Melen Projesi'nde Derivasyon Tünellerinin Açılışı - Son Dakika
Yerel

Melen Projesi'nde Derivasyon Tünellerinin Açılışı

Melen Projesi\'nde Derivasyon Tünellerinin Açılışı

DSİ Genel Müdür Yardımcısı Karaçuha: "Melen Çayı'nı tünellere verdik, bundaki amaç kuru bölgede barajın gövdesini yapabilmek"

06.04.2014 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kocaali ilçesinde yapımı tamamlandığında İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su sağlanması amaçlanan Melen Projesi'nde derivasyon (su yatağını değiştirme) tünelleri törenle açıldı.

Ortaköy beldesinde düzenlenen törenin ardından AA muhabirine açıklama yapan Devlet Su İşleri Genel Müdür Yardımcısı Güven Karaçuha, yaklaşık bir ay önce Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun temel atma törenini gerçekleştirdiğini, kendilerinin de derivasyon tünellerini açtığını söyledi.

Baraj yapılabilmesi için Melen Çayı'nın by-pass edilmesi gerektiğine dikkati çeken Karaçuha, "Derivasyon tünelleri ile suyu başka bir noktaya aktardık. İki tünelimiz var, boyları 161 metre. Melen Çayı'nı bu tünellere verdik, bundaki amaç kuru bölgede barajın gövdesini yapabilmek. Nehrin üzerine direkt barajı yapmak mümkün değildi. Buradaki işlemimizi 2016 yılının sonunda bitireceğiz" şeklinde konuştu.

Karaçuha, bölgedeki kamulaştırma işlemlerinin de devam ettiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"DSİ olarak kamulaştırmalarımızı yaptık. Bazı bölgelerde boşaltma işlemi yaparken, bazı bölgelerde de tebliğlerini vatandaşlara ulaştırıyoruz. Her bölgeyi aynı anda kamulaştırmıyoruz. Sudan veya inşaat alanından etkilenen alanları kamulaştırıyoruz. Su tutmaya başladığında ilk etkilenecek alanların kamulaştırma bedelleri vatandaşlarımıza ödendi. Vatandaşlarımız paralarını aldı fakat fiziksel yer gösterimi istiyorlar. İSKİ ve DSİ olarak vatandaşlarımızın mağdur olmaması konusunda gereken hassasiyeti göstereceğiz."

Sakarya Valisi Büyük

Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise Melen Barajı'nın derivasyon tünellerine su verilmesi törenini gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

"Sakarya ve Düzce'yi ilgilendiren, İstanbul'un içme suyu ihtiyacını karşılayan çok önemli bir proje" diyen Büyük, "İnşallah kısa sürede tamamlanır. 2016'da tamamlanması planlanan bir proje fakat şu anda İstanbul'a su veriliyor zaten" ifadesini kullandı.

Melen Projesi

Melen Projesi, 20 kilometresi tünel olmak üzere yaklaşık 180 kilometre uzunluğunda, regülatörler, pompa istasyonları ve arıtma tesisleriyle Türkiye'nin en büyük içme suyu projeleri arasında yer alıyor.

Barajın kret (üst kısım) uzunluğu 945 metre, temelden yüksekliği 124 metre, gövde dolgu hacmi 2 milyon 80 bin metreküp olması planlanan barajda 694 milyon metreküp su depolanacak. Yüzde 8 fiziki gerçekleştirme sağlanan barajın 29 Ekim 2016'da tamamlanması amaçlanıyor.

Baraj tamamlandığında İstanbul'a yılda 1 milyar 77 milyon metreküp su sağlanabilecek, 45 megavat kurulu güçte HES inşa edilebilecek. - Düzce

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Melen Projesi'nde Derivasyon Tünellerinin Açılışı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement