"Cemevleri İçin Herkesi Hoşnut Edecek Düzenlemeler Yapılacak" - Son Dakika
Güncel

"Cemevleri İçin Herkesi Hoşnut Edecek Düzenlemeler Yapılacak"

"Cemevleri İçin Herkesi Hoşnut Edecek Düzenlemeler Yapılacak"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel, cemevleri konusunda herkesi hoşnut edecek daha ileri düzenlemeler yapılacağını söyledi.

11.12.2014 18:31  Güncelleme: 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce düzenlenen 'Türkiye'nin Demokratikleşmesi ve Alevi Talepleri' başlıklı çalıştay Su Otel'de yapıldı. Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ak Partili Menderes Türel'in ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştayın moderatörlüğünü siyaset bilimci Dr. Murat Yılmaz ve Prof. Dr. Berat Özipek gerçekleştirdi.

DÜNYAYA KUCAK AÇMIŞ ŞEHİR ANTALYA

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Başkan Menderes Türel, ilerleyen haftalarda Roman Çalıştayı ile devam edecek toplantılar dizisini, Türkiye'de demokrasi yolundaki meseleleri ele almak için başlattıklarını söyledi.

"Antalya gibi Türkiye'den ve dünyanın her yerinden gelen insanlara kucak açmış bir şehirde, elbette bütün Türkiye ve dünya meseleleri ele alınacak, tartışılacak ve Antalya'dan Türkiye'ye, hatta dünyaya bir ışık tutmaya gayret edilecektir" diye konuşan Başkan Türel, bu seriye Alevilerle başlamasının ayrı bir anlamı olduğunu kaydetti. Başkan Türel, 'Antalya, bir defa, Abdal Musa Hazretleri'nin şehridir ve elbette ki bu konuda öncü olması lazım gelen bir şehirdir. Antalya, Türkiye'nin birliğine ve dirliğine destek olacak bir şehirdir ve başladığım günden itibaren Antalya'da birlik ve beraberliği sağlamak hedefimiz, gayretimiz vardır" şeklinde konuştu.

Hükümetinde ayrıca bu konudaki çalışmalarını hızlandırdığını da dile getiren Türel, 'Artık Türkiye kardeşliğini bu adımlarla pekiştirmek durumundadır ve herkes gibi biz de buna katkı yapmak mesuliyetini taşıyoruz" dedi.

'ALEVİLİK MESELESİ SİYASET KAYNAKLIDIR'

Papa'nın Türkiye ziyaretinde Ortodoks Kilisesi'yle birlik mesajı verdiğini hatırlatarak konuşmasına devam eden Başkan Türel, 'Avrupa'da mezhep savaşları 16'ncı ve 17'nci asırlarda yaşandı ve bugün artık böyle bir mesele yok. Dünya böyleyken, İslam aleminde halen sünnilik, şiilik meselesinin, üstelik Irak'ta, Suriye'de gördüğümüz şekilde devam etmesini kabul etmek mümkün değildir" dedi.

Türkiye'de ise alevilik meselesinin, inanç kaynaklı değil, siyaset kaynaklı bir mesele olarak ortaya çıktığını savunan Türel,?Yakın tarihte de Dersim olayları ile büyümüş, sonra da çeşitli diğer konular gibi bir devlet geleneği içerisinde, demokrasimizin noksanlıkları içerisinde çözümsüz bırakılmıştır" diye konuştu.

TÜRKİYE MESELELERİNİ ÇÖZMEK DURUMUNDA

Demokratikleşmenin ancak hak ve özgürlüklerin genişletilmesiyle olacağını belirten Menderes Türel, şöyle konuştu:

'Türkiye artık bu meseleleri çözmek durumundadır. Şüphesiz, şunu inkar edemeyiz ki, on yıllardan beri memleketimizde korku duvarları inşa edilmiştir, değişik kesimlerde farklı peşin hükümler meydana gelmiştir ve her çözüm adımı farklı tepkilerle karşılaşmaktadır. Nitekim bir Dersim konusu konuşulduğunda bu korku duvarlarını görebiliyoruz. Oysa büyük bir devlet ve büyük bir millet tarihindeki acılardan ders çıkararak büyür, kuvvetlenir. Mesele kim haklı kim haksız meselesi değildir, ortada bir acı varsa, bu hepimizin ortak acısı olmalıdır. Ama artık inşallah Türkiye güçlü ve kararlı siyasi irade ile bu zorlukları bir bir aşacaktır. Ben her zaman her yerde şunu söylüyorum, söylemeye de devam edeceğim: Peygamberimiz Hazreti Muhammed, onun sevgilisi Hazreti Ali'miz, O'nun sevgili oğulları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin, Hacı Bektaşi Velimiz, Abdal Sultanımız bizi sadece ve sadece birleştirir, kimse bizi onlar adına bölemez, ayıramaz. Hazreti Ali'miz, Peygamber efendimiz için de bizim için de sevgililerin sevgilisidir."

AK PARTİLİ BELEDİYE CEMEVİ YAPACAK

Cemevlerinin ardı ardına her yerde açıldığı bir dönemin yaşandığını, bunun da demokratikleşmenin bir sonucu olduğunu kaydeden Menderes Türel, 'Şimdi artık cemevleri konusunda da inşallah herkesi hoşnut edecek daha ileri düzenlemeler yapılacaktır. Antalya'da ise biz zaten beklemedik. Cami projemizle beraber cemevi projemizi de açıkladık. İnşallah Abdal Musa Sultan'ın da hatırasına yakışacak güzel bir projeyle cemevimizi yapacağız" şeklinde konuştu.

'SAHTE ALEVİ AÇILIMI İSTEMİYORUZ'

Çalıştayın başladığı dakikalarda Cam Piramit önünde bir araya gelen Halk Evleri, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği, Antalya Abdal Musa Kültür ve Tanıtma Derneği ve Antalya Tahtacıları Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği üyeleri, Su Otel'e kadar yürüdü ve protesto etti. 25 kişilik grup ellerinde 'Sahte alevi açılımı değil, eşit yurttaşlık istiyoruz', 'Zorunlu din dersi istemiyoruz,' Mezhepçi faşizme direneceğiz', 'Osmanlıca değil, laik bilimsel eğitim istiyoruz' dövizleri eşliğinde slogan attı.

Grubun önü polis tarafından iki kez kesildi. Grup otel bahçesine girmek yerine açıklamayı otel önündeki yolda yapma sözü verince polis engeli kaldırdı. Burada grup adına açıklama yapan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Derneği Antalya Şube Başkanı Tufan Eroğlu, "Biz alevi örgütleri ve alevilerin hak ve taleplerini yıllardır savunan örgütler buradayız. Peki ama bu otelin kapalı kapıları ardında alevilerin talepleri için kimler panel düzenliyor. Sahte alevi açılımı değil, eşit yurttaşlık istiyoruz" dedi.

Dumlupınar Bulvarı üzerinde basın açıklaması yapan grup daha sonra sessizce dağıldı.

PROTESTO YORUMU: NİFAK TOHUMLARI

Başkan Türel, otel önünde yapılan protestoları ise "Burada birliği, beraberliği kardeşliği pekiştirmek adına yaptığı bu çalıştay bakıyorsunuz Antalya'da bazı kişiler tarafından protesto edilmeye çalışılıyor ve araya nifak tohumları sokulmaya çalışılıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Cemevleri İçin Herkesi Hoşnut Edecek Düzenlemeler Yapılacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement