Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Sorununu Anlattı - Son Dakika
Güncel

Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Sorununu Anlattı

Mehmet Ali Talat, Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Nazilli Uzun Yaşam Derneği tarafından düzenlenen ‘Kıbrıs Sorunu’ konulu konferansa katıldı.

29.04.2014 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Talat, akademisyen ve üniversite öğrencilerine yönelik yaptığı konuşmada Kıbrıs sorununun tarihçesi, Annan Planı ve ortaya çıkan yeni siyasi gelişmeler ile Kıbrıs ve Türk halkı arasında ön yargı var mı konuları hakkında samimi açıklamalarda bulundu.

Adnan Menderes Üniversitesi Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile Uzun Yaşam Derneği tarafından İsabeyli Yerleşkesi’nde organize edilen konferansa Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, eşi Oya Talat ile katıldı. Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur, Nazilli İİBF Dekanı Prof.Dr. Ertuğrul Acartürk’ün de eşlik ettiği konferansa öğretim görevlileri ve öğrenciler de yoğun ilgi gösterdi

Kıbrıs’ın geçmişten bugüne çok fazla acı yaşadığını belirten KKTC 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs sorununu kronolojik bir biçimde öğrencilere anlattı. Sorunun çözümüyle ilgili ilerlemelerin olduğunu söyleyen Talat; “Uluslararası ilişkilerde karar alırken, konjonktürü etkileyen faktörlere çok derinlemesine bakmanız lazım. Herhangi bir karar, her zaman doğru olmaz. Herhangi bir karar alırken o günün koşullarına uyup uymadığına bakacaksınız. O gün aldığınız ya da alamadığınız karar, size çok pahalıya mal olabilir, aynı koşullar yenilenmeyebilir. Bunun en tipik örneği, Annan Planı oylaması. Kıbrıslı Türkler 2004 yılında Annan Planı'na 'evet' demek yerine, bir yıl öncesinde 'evet' deselerdi, eminim ki şuan durum çok farklı olacaktı. O zaman Kıbrıslı Rumlar 'hayır' dese, Avrupa Birliği'ne giremeyecek, 'evet' dese Kıbrıs bütün olarak AB'ye girecekti. Bir yıl sonra şartlar tamamen değişti, Kıbrıslı Türklerin 'evet' demesi maalesef fazla bir şeye yaramadı” dedi.

‘ERKEN ÇÖZÜMÜ ÖNEMSEMELİYİZ’

Rum ekonomisinin tekrar ayağa kalkmak için çözüme ihtiyaç duyduğunu belirten Mehmet Ali Talat, “Rum ekonomisinin mevcut durumu ve adada bulunan doğalgaz nedeniyle Rum tarafı çözüme ihtiyaç duyuyor. Bölgedeki doğalgazı değerlendirmek için Türkiye güzergâhı kullanılmalı. Ayrıca İsrail’in bulduğu gazın da hayata geçebilmesi için çözümün sağlanması gerekiyor. Şu an kalıcı barış için çok uygun bir konjonktür var. Bu durumu Türklerin kullanabilmesi gerekiyor. Çünkü Rum tarafı bizim kadar çözüme ihtiyaç duymadığı için süreci Türk tarafının sürüklemeli. Ancak Rum tarafı, çözüm dışında bir yol bulur ya da doğalgaz için farklı bir güzergâh ortaya çıkarsa kalıcı barış fırsatını kaçırmış oluruz. Anastasiades masaya oturmadan elini güçlendirmeye çalışıyor ve bunu her fırsatta yapacak. Deniz yataklarından çıkarılacak gazın avantajını da ele alarak yola çıkmak isteyen Rum tarafı, ayak sürümeye devam edecek.

Ziyaret ettikleri ülkeler veya davet ettikleri ülke liderlerinden sözlü veya anlaşmalar yoluyla destek almaya çalışacaklar. Hele garantör İngiltere ve BM Güvenlik Konseyi üyelerinden elde edecekleri destek onlar için paha biçilmezdir. İşte biz de bunları bilerek ve görerek daha hareketli olmalı ve erken çözümü önemsemeliyiz. Rum tarafının isteksizliği bahanesiyle çözüm istencini yitirmemeliyiz” dedi.

Yaklaşık iki saat süren konferansta öğrencilerin sorularını da yanıtlayan Talat’a Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ertuğrul Acartürk tarafından günün anısına teşekkür çiçeği verildi. Talat daha sonra ise bol bol öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Sorununu Anlattı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Sorununu Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement