Mekke-i Mükerreme'de İkram Bereketi - Son Dakika
Güncel

Mekke-i Mükerreme'de İkram Bereketi

Uzak diyarlardan özel davetli olarak Mekke-i Mükerreme’ye gelip manevi nimetlere kavuşan yüz binlerce hacı adayı, her gün caddelerde sık karşılaşılan ikramlarla maddi olarak da doyuyorlar.

28.09.2014 13:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Orta Doğu ülkelerindeki büyük şirketler, Arabistan yarım adasının önde gelen simalarından, mahalle arasındaki esnafa kadar binlerce hayırsever Kabe-i Muazzama’ya giden yollarda büyük, küçük araçlarla bu kutsal topraklara misafir olarak çağrılanlara ikramlarda bulunuyor. Bizzat kendi ikramlarını kendisi dağıtan insanların yüzündeki asalet ve ikramları almak için sabırla bekleyenleri görenler ‘İşte Müslüman kardeşliği tablosu budur' dedirtiyor.

Büyük caddelerde kurumsal olarak çalışan firmalar, bir TIR dolusu enfes tavuklu pilavı yoldan geçip de almak isteyen bütün misafirlere dağıtıyorlar.

Mekke-i Mükerreme’nin sokaklarında dolaşırken aç kalmıyorsunuz. Zaten Kabe-i Muazzama’da tavaftan sonra ‘Bana ilim, sağlık ve bol rızık ver’ duası ile içilen zemzem insanların açlığını da gideriyor. Bu mübarek topraklarda Cennet-ül Mualla Kabristanı, Nur Dağı, Sevr Mağarası gibi Peygamber Efendimizin de sık bulunduğu mekanları gezerken de, hayırseverler karşınıza çıkıveriyor. Kabristan çıkışında yüzlerce misafire hurma dağıtanından, beş yıldızlı otelinin önünden geçenlere su ikram edenlere kadar çok çeşitli sebil ikramları ile hacıların makbul duaları alınıyor. Bayram da ise, hayırseverler, hacı adaylarının şeytan taşladıkları Cemerat, Mina ve Arafat bölgesinde ikramlarını sürdürüyor.

OSMANLI'NIN SÜRRE ALAYLARI GELENEĞİ

Osmanlı Padişahları devlet işleri aksamasın diye hacca gelemediler. Ancak her hac dönemi öncesinde İstanbul'dan dualarla bu kutsal topraklara da çok güzel hediyeler, hacılara ikramlık malzemeler yolladılar. Dualarla yola çıkan Sürre Alaylarındaki hediyeler ile o dönem Mekke-i Mükerreme'deki Kureyş Kabilesinin hacılara ikramları bir araya gelir, bu kutsal toprakların bereketi olurdu. Günümüzde de Diyanet İşleri Başkanlığı Türk hacılara hizmetini Türkiye'den getirdiği ekipmanlarla yürütüyor. Mekke'de kurulan hastanelerde sadece Türkiye'den gelen hacılar değil, Balkanlar ve Afganistan gibi ülkelerden gelen hacılar da Türk doktorlarına muayene olup ilaç alıyor. Ayrıca, Türk hacıları için kurulan yeni tek mutfakta 2014 yılından itibaren taze kesilmiş hayvan eti kullanılmaya başlandı. Daha önce dondurulmuş et ile her hacı grubuna kendi otelinde yemek veren Diyanet İşleri, artık tek mutfaktan daha geniş imkanlarla yemek üretimi yaparak Mekke'de bulunan 70 bin hacısına tek merkezden hizmet götürüyor. 

Mekke-i Mükerreme\'de İkram Bereketi
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Mekke-i Mükerreme'de İkram Bereketi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement