'a sevk edilmeme yönünde bir karar alınmış değildir. Usulsüz bir oylama yapılmıştır."

-"Oylama yenilenmeli"

Akif Hamzaçebi, AK Parti iktidarı döneminde yolsuzluğun, yoksulluğun ve yasakların bütün hızıyla devam ettiğini ileri sürdü.

Hamzaçebi, 17 Aralık'tan bu yana hükümetin çıkardığı yasaların "yasakçı yasalar" olduğunu iddia ederek, "Bir yandan Meclis'te yolsuzlukla ilgili oylamalar yapılırken, öte taraftan komisyonlarda üç yasakçı yasayı görüşüyoruz. Birisi internete erişim yasağı. Diğeri iç güvenlik paketi. Mülki amirlere tutuklama yetkisi gibi hiçbir hukuk devletinde olmayacak bir yetkiyi bu yasa tasarısı veriyor. Üçüncü düzenleme, kişisel verilerin korunması adı altında, gerçekte kişisel verilere yürütme organının müdahalesi yolunu açan bir yasa" diye konuştu.

Hamzaçebi, bütün bunların amacının, Erdoğan-Davutoğlu ikilisinin iktidarını ebedi kılmak olduğunu iddia etti.

Umutsuzluğa gerek olmadığını ifade eden Hamzaçebi, "Dün parlamentodaki oylama sonucu, toplam oy dağılımı itibariyle yolsuzluğa güvenoyu vermeme yönündedir. Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, bir yandan çoğunluk oylarıyla yolsuzlukların üstünü örterken, öte taraftan bir grup AKP'li milletvekilinin de katılımı ile hükümete güvenoyunu vermemiştir. Sayın Erdoğan Bayraktar hariç, diğer üç Bakanla ilgili oylamada AKP Grubu 276 oyla Bakanlarının arkasında durmamıştır. Bu, yolsuzluğun olduğunun kabulüdür" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Egemen Bağış ile ilgili oylamanın Anayasa'ya aykırı bir şekilde yapıldığını, oylamanın yenilenmesi gerektiğini savundu. Hamzaçebi, "Şu anda Yüce Divan'e sevk etme ya da etmeme yönünde bir karar yoktur. Sevk edilmesi kararı da yoktur, sevk edilmemesi kararı da yoktur" dedi. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Meclis'teki Yüce Divan Oylaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya
    23:42 DEM Parti'den İçişleri Bakanı Yerlikaya'ya "müfettiş" yanıtı: Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamayın

    Yerel seçimlerin ardından Diyarbakır Belediye Meclisi salonundan Türk bayrağının kaldırılması ve Mardin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin açılışında 'İstiklal Marşı'nın okutulmadığına' ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya mülkiye müfettişlerini görevlendirdi. DEM Parti'den ise konuya ilişkin yanıt geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan "Kamu kaynaklarını beyhude çabalar için harcamamanızı öneriyoruz" ifadelerini kullandı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi
    22:54 CHP'li Meclis Üyesi İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'na Cemil Bayık Dedi

    Aliağa Belediyesi CHP'li Grup Sözcüsü İbrahim Doğangül, meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı'nın ismine 'Cemil Bayık' dedi ve Gemi Söküm sektörüne 'uyuşturucu trafiğinin durağı' iddiasında bulundu.

  • Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı
    22:39 Trump'ın yargılandığı mahkemenin önünde bir kişi kendini yaktı

    Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın yargılandığı 'sus payı' davasında 12 jüri üyesinin belirlenmesinden dakikalar sonra mahkeme binasının önünde gelen bir kişi kendini ateşe verdi. Olay sonrası şahıs hastaneye kaldırıldı ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement