Memiş, İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayına Katıldı - Son Dakika
Güncel

Memiş, İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayına Katıldı

Memiş, İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayına Katıldı

MANİSA Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, Demirci Kaymakamlığı tarafından organize edilen 'İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayı'na katıldı.

22.05.2015 15:19  Güncelleme: 15:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstiklal Harbi'nde Demirci ve Gördes'te mücadeleler veren Demirci'nin ilk kaymakamlarından İbrahim Ethem Akıncı ile Gördesli Makbule ve Halil Efe'nin düşmana karşı verdikleri mücadeleyi anlatmak üzere düzenlenen çalıştay yoğun ilgi ile karşılandı.

Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş Demirci Kaymakamlığı tarafından organize edilen İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayına katıldı. Demirci'nin ilk kaymakamlarından İbrahim Ethem Akıncı ile Gördesli Makbule ve Halil Efe'nin İstiklal Harbinde yurdu işgal eden düşmana karşı verdikleri mücadeleyi anlatmak üzere Demirci Ticaret ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen çalıştaya, Manisa Milletvekilleri Hasan Ören Selçuk Özdağ, Demirci Kaymakamı Atilla Kantay, Gördes Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Köprübaşı Kaymakamı Abdülkadir Çelik, Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nurettin Gülmez, Araştırmacı Yazar Talha Uğurluer, akademisyenler, öğrenciler ve Demirci Akıncılarının yakınları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda bir konuşma yapan Celal Bayar Üniversitesi Öğretim görevlisi Prof. Dr. Nurettin Gülmez Kaymakam İbrahim Ethem Akıncı ve Akıncı birliklerinin tarihi destanlarını gelecek kuşaklara anlatmak ve onları yad etmek için böyle bir çalıştay programının hazırlandığını ifade etti. Demirci Kaymakamı Atilla Kantay ise yaptığı konuşmada Demirci Akıncılarının tarihteki yerlerinin önemine dikkat çekerek, bu konudaki fikirlerin değerlendirilmesi oluşturulması ve kayıtlara geçirilmesinin önemine dikkat çekti. Kurtuluş Savaşı Akıncılar bölgesi diye adlandırılan yolun Akıncılar yolu olarak hizmete geçirilmesinin Demirci'ye tarihi ve turistik anlamda büyük fayda sağlayacağını da belirten Demirci Kaymakamı Atilla Kantay Gördesli Makbule ve Usturumculu Halil Efe'nin destansı aşkını ve şehadetlerini anlatan bir film projesinin de hazırlanmasına katkı sağlamak istediklerini de ifade etti.

Bu Bayrak Sonsuza Dek Dalgalanacak

Programda söz alan Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Halil Memiş, konuşmasına İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayı programına katılmaktan duyduğu onuru belirterek başladı. Memiş, "Öncelikle bu ülkenin ayakta kalması bu milletin bekası için çekinmeden canlarını veren tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun. Hepsine Allahtan rahmet diliyorum. Zaferler görünen, bilinen komutanların yanında, adsız kahramanlarla kazanılıyor. Bugün burada düzenlenen bu çalıştayda o adsız kahramanları yad ediyoruz. Bu programın hazırlanmasında emeği geçen Demirci Kaymakamımız ve Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. İbrahim Ethem'ler, Halil Efe'ler Gördesli Makbule'ler ve isimi bilinmeyen birçok kahraman, bu ülkenin her karışında, her toprağında emeği olan ecdadımız ve bu ülkeyi bizlere emanet edenler bizden bir şey bekliyorlar. Onların diktikleri bayrağı bu ülkede sürekli dalgalandıracağız. İnancımız odur ki bu ülkede mukaddesatımız, dinmeyecek ezanlarımız, inmeyecek bayrağımız sayesinde olacaktır" diye konuştu.

Bu Çalıştay Demirci'ye Katkı Sağlayacak

Bu ve benzeri çalışmaların sadece bulundukları ortama ve coğrafyaya tarih ve kültür turizmi getirmek amacıyla düzenlenmemesi gerektiğini belirten Memiş, "Düzenlenecek bu programların aynı zamanda o milli ruhu ve uyanışı sağlamak amacıyla yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bugünkü bu çalıştayın Demirci'nin turizmine ve tarihi değerlerinin öne çıkartılmasına vesile olacağını düşünüyorum. İbrahim Ethem'lerin, Demirci Akıncılarının o dönemde kıt kanaat tüm emperyalist güçlerin gözünü diktiği bu toprakları çaresizlik içinde koruyarak, kanlarını, canlarını çekinmeden vererek iki ay evliyken dağa çıkan makbule'lerin manevi huzurlarında onların da yaptıklarını hatırlayarak, bu bayrağı indirmemek için mücadele etmemiz gerektiğini umarım bu çalıştay bize hatırlatır" diye konuştu.

Büyükşehir Tarihine Sahip Çıkacak

Tarihin derinliklerini ortaya çıkarmak adına Büyükşehir Belediyesi olarak ellerinden ne geliyorsa yapacaklarını belirten Genel Sekreter Halil Memiş, "Büyükşehir Belediyesi olarak Akıncıların Milli Mücadele döneminde kullandıkları güzergahları, tarihin o derinliklerini ortaya çıkarmak adına ne yapılması gerekiyorsa hiç düşünmeden yapacağımızı burada Demircililere ve Manisalılara söylemek istiyorum. Ayrıca Gördesli Makbule ve Halil Efenin mezarları ayrı yerlerde, inşallah Halil Efe ve Gördesli Makbule hanımın birlikteliğini Halil Efe'nin yattığı mekanda, Selendi sınırları içerisinde bulunan yerde sağlayacağız. Bu programın hazırlanmasında katkısı olan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu. Programda Akıncılar çalıştayı grubunda yer alan öğretmen ve öğrencilerin seslendirdiği Drama Köprüsü türküsü için hazırlanan video klip görüntüleri de yayınlanırken, Demirci Akıncılarının torunlarına plaket takdim edildi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Memiş, İstiklal Harbinde Akıncılar Çalıştayına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement