"Uluslararası Gazetecilere İhtiyacımız Var" - Son Dakika
Güncel

"Uluslararası Gazetecilere İhtiyacımız Var"

"Uluslararası Gazetecilere İhtiyacımız Var"

AA Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk, "Uluslararası gazetecilere ihtiyacımız var." dedi.

20.11.2014 00:22  Güncelleme: 00:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu Ajansı (AA) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Türkiye'nin uluslararası gazetecilere ihtiyacı olduğunu belirterek, "Şu an Ortadoğu'da Türkiye karşıtlığı bir kampanya var, buna cevap verecek enstrümanlarımız yok. Buna karşı koyacak, bununla mücadele edecek ekibin de yabancı dili yok. Haber Akademisi'nde yeni nesil gazeteciler yetiştiriyoruz. Bunlar, fotoğraf çekerler, kamera kullanırlar, yabancı dili vardır, sosyal medyaya girerler. Bunu yapamazsa bizde çalışamazlar" dedi.

Öztürk, Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA) tarafından "Çarşamba Kahvesi" etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Medeniyet Coğrafyamızda İletişim" konulu söyleşiye katıldı.

AA'nın 94 yıllık tarihini anlatan videonun gösterilmesiyle başlayan etkinlikte konuşan Öztürk, AA'nın, 6 Nisan 1920'de milli mücadelenin sesini dünyaya duyurmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı.

Kemal Öztürk, AA'nın ilk kurulduğu yıllarda Osmanlıca, Fransızca ve İngilizce yayın yaptığını belirterek, savaş kazanıldıktan ve cumhuriyet kurulduktan sonra ajansın gerilediğini anlattı.

AA'nın rakipleri Rueters, AP ve AFP gibi ajansların da ülkelerinin seslerini duyurmak için kurulduğunu kaydeden Öztürk, AA'nın rakipleri gibi ileri yerine geri hamle yaptığını, zaman içinde diğer yayın dillerinin kapandığını, sadece Türkçe yayının devam ettiğini söyledi.

"Ajans sadece Anadolu'nun sesini Anadolu'ya duyuracak bir politikayla hayatını sürdürüyordu. 2011'de göreve geldiğimizde böyle bir tablo vardı" diyen Öztürk, AA'nın haber, fotoğraf ve yayın dili konusunda rakiplerinin gerisinde kaldığını, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ve Başbakanı'nın Ortadoğu'ya yönelik konuşmasını, rakip ajansların tercüme ettiğini aktardı.

Öztürk, "Rakip ülkenin ajanslarına mahkumduk. Bosna'da darbe olur bunu size duyurmayabilirler. Suriye sınırımızın 10 kilometre ötesinde bir kasabada patlama olsa bu ajanslar vermezse duyamazsınız. İstedikleri manipülasyonu yapabilirlerdi" dedi.

Kemal Öztürk, 2011'de göreve geldiğinde "AA'nın 100. Yıl Vizyonu" projesini hazırladıklarını ve 8 yılda dünyanın ilk 5 ajansından biri olmaya karar verdiklerini ifade ederek, projenin uygulamaya konulmasının ardından haber, fotoğraf, video yayınlarında ve yayın dillerindeki artışları anlattı.

"Yayın dilimizi 8'e çıkardık"

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, AA'nın dünyadaki örgütlenmesi hakkında şu bilgileri verdi:

"Yayın dilimizi 3 yıl gibi kısa bir sürede 8'e çıkardık. Rakiplerimizden sadece Reuters yayın dilini artırdı. 86 ülkede temsilcimiz, 32 ülkede ofislerimiz var. Kurumda, 74 farklı uyruktan 2 bin 300 arkadaşımız çalışıyor. Dünyadaki yapılanmamıza Ortadoğu merkezli bir stratejiyle başladık. Ortadoğu'yu Kahire'de 75 kişinin çalıştığı ofisten yönetiyoruz. İkinci operasyon merkezimiz Tunus, üçüncü Etiyopya, dördüncü merkezimiz Senegal ve diğer operasyon bölgemiz Güney Afrika'dır. Afrika'yı tamamıyla kuşatmış bulunuyoruz. Ortadoğu bölgesi, AA'nın büyümesini ve dünyada marka olmasını sağlayan alandır. Arapça servisimiz bize dünyada marka olma konusunda destek vermiştir. Osmanlı'nın bıraktığı miras, çaldığımız her kapının tebessümle açılmasına vesile oldu. İnsanlar bize güvendi ve haberlerini vermeye başladı. AA, kısa bir sürede Ortadoğu bölgesinde Arapça haber üreten ajanslar arasında ilk sıraya yerleşti. Günde 250 haber yapıyoruz. Rakiplerimiz bizim gerimizde kalmıştır. 22 Arap ülkesinde haber yapacak ekipler kurduk.

AA'nın, Avrupa'da en önemli merkezleri Brüksel ve Saraybosna'da, hemen hemen her ülkede de ofisleri bulunuyor. İngilizce'de günde 150 haber yapıyoruz. Rusça yayınla Kafkas bölgesinin en etkili ajansıyız. Kürtçe'nin Sorani ve Kurmanci lehçelerinde yayın yapıyoruz. Ajansın son yayın dili Arnavutça'nın yayınlarına da 1 Ekim'de başlandı."

Yeni yayın dilleri

AA'nın Finans Terminali hakkında bilgi veren Öztürk, dünyada 3'ü İngiliz, 1'i Amerikalı olmak üzere 4 büyük enerji haberleri yayıncısı olduğunu aktardı. Bunların enerji haberlerinde dünyaya hakim olduğunu anlatan Öztürk, bu ağı kırmak için "Enerji Terminali'ni kurduklarını söyledi.

Türkiye'de enerji haberleri muhabiri bulmanın zorluğuna dikkati çeken Öztürk, enerji muhabiri yetiştirmek için kurdukları akademiye 2 bin kişinin başvurduğunu, akademide kurs alan 30 kişiden 15'ini kadroya aldıklarını dile getirdi.

Öztürk, AA'nın fotoğraflarını uluslararası piyasaya sokmak için Anadolu İmages'i kurduklarını ve dünyanın en önemli fotoğraf dağıtım şirketi Getty Images'le işbirliği yaparak AA'nın fotoğraflarını, Avrupa ve dünya pazarına servis ettiklerini kaydetti.

Türkiye'nin uluslararası gazetecilere ihtiyacı bulunduğunu vurgulayan Öztürk, "Uluslararası okunan bir gazetemiz, takip edilen bir gazetecimiz, köşe yazarımız yok. Uluslararası etkinliğimiz yok. Şu an Ortadoğu'da Türkiye karşıtlığı bir kampanya var, buna cevap verecek enstrümanlarımız yok. Buna karşı koyacak, bununla mücadele edecek ekibin de yabancı dili yok. Haber Akademisi'nde yeni nesil gazeteciler yetiştiriyoruz. Bunlar, fotoğraf çekerler, kamera kullanırlar, yabancı dili vardır, sosyal medyaya girerler. Bunu yapamazsa bizde çalışamazlar" diye konuştu.

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, bir soru üzerine, İspanyolca, Çince  ve Svahili dilinde yayın yapmayı planladıklarını bildirdi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Uluslararası Gazetecilere İhtiyacımız Var' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan'da define avcısı yakalandı
    09:55 Erzincan'da define avcısı yakalandı

    Erzincan'ın Otlukbeli ilçesinde yapılan ortak çalışmalar sonucunda define avcısı F.A. yakalandı. Şahsın aracı ve ikametinde yapılan aramada birçok define arama detektörü, av tüfeği ve tarihi eser niteliğinde metal objeler ele geçirildi. Şüpheli şahsın işlemleri adli makamlarca devam etmektedir.

  • Şarköy'de Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi
    09:54 Şarköy'de Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi

    Şarköy ilçesinde Kaymakam Ahmet Naci Helvacı başkanlığında muhtarlar toplantısı düzenlendi. Helvacı, toplantıda muhtarları tebrik ederek kamu hizmetlerinin daha etkin şekilde sürdürülmesi için iş birliği yapılacağını vurguladı. Ayrıca, Şarköy Devlet Hastanesi deprem riski nedeniyle yıkılmaya başlandı ve yerine Aile Sağlık Merkezi ve Sağlıklı Hayat Merkezi yapılacak.

  • Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye finaline katılmaya hak kazandı
    09:53 Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Türkiye finaline katılmaya hak kazandı

    Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması'nda bölge birincisi olan Hakkari Mehmet Akif Ersoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Türkiye finaline katılmaya hak kazandı. Yarışma, Türk mutfağının mirasını koruma ve gelecek nesillere aktarma amacıyla düzenlenmiştir. Hakkari Milli Eğitim Müdürü Nurettin Yılmaz, gastronomi alanında yetişen öğrencilerin ülkenin zenginliklerini dünyaya tanıtmasının önemine vurgu yaparak, okulun yöneticilerini, öğretmenlerini ve öğrencilerini tebrik etmiş ve Türkiye finalinde başarılar dileyerek sözlerini tamamlamıştır.

  • Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli
    09:49 Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü: Üreticilerimiz sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeli

    Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, çiftçilere teknoloji kullanarak destek verdiklerini belirterek, üreticilerin sosyal medya ve SMS sisteminden gelen mesajlara dikkat etmeleri gerektiğini söyledi. Ayrıca, tarım ürünlerindeki hastalık ve zararlıların takibini yapmak için Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve Dijital Kameralı Feromon Tuzaklar kullanıldığını belirtti.

  • Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı
    09:48 Kırklareli'nde KADES ve HAYDİ uygulamaları tanıtıldı

    Kırklareli'nde İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan trafik ve asayiş kontrollerinde sürücülere ve yolculara Kadın Destek (KADES) ve Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) uygulamaları hakkında bilgi verildi. Kontrollerde toplamda 255 kişiye uygulamalar tanıtıldı.


Advertisement