Melek'in Büyüttüğü "Çarli", Türkiye'nin İlk Doğal Fauna Alanında - Son Dakika
Yerel

Melek'in Büyüttüğü "Çarli", Türkiye'nin İlk Doğal Fauna Alanında

Artvin'de yaşayan Melek adlı çocuğun bulduğu ve 15 ay boyunca besleyip büyüttüğü yavru yaban keçisi "Çarli", şikayet üzerine devlet korumasına alınıp getirildiği Çorum'daki Türkiye'nin ilk fauna tanıtım alanında, doğal yaşam şartlarına uyum sağlamaya çalışıyor Orman ve Su İşleri İl Müdürü Temel: "Yaban hayvanlarının insanlar tarafından beslenmesi, büyütülmesi kanuni mevzuat açısından doğru değil. Çünkü insanlara alışan bu hayvanlar daha sonra doğal yaşama ayak uyduramıyor" "Melek kızımıza Çorum'dan bir mesaj iletmek istiyoruz.

22.04.2014 11:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GAZİ NOGAY - Artvin'de yaşayan Melek adlı çocuğun 2 aylıkken bulduğu ve 15 ay boyunca besleyip büyüttüğü yaban keçisi "Çarli", şikayet üzerine devlet korumasına alınıp getirildiği Çorum'daki Türkiye'nin ilk fauna tanıtım alanında, doğal yaşam şartlarına ayak uydurmaya çalışıyor.

Orman ve Su İşleri Çorum İl Müdürü Mahmut Temel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'in merkez Dutlu köyünde yaşayan Kayadibi ailesinin 8 yaşındaki kızları Melek tarafından yayla alanında bulunan yaralı haldeki 2 aylık yavru dağ keçisinin, Melek'in veteriner ağabeyi Aykut Kayadibi tarafından tedavi edildiğini öğrendiklerini söyledi.

Melek'in, "Çarli" ismini verdiği ve tedavisi boyunca yanından hiç ayrılmadığı 2 aylık keçiyi ailesinin izniyle büyütmeye başladığını anlatan Temel, 15 ay boyunca bakılan keçiyle ilgili Artvin Orman ve Su İşleri Müdürlüğü'ne şikayette bulunulması üzerine görevlilerin, mevzuata aykırı olduğu gerekçesiyle doğal ortamına salmak üzere keçiyi aileden aldığını dile getirdi.

Koruma altına alınan dağ keçisinin yapılan istişareler sonucunda, Türkiye'nin ilk doğal fauna tanıtım alanının bulunduğu Çorum'a naklinin gerçekleştirildiğini ifade eden Temel, "Yaban hayvanlarının insanlar tarafından beslenmesi, büyütülmesi kanuni mevzuat açısından doğru değil. Çünkü insanlara alışan bu hayvanlar daha sonra doğal yaşama ayak uyduramıyor ve doğal yaşama bırakıldıklarında da yaşama şansları kalmıyor. Bu nedenle keçimiz, Türkiye'de ilk kez yaban hayvanlarının doğal ortamda yaşadığı ve tanıtıldığı ilimizdeki fauna tanıtım alanına getirildi" dedi.

Melek Kayadibi'nin beslediği dağ keçisinin yaklaşık 5 aydır Çorum'daki tabiat alanında geyik, ceylan ve karacalarla doğal yaşam ortamında bulunduğunu vurgulayan Temel, 50 dönümlük alan içerisinde yaşayan dağ keçisinin yaban hayatına ayak uydurmaya çalıştığını ve sağlıklı şekilde yaşamını sürdürdüğünü kaydetti.

Melek'e "gözün arkada kalmasın" mesajı

Melek Kayadibi'ne dağ keçisini büyüttüğü için teşekkür ettiklerini ve keçisinden ayrıldığı için üzülmemesi gerektiğini belirten Temel, "Melek kızımıza Çorum'dan bir mesaj iletmek istiyoruz. Sizin beslediğiniz ve büyüttüğünüz keçi, burada gayet mutlu. Fauna tanıtım alanındaki diğer hayvanlarla mutlu ve sağlıklı bir şekilde yaşıyor, gözünüz arkada kalmasın" dedi.

Keçinin belirlenen aralıklarla sağlık kontrollerinin yapıldığının altını çizen Temel, ilerleyen süreçte bir eş bularak keçinin yalnızlığını gidereceklerini sözlerine ekledi. - Çorum

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Melek'in Büyüttüğü 'Çarli', Türkiye'nin İlk Doğal Fauna Alanında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement