Mehmetçiğin Kahramanlığının Timsali "Sancak Madalyaları" - Son Dakika
Yerel

Mehmetçiğin Kahramanlığının Timsali "Sancak Madalyaları"

Çanakkale Savaşları'nda, Osmanlı Ordusunda görev yapan alayların sancaklarına törenle takılan ve "Sancak Çanakkale" adıyla bilinen madalyalar, büyük savaşın hatıralarından biri olarak tarihteki önemini koruyor.

13.04.2015 11:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MEHMET BAYER - Çanakkale Savaşları'nda, Osmanlı Ordusunda görev yapan alayların sancaklarına törenle takılan ve "Sancak Çanakkale" adıyla bilinen madalyalar, büyük savaşın hatıralarından biri olarak tarihteki önemini koruyor.

Gelibolu Yarımadası'ndaki "Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi"nin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşta sancaklara takılan madalyaların çok önemli olduğunu söyledi.

"Harp madalyası" olarak bilinen madalyaların üzerinde "1332" tarihinin bulunduğunu aktaran Uslu, "Normal olarak büyüklükleri 45-55 milimetredir fakat 67 milimetrelik Berlin'de yapılmış özel madalyalar vardır. Birinci Dünya Savaşı'nda başarılı olan alayların sancaklarına merasimle takılan bu madalyalara 'Sancak Çanakkale' denilir. Çok özel isimleri vardır. Çanakkale Savaşları'na ait bazı fotoğraflarda sancaklara madalya takımı törenleri yansımıştır. Sancakların üst köşelerinde bu madalyaları görebilirsiniz" ifadesini kullandı.

Uslu, hem 57'nci Alay dahil Çanakkale'de hem de Arabistan, Irak gibi Birinci Dünya Savaşı'nın diğer cephelerindeki alayların sancaklarında bu madalyaların bulunduğunu dile getirdi.

Sancağın, tek kelimeyle o askeri birliğin namusu olduğunu vurgulayan Uslu, şunları kaydetti:

"Sancak madalyalarının 300 dolayında yapıldığı biliniyor ama bugün Türkiye'de 20-30'unun bulunduğu, koleksiyoncular tarafından ifade edilmektedir. Müzemde sergileyeceğim madalyayı açık artırmadan aldım. 'Sancak Çanakkale' madalyasının Çanakkale'de olması gerektiğini düşündüm ve buraya getirdim. Anadolu'dan ziyarete gelen insanlar bu madalyayı görebilecek. Üzerinde Sultan Reşad'ın tuğrası var fakat önemli olan üzerindeki minesidir. Mineler Almanya'da yapılmış. Madalyanın arkasında ise Berlin'de bir şirket tarafından yapıldığına dair ibare yer alıyor."

Kendileri gitti, hediye kutuları kaldı

Uslu, müzesinde sergilediği önemli eserler arasında Çanakkale'ye savaşmak için gelen İngiliz askerlerine dağıtılan metal hediye kutularından birinin de yer aldığını anlattı.

İngiliz Ordusundaki subaylara, 1914 senesinde yeni yıl dolayısıyla hediyeler verildiğini aktaran Uslu, "Bu hediyelerden birine ulaştım. Bu, tenekeden yapılmış bir hediye kutusu. İçine sigara, şekerlemeler, küçük bir not defteri ve kalemi konuluyordu. Kutunu üzerinde ise İngiliz kraliçesinin resmi yer alıyor" açıklamasında bulundu.

Ahmet Uslu, İngilizlerin kendilerini "dünyada üzerinde güneş batmayan imparatorluk" diye tanımladığı için kutunun üzerinde Japonya, Belçika, Rusya, Kanada ve Sırbistan gibi ülkelerin isimlerine yer verildiğini bildirdi.

Bu kutuların, İngiliz askerlerinin Çanakkale'ye gelirken cebinde veya çantasında bulundurduğu bilgisini veren Uslu, "İçindeki malzemeler bittikten sonra, hatıra bir kutu olarak saklanmış. Ne yazık ki sahibinin nerede olduğunu bilmiyoruz ama kutu Çanakkale'de kalmış" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mehmetçiğin Kahramanlığının Timsali 'Sancak Madalyaları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement