Mehmet Şimşek: "Büyümenin ılımlı şekilde devam edeceği kanısındayız" - - Son Dakika
Ekonomi

Mehmet Şimşek: "Büyümenin ılımlı şekilde devam edeceği kanısındayız" -

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2014 yılında büyümenin ılımlı ama dengeli süreceğini, enflasyonun inişe geçeceğini, kamu borç dinamiklerindeki iyileşmenin devam edeceğini, cari açıkta ciddi bir azalma olacağını öngörüyoruz ve ilk 3 aydaki gidişat da bu bahsettiğimiz öngörüleri destekleyici mahiyettedir" dedi.

15.04.2014 13:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "2014 yılında büyümenin ılımlı ama dengeli süreceğini, enflasyonun inişe geçeceğini, kamu borç dinamiklerindeki iyileşmenin devam edeceğini, cari açıkta ciddi bir azalma olacağını öngörüyoruz ve ilk 3 aydaki gidişat da bu bahsettiğimiz öngörüleri destekleyici mahiyettedir" dedi.

Şimşek, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılı Ocak-Mart dönemi bütçe gerçekleşmelerini açıkladı.

- "Büyüme dinamikleri güçlü" -

Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisinin, küresel ve bölgesel risk faktörlerinin yanı sıra içeride özellikle ilk çeyrekteki bir miktar siyasi belirsizlik ve üç temel faktöre rağmen ilk çeyrekte ılımlı büyümesini devam ettirdiğini söyledi. Bunun Türkiye ekonomisinin büyüme dinamiklerinin ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini vurgulayan Şimşek, geçen yılın son çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 4,4 büyüdüğünü, yılın tamamında yüzde 4'lük büyümenin yakalandığını ifade etti.

Bu yıl için de yüzde 4'lük büyüme öngördüklerini anımsatan Şimşek, şunları kaydetti:

"Bu büyümeye ilişkin bir takım aşağı yönlü riskler olsa da büyümenin yine de ılımlı şekilde devam edeceği kanısındayız. Çünkü yerel seçimler sonrasında siyasi risk algısı önemli ölçüde azalmıştır. Mesela nisan ayında tüketici güven endeksinde çok ciddi bir artış söz konusu. Hemen yansıyor. Dolayısıyla siyasi belirsizliğin azalmış olması, siyasi istikrarın devam edeceğine ilişkin beklentilerin pekişmiş olması Türkiye'de büyümeyi destekleyici bir faktördür.

Bu çerçevede ilk çeyrekte yavaşlayan iç talebin bir miktar toparlanması ihtimalini yüksek görüyoruz. Kurdaki düzeltme Türkiye'yi daha rekabetçi bir konuma getirmiştir ama bunun ötesinde AB'deki toparlanma dış talebi Türkiye ekonomisi açısından destekleyici bir noktaya getirmiştir. Bütün bunlar büyümeyi destekleyen faktörlerdir. Sanayi üretimi ve reel kesim güven endekslerine de ilk 1-2 ayda baktığımız zaman büyümenin ılımlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor."

- "Türkiye potansiyelinin altında büyüyor" -

Türk lirasındaki değer kaybı, gıda fiyatlarının olumsuz seyri nedeniyle enflasyonun yılın ilk 3 ayında yükselişini sürdürdüğünü dile getiren Şimşek, "Ancak uygulanan sıkı para politikası, yürürlüğe koyduğumuz makro ihtiyati tedbirler, ılımlı seyreden iç talep ve TÜFE'deki baz etkisinin de zaman içerisinde ortadan kalkmasıyla birlikte enflasyonun bu yılın ikinci yarısından itibaren bir istikrara kavuşması, daha sonra da düşüş trendine girmesi beklenmektedir" dedi.

Türkiye'nin şuanda potansiyelinin altında büyüdüğüne değinen Şimşek, ciddi bir atıl kapasitenin söz konusu olduğunu, bunu da enflasyonu aşağı çekecek çok önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Cari açığın bu yıl önemli ölçüde daralacağını dile getiren Şimşek, çünkü iç talebin daha ılımlı olduğunu, kurda destekleyici bir süreç yaşandığını, dış talepte bir güçlenmenin söz konusu olduğun belirtti.

Altın ithalatının da normalleştiğini, geçen senenin istisnai bir yıl olduğunu ifade eden Şimşek, Türkiye'nin, geçen yıl olduğu gibi net altın ihracatçısı olmayacağını kaydetti. Şimşek, şöyle konuştu:

"Bütün bu faktörleri bir arada düşündüğümüzde cari açıkta öngördüğümüz 55,5 milyar dolarlık, yani gayri safi yurt içi hasılaya göre, yüzde 6,4'lük bir rakamı temsil ediyor. Bu hedefe oranla cari açığın daha da düşük gerçekleşmesi ihtimali yüksektir. Yani biz daha küçük bir cari açık ile bu seneyi kapatacağız.

2014 yılında büyümenin ılımlı ama dengeli süreceğini, enflasyonun inişe geçeceğini, kamu borç dinamiklerindeki iyileşmenin devam edeceğini, cari açıkta ciddi bir azalma olacağını öngörüyoruz ve ilk 3 aydaki gidişat da bu bahsettiğimiz öngörüleri destekleyici mahiyettedir."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Mehmet Şimşek: 'Büyümenin ılımlı şekilde devam edeceği kanısındayız' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement